maritbet girişmaritbet
Sarp Kalkan: Perakende sektörü 2023’te 560 milyar dolara ulaşacak

Sarp Kalkan: Perakende sektörü 2023’te 560 milyar dolara ulaşacak

Sarp Kalkan sektörün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak büyüme ivmesini sürdüreceğini ve 2023 yılında 560 milyar Dolar büyüklüğe ulaşacağını söyledi

Perakende Günleri'13'te konuşan TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan sektörün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak büyüme ivmesini sürdüreceğini ve 2023 yılında 560 milyar Dolar büyüklüğe ulaşacağını söyledi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan Perakende Günleri'13'te sektörün nereden nereye geldiğini aktaran bir araştırmayı katılımcılarla paylaştı. Türkiye ekonomisini sürükleyen sektörlerin başında perakende sektörünün olduğunu söyleyen Kalkan, “Sektör Türkiye'nin büyümesine son 10 yılda % 15 oranında önemli bir katkı sağladı. Perakende sektörü ticaret hacmi ise 4.4 büyüme oranıyla 2023 yılında 560 milyar Dolar'a ulaşacak” dedi. 

Türkiye'de ortalama aile başı haftalık gıda harcamasının 145,9 Dolar olduğunu söyleyen Kalkan, 2023'te bu rakamın 373 Dolar'a yükselmesini öngördüklerini belirtti. Son 4 yılda kredi kartı kullanımındaki artışa da dikkat çeken Kalkan, % 160 ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kredi kartı kullanımı artışında ilk sıralarda yer aldığını söyledi.  

Perakende sektöründeki istihdama ve çalışanların eğitim düzeyine ilişkin bilgiler de veren Kalkan, 2008-2013 yılları arasında, son 5 yılda sektörde 438 bin kişi istihdam edildiğini açıkladı. Kalkan, bunun 252 bininin erkek, 186 bininin kadın olduğunu belirti. 

Sektörde çalışanların eğitim süresinin artışına da dikkat çeken ve bir çok sektörün ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Kalkan, “Perakende ve toptan ticarette ortalama eğitim süresi 8.8 yıla yükseldi. Türkiye ekonomisi için kilit rol oynayan perakende sektörü özellikle kadınlar ile orta ve lise eğitim seviyesine sahip gençler için önemli bir istihdam alanı yaratmaktadır. Perakende sektörünün yaşadığı bu dönüşüm önümüzdeki dönemde de devam edecektir” dedi.

“Perakende sektöründe ‘Çin'i dikkate almayan uluslararası açılım stratejisi hep bir parça eksik kalmış olacak” 

Deloitte'un sponsorluğunda gerçekleştirilen Birleşik Markalar Derneği'nin ‘Yurtdışı Açılımı Toplantıları'nın ikincisi Perakende Günleri'13'ün bünyesinde BMD Özel Oturumları'yla gerçekleştirildi. Deloitte Türkiye Tüketim Endüstri Lideri Özgür Yalta ve Deloitte Çin Tüketim Sektörü Şirket Satın Alma ve Birleşmelerinden Sorumlu Ortağı Alan MacCharles, seminer serisinin bu ayağında Çin'deki fırsat kapılarını ele aldılar.
Deloitte Türkiye Tüketim Endüstri Lideri Özgür Yalta, “Perakende sektörü açısından Çin'i, yalnızca her yıl açılan 300'e yakın alışveriş merkezi veya 2020 yılında tüm dünyada gerçekleşecek her 4 TL'lik perakende satışının 1 TL'sinin Çin'de gerçekleşecek olması ile değerlendirmemeliyiz. 2020 yılına geldiğimizde, sektörde üretim ve tedarik stratejisi Çin pazarına göre yapılanacak. Aynı zamanda sektör, moda, tasarım ve iletişimde Çinli tüketiciyi dikkate alarak şekillenecek ve Çin pazarından doğmuş markaların bu sefer Batı'ya açılma süreci başlayacak. Markalarımız için çok sayıda pazarda önemli fırsatlar var, ayrıca kendi pazarımızın cazibesini de eklediğimizde, Çin'in bu önemine rağmen, atılan adımlar sınırlı oluyor. Ancak, Çin pazarında olmak için Türk perakende sektörü, sınırlarını yine de zorlamalı, mağazalaşmalı, mağazalaşamasa bile pazarı çok iyi tanımalı, fırsat kollamalı” dedi.

Deloitte Çin Tüketim Sektörü Şirket Satın Alma ve Birleşmelerinden Sorumlu Ortağı Alan MacCharles da gerçekleştirdiği sunumda “Çin pazarına giriş, bir pazara girişten çok öte, en az 12-18 aylık çok odaklı, kuvvetli, yerel ve Türk ekiplerinin işbirliği ile gerçekleştirilecek hazırlık sonrası ancak netleştirilebilir. Bu zamana sabrı olmayan, finansman açısından buna hazırlığı bulunmayan firmalar için Çin uygun bir pazar olarak gözükmüyor” dedi. Çin'de hala, doğru hedef kitleye ulaşan ve de farkını yansıtabilen markaların fırsatı olduğunu ifade eden MacCharles, e-ticaret ve Çin Komünist Partisi'nin ikinci çocuk kararı ile çocuk ürünleri segmentlerinde önemli fırsatların da incelenmesi gerektiğini belirtti.

Perakende Günleri'13'in ilk gün konuşmacıları arasında yer alan ve Tepe Nautilus'un sponsorluğunda gerçekleştirilen oturumda konuşan Portland Design Sahibi ve Genel Müdürü İbrahim İbrahim ise değişen mağazacılık ve alışveriş alışkanlıklarını katılımcılarla paylaştı.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bruno Taut'un Kuruçeşme'deki villası 95 milyon TL’ye satışa çıktı
  • 26.08.2020 13:40

Bruno Taut'un Kuruçeşme'deki villası 95 milyon TL’ye satışa çıktı

Adolf Hitler faşizminden kaçıp Türkiye’ye sığınan Alman mimar Bruno Taut’un İsta ...

Gazze'yi Türkler yenileyecek!
  • 05.02.2016 10:25

Gazze'yi Türkler yenileyecek!

İsrail, Filistin ve Gazze yönetimlerinin sıcak baktığı projenin bedeli 5 milyar ...

TeknoSA, Bingöl'de ilk mağazasını açtı
  • 17.06.2014 15:18

TeknoSA, Bingöl'de ilk mağazasını açtı

TeknoSA Genel Müdürü Oyman, "Bingöl'de açtığımız bu mağaza ile Doğu ve Güneydoğu ...

TeknoSA, 2 mağaza daha açarak İstanbul’da 61 mağazaya ulaştı
  • 06.03.2014 11:05

TeknoSA, 2 mağaza daha açarak İstanbul’da 61 mağazaya ulaştı

Türkiye teknoloji perakendeciliği sektörünün lider markası TeknoSA, tüketicileri ...

Vatan bu yıl 50 mağaza açacak
  • 28.02.2014 16:30

Vatan bu yıl 50 mağaza açacak

Vatan Bilgisayar pazardaki hızlı yükselişini sürdürüyor ...