maritbet girişmaritbet
Patronlar tarıma yöneldi!

Patronlar tarıma yöneldi!

Patronların son gözdesi tarım... Toprağa yatırım yapanların sayısı katlandı. Bazı işadamları kendi iş koluna hammadde sağlamak için üretim yapmaya çalışıyor. Hobi olarak başlayıp 'toprağını büyütenler de var...

 

Tarım ve hayvancılık sektörüne yatırım yapma kararı alan işadamlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu alanlara yatırım yapanlar arasında Koç, Doğan, Cıngıllıoğlu, Arıkanlı, Esas, Silkar, Söktaş gibi holdinglerle, Global, Saray Halı, Sancak, Özler, Öztiryaki ve Orka gibi gruplar da bulunuyor.  Bu alanda 'ben de varım' diyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş İzmir'in Kınık İlçesi'nde tarıma yöneldi, Çatalca'da da koyun yetiştiriciliği yapıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayici ve işadamı kimliğiyle bilinen patronların tarım ve hayvancılık sektörüne ilgisini, tarımı stratejik görmelerine bağladı. Bayraktar, 'Bitkisel ve hayvansal üretim ciddi bir potansiyel arz ediyor. Büyük gruplar da sektörün bu gücünden pay almak istiyor. Tarım sektöründeki sanayileşme eğilimi de işadamlarını bu alana yönlendiriyor. Bazı işadamları bu işe gerçekten inanıyor, bazıları da kendi iş koluna hammadde sağlamak için üretim yapmaya başlıyor' dedi.
 
Çiftçi profili değişiyor
 
Manis Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk büyükşehirlerde yaşayan genel müdür, doktor ve avukat gibi birçok meslek grubundan insanların tasarruflarını tarım sektöründe değerlendirmeye yönlendirdiğini söyledi.  ''Çiftçi profili değişiyor'' diyen Necdet Türk, çiftçilikle hiç ilgisi olmayan çok sayıda farklı meslek sahibinin bağ bahçe satın almaya başlamasının tarla fiyatlarını da artırdığını anlattı.
 
Çorak araziler bile kapışılıyor
 
NecdetTürk, arazi fiyatındaki artışları da bu ilgiye bağladı: 'Ekili olmayan, fiyatı 3-4 bin lira olan normal tarlanın dönümü, 10-15 bin liraya satıldı. Şimdi de kimse satmıyor. İzmir-Denizli karayolu etrafındaki boş çorak araziler bile kapışılıyor.'
En fazla bağcılık rağbet gördü
 
Alaşehir'de tarım alanlarının yüzde 97'sinde bağcılık yapıldığını bildiren Necdet Türk, verimli topraklarda fiyat artışının üç yıl öncesine göre 4-5 kat olduğunu bildirdi. Arazisi en fazla değerlenen yerlerin başında bağ alanlarının geldiğini belirten Türk, ''İki-üç yıl önce 2 liranın altında olan 1 kilogram çekirdeksiz kuru üzüm bir dönem 4 liranın üzerine çıktı. Şu anda 3,80 kuruş. 10 ton üzüm, bugünkü fiyatlarla 38 bin liranın üzerinde para demek, çiftçiyi kurtarıyor. Bu fiyat çiftçiye kazandırınca kimse bağını satmaya yanaşmıyor. Daha önce 5 ila 7 bin lira olan 1 dönüm bağ alanı fiyatı 25-30 bin liraya çıktı. 30 bin liranın üzerinde fiyat verilse dahi kimse satmıyor'' diye konuştu.
 
Sap ve samanda ithalat yapılacak ülkeler bellirlendi
 
SAP ve saman fiyatlarının yüzde 400'den fazla yükselmesinin ardından, hayvan yemi için ot ithalatın önü resmen açıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ithalat yapılabilecek ülkeler ve sağlık şartlarını belirledi. Buna göre, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından şaptan arınmış 67 ülkeden hiçbir şart aranmadan ithalat yapılabilecek. Bu ülkeler şunlar:
 
 lAlmanya l ABD, Arnavutluk l Avustralya l Avusturya l Belarus l Belçika l Belize l Birleşik Krallık l Bosna Hersek l Brezilya l Brunei l Çek Cumhuriyeti l Danimarka l Dominik Cumhuriyeti l El Salvador l Endonezya l Estonya l Finlandiya l Fransa l Guatemala l Guyana l Haiti l Hırvatistan l Hollanda l Honduras l İrlanda l İspanya l İsveç l İsviçre l İtalya l İzlanda l Japonya l KKTC l Kanada l Karadağ l Kolombiya l Kosta Rika l Küba l Lesoto l Letonya l Litvanya l Lüksemburg l Macaristan l Madagaskar l Makedonya l  Malta l Mauritius l Meksika l Nikaragua l Norveç l Panama l Polonya l Portekiz l Romanya l San Marino l Sırbistan l Singapur l Slovakya l Slovenya l Şili l Ukrayna l Uruguay l Vanuatu l Yeni Kaledonya l Yeni Zelanda l Yunanistan.
 
VETERİNER ONAYI ŞART
 
ŞAP hastalığı sebebiyle ithalat kısıtlaması uygulanan 39 ülke/bölgeden de ithalat yapılabilecek. Buna göre, bölgeleri belirtilen ülkelerden gelecek olan sap ve saman o ülkenin o bölgelerinden gelecek ise işleme tabi tutulacak. Listede belirtilmeyen bölgelerinden gelecekse 12 ay boyunca şap görülmediğinin karşı ülkedeki veteriner otoritesi tarafından sağlık sertifikasında garanti edilmiş olması durumunda işleme tabi olmadan ithalat yapılabilecek.
 
Seralarda 'modern' tarımı uyguluyorlar
 
-KOÇ Grubu, GAP'ın en büyük tarım ve besicilik işletmesini Şanlıurfa'da açtı. Grup, Denizli Acıpayam'daki devlet üretme çiftliğini de kiraladı. 
 
-DOĞAN Holding, Kelkit'te açtığı Doğu Anadolu'nun en büyük hayvan besi çiftliğiyle AB tarafından ödüllendirildi. 
 
- CINGILLIOĞLU Holding, Niğde'nin Bor ilçesinde 22 milyon dolarlık organik tarım yatırımı yaptı. 
 
- ETHEM Sancak, Ata-Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi ile sektörde faaliyet gösteriyor. l GLOBAL Menkul Kıymetler'in kurucu ortağı Erol Göker, Balıkesir Burhaniye'de 500 başlık bir hayvan işletmesi kurdu. 
 
- RAMSEY'İN sahibi Gürmen Giyim'in ortaklarından Hüseyin Doğan, Aydın Sultanhisar'da 148 dönümlük modern bir sera kurdu. 
 
- SEL Group, Aydın Sultanhisar'da 8 milyon euro yatırımla 65 dönüm sera kurdu. 
 
- ÖZALTIN Holding, Antalya'da 120 dönümlük sera oluşturdu. 
 
- TAHİNCİOĞLU Salihli'de meyve bahçeleri kurdu. 
 
- RİFAT Hisarcıklıoğlu jeotermal seracılığa başladı.
 
Akşam
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sancak Köşkü restore edildi
  • 28.02.2024 15:43

Sancak Köşkü restore edildi

Osmanlı sancağının muhafaza edilmesi amacıyla 16. yüzyılda inşa edilen Sanc ...

Plajlara işletme belgesi zorunluluğu geldi!
  • 31.03.2021 10:30

Plajlara işletme belgesi zorunluluğu geldi!

Plaj işletmelerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra 1 hafta içinde ...

Bakan Pakdemirli ''Tarımda büyümeyi inovasyonla yapabiliriz''
  • 26.12.2020 09:56

Bakan Pakdemirli ''Tarımda büyümeyi inovasyonla yapabiliriz''

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliği kaps ...

Plusera City Maltepe projesinin satış ofisi açıldı!
  • 10.09.2020 14:36

Plusera City Maltepe projesinin satış ofisi açıldı!

İstanbul Maltepe’de, E5 Karayolu’nun yanı başında hayata geçirilmekte olan Pluse ...

İzmir’de nostaljik tramvay seferlerine başladı!
  • 10.09.2020 10:50

İzmir’de nostaljik tramvay seferlerine başladı!

İzmir'de Alsancak Limanı viyadükleri ile Cumhuriyet Meydanı arasında nostaljik t ...

Kazdağları’nda ormana giriş ve çıkışlar yasaklandı
  • 15.08.2020 11:46

Kazdağları’nda ormana giriş ve çıkışlar yasaklandı

Kazdağları'nda belirlenen bölge ve saatlerde mangal ve semaver yakılmasına izin ...