maritbet girişmaritbet
Sakarya’da kuraklığa karşı Balıklayalar İçmesuyu Barajı yapılacak

Sakarya’da kuraklığa karşı Balıklayalar İçmesuyu Barajı yapılacak

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram Sapanca Gölü ve C planımız Namazgah Barajı devrede olduğu için su sıkıntısı yaşamayacaklarını belirtti

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, Yuvacık Barajı'nda 15 günlük su kaldığını belirterek, Sapanca Gölü ve Namazgah Barajı devrede olduğu için su sıkıntısı yaşanmayacağını bildirdi. Bayram, yaptığı açıklamada, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre son 50 yılın en kurak dönemini yaşadıklarını belirtti. "DSİ'nin 1965 yılındaki akım verilerine göre bu sene en şiddetli kuraklık dönemini yaşıyoruz. Tarihte yağış bakımından da böyle bir Aralık, Ocak ayı da geçmemiştir." değerlendirmesinde bulundu. Bayram, bölgenin su ihtiyacını karşılamak için C planı olarak Namazgah Barajı'nı inşa ettiklerini, 290'ın üzerinde yerleşim alanına su vereceklerini aktardı. Kocaeli ve Sakarya'nın su ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nün 50 milyon metreküpe eşit olduğuna dikkati çeken Bayram, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz sene Kocaeli'yi Sapanca hattı kurtarmıştır. Şu anda baraja giren günlük 150 bin metreküp, şehre de günlük 350 bin metreküp su veriyoruz. Yuvacık Barajı'nda 15 günlük su kaldı. 2006'nın son aylarında böyle bir sıkıntı yaşadık. A planı olarak Yuvacık Barajı'na karşılık B planı olarak yanımızdaki Sapanca Gölü'nden 22 kilometrelik terfi hattı çektik." 

Bayram "Tehlikeyi gördük"
Bayram, geçen yıl baraj havzasında yeterli yağış olmaması nedeniyle çeşitli önlemler aldıklarını kaydetti. "2013 yılında havzada yeterli kar yağışı olmadığı için baraj dolmadan 45,5 milyon metreküpten inişe geçti" ifadesini kullanan Bayram, açıklamasını şöyle tamamladı: "Tehlikeyi gördük ve temmuzdan itibaren barajdaki suyu idareli harcamaya başladık. Aralık ayının ortalarına kadar elimizde yeterli su kalması için de Temmuz ayının başında itibaren periyodik olarak Sapanca Gölü'nden su alıyoruz. Bu yıl Karamürsel bölgesinde İhsaniye ve Avcıdere barajlarının inşaatlarına başlanılacak. Ayrıca DSİ tarafından bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması için de Sakarya'da 190 milyon metreküp kapasiteli Balıklayalar İçmesuyu Barajı inşa edilerek, bölgenin su ihtiyacı karşılanacak. Vatandaşlarımız rahat olsun, su sıkıntımız olmayacak ama her zaman dediğimiz gibi tasarruflu kullansınlar, israf etmesinler."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sapanca Gölü'nde su seviyesi son 7 yılın zirvesine ulaştı
  • 18.03.2022 09:44

Sapanca Gölü'nde su seviyesi son 7 yılın zirvesine ulaştı

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu kaynağı olan gölde su seviyesi 32,29 metre ölçü ...

Yuvacık Barajı'nda doluluk oranı yüzde 98'e ulaştı
  • 05.04.2021 10:10

Yuvacık Barajı'nda doluluk oranı yüzde 98'e ulaştı

Kocaeli'de içme suyu ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Yuvacık Barajı'ndaki d ...

"İstanbul metrosu Gebze'ye kadar uzayacak"
  • 08.11.2017 13:26

"İstanbul metrosu Gebze'ye kadar uzayacak"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Gebze bölgesindeki m ...

Sapanca Gölü'nde su seviyesi yüzde 99!
  • 11.10.2016 16:38

Sapanca Gölü'nde su seviyesi yüzde 99!

SASKİ Genel Müdürü Keleş, Sapanca Gölü'nde su doluluk oranının yüzde 99 olduğunu ...

Kocaeli'de içme suyundan elektrik üretildi
  • 11.10.2015 09:24

Kocaeli'de içme suyundan elektrik üretildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, içme suyundan elektrik üreten tesis kurdu. ...

Sapanca Gölü eski günlerine döndü
  • 02.07.2015 11:24

Sapanca Gölü eski günlerine döndü

Sapanca Gölü'nde su seviyesi bu yıl 3 metre yükselirken, maksimum su kotuna eriş ...