maritbet girişmaritbet
SALT Perşembe Sineması 6 Nisan'da başlıyor!

SALT Perşembe Sineması 6 Nisan'da başlıyor!

Garanti Mortgage sponsorluğunda sürdürülen SALT Perşembe Sineması, ilkbahar ve sonbahar gösterim tarihlerini açıkladı.

SALT'ın Garanti Mortgage desteğiyle sürdürdüğü Perşembe Sineması'nın bu yılki programı, “ev” teması etrafında derlenen ve çeşitli ev hâllerini irdeleyen bir film seçkisinden oluşuyor. Önceki yıllarda şehir hayatının birey ve toplum üzerindeki yaptırımları ile devasa organizasyonların yapılı çevrede ve kültürde bıraktığı izlere dikkati çeken Perşembe Sineması'nın 2017 ilkbahar gösterimleri, 6 Nisan ile 8 Haziran tarihleri arasında SALT Galata'daki Oditoryum'da gerçekleştirilecek. 

Perşembe Sineması'nın 4 Nisan'da SALT Galata'da düzenlenen basın buluşmasında bir konuşma yapan Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, SALT Perşembe Sineması desteği hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Garanti Mortgage olarak, ana faaliyet alanımız olan konut finansmanı sağlamanın ötesinde, modern yapılaşmayı ve planlı şehirleşmeyi bir yaşam kültürü kabul eden vizyonla hareket ediyoruz. Bu vizyonumuzu pekiştiren projelere katkı sağlamak ve bu yolla modern yaşam alanlarının yaratılması, planlı şehirleşme, mimari kültür gibi konularda toplumsal bilincin güçlenmesine yardımcı olmak bizim için büyük anlam ifade ediyor. SALT ile iş birliğimizin üçüncü yılında Perşembe Sineması'na verdiğimiz desteğin, bu yaklaşımımızı sergileyen çok güzel bir örnek oluşturduğunu düşünüyoruz. Perşembe Sineması'nın bu yılki programı, ‘ev' temasıyla izleyiciyle buluşacak. Evi, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, sohbetlerin edildiği ‘yuva' olarak görüyorum. Kredi ve finansal boyutu bir yana, bu yuvaların oluşmasına aracılık eden bir kurum olarak, insanların da böyle hissetmeleri için çabalıyoruz. Bu duygulara fazlasıyla dokunacak olan Perşembe Sineması'nın, izleyiciler tarafından ilgiyle takip edileceğine, içeriği itibariyle vereceği mesajlarla sosyal hayata değer katacağına inanıyoruz.” 

SALT ile Garanti Mortgage iş birliğinin, YAZLIK: Şehirlinin Kolonisi (2014) sergisi kapsamındaki Bugün günlerden ne? adlı film programıyla başladığını belirten SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Derya Açar Ergüç, basın buluşmasındaki konuşmasında şunları kaydetti: “Garanti Mortgage, SALT'ın her yıl ayrı bir tema odağında geliştirdiği film gösterim programı Perşembe Sineması'na 2015'ten bu yana destek veriyor. Garanti Mortgage'ın bu desteğinin, yıldan yıla kendini yenileyen projelere katkı sağlama anlayışına başarılı ve verimli bir örnek teşkil ettiğini düşünüyor; kendilerine SALT adına teşekkür ediyorum. Bu yıl da bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz.” 

Buluşmada 2017 programına ilişkin ayrıntılı bilgiler veren SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner ise, Perşembe Sineması'nın “şehir kültürü ve ayrılmaz bir parçası olan yapılı çevre ile bu çevreyi hem oluşturan hem de kullanan konumundaki topluma eğilen bir program” olduğunu ifade etti. Öner, “Perşembe Sineması, çeşitlenen başlıklar altında, değerli uluslararası filmleri bir arada izleme olanağı sunuyor. Seçki, o yılın temasını irdelemek amacıyla erişimi görece zor yapımlar ile sinema seyrine yakışan klasikleri içeren uzun metrajlı kurmaca ve belgesel filmlerden yapılıyor. Uzun soluklu bir projeye dönüşmesinden memnunuz” dedi. 

Perşembe Sineması 2017 Programı: Ev Halleri

Ev, yaşanılan mekânı tarif etmenin yanı sıra ait olunan, özlem duyulan yerlere işaret eder. Evin somut hâli, mimarlık disiplininin bıkmadan işlediği, ürettiği, tekrarladığı, sorguladığı ve ancak, doğrudan yapımına en az etki edebildiği makûs bir konudur. Soyut hâli ise, güvenli bir sığınak olarak “yuva”dan bir halkı barındıran “vatan”a kadar uzanan ölçek ve kavram çeşitliliğine sahiptir. 

Güncel koşullar, hem temel barınma birimi hem de aidiyet kurulan yer olarak bu kavrama ilişkin mevcut tanımları zorluyor. Evin toplumsal yönleri, siyasi çatışmaların yol açtığı zorunlu yer değiştirmeler, ekonomik imkânsızlık ile iklim değişikliği kaynaklı yeni yaşama biçimi arayışları ve nüfus artışına bağlı konut sıkıntısı gibi meselelerle daimî bir gündem teşkil ediyor. Küreselleşmeyle artan profesyonel göçebelik ve turistlik evde olma hissi veren yapılanmalara yönelirken, web siteleri ve mobil uygulamalar aracılığıyla kiralanan evler dünyanın pek çok yerinde görülen basmakalıp bir estetiği kurguluyor. Rayiç yükselten bu tip kârlı alışverişlerin yanı sıra kentlerdeki dönüşümler, mahalleler kadar içerdiği evleri de kökten bir yeniden inşa süreciyle karşı karşıya bırakıyor.

Ev, mahrem bir mekân olarak içinde yaşayana dair izler taşır ve bu yönüyle karşı konulmaz bir merak uyandırır. Tasarım dergilerinden yan dairenin tıkırtılarına kolayca tetiklenen, insana has gözetleme duygusu, mekâna göre sahiplerinin kişiliğini yorumlama eğilimindedir. Buna uygun olarak sinemada ev, mimari bir duruşu yüceltmeye yeltendiği zamanlarda dahi, aslen kahramanın kimliğinin bir yansımasıdır. Perşembe Sineması, ev kavramıyla ilişkili tüm bu konulara, evi bir tasarım nesnesi, bir sığınma mekânı, bir ütopya, bir varoluş biçimi ve hatta bir yokluk olarak tarifleyen filmlerle odaklanacak.

Perşembe Sineması'nın ilkbahar ve sonbahar programlarında yer alan ve animasyon, kurmaca ile belgesellerden oluşan toplam 20 uzun metrajlı film, orijinal dilinde Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecek.

PROGRAM:

  • 6 Nisan    Crystal Moselle, The Wolfpack, 2015
  • 13 Nisan    Nicholas Hytner, The Lady in the Van [Zoraki Komşu], 2015
  • 20 Nisan    Tom Ford, A Single Man [Tek Başına Bir Adam], 2009
  • 27 Nisan    Ila Bêka ve Louise Lemoine, Barbicania, 2014
  • 4 Mayıs    Hayao Miyazaki, Tonari no Totoro [Komşum Totoro], 1988
  • 11 Mayıs    Lixin Fan, Gui tu lie che [Eve Giden Son Tren], 2009
  • 18 Mayıs    Andrey Zvyagintsev, Leviafan [Leviathan], 2014
  • 25 Mayıs    Rax Rinnekangas, The Melnikov House [Melnikov Evi], 2007
  • 1 Haziran    Yakında duyurulacak.
  • 8 Haziran    Yakında duyurulacak.

Yorum Yaz