maritbet girişmaritbet
Panasonic Japonya'da tüm enerjisini güneşten alan şehir kuruyor!

Panasonic Japonya'da tüm enerjisini güneşten alan şehir kuruyor!

Dev Japon firması Panasonic, tüm enerjisini güneşten alan bir şehir inşa ediyor...

Yarının akıllı Şehirleri: Sürdürülebilir akıllı şehir projemiz
Hedefimiz şehirlerde fiilen sıfır karbondioksit salınımının olduğu bir yaşam biçimini gerçekleştirmek. Şu anda bunun olması için çalışıyoruz: Tokyo'nun yaklaşık 50 km batısında, Panasonic'in pilot projesi olarak kurulan ‘Fujisawa Sürdürülebilir Akışı Şehir'. Bu pilot proje kapsamında şehrin tamamı kendisine yetecek ve çevreyle dost olacak şekilde üretiyor, saklıyor ve yürütüyor.

Gelecek vaat eden konutlar
Mahvedici kuraklıklar ve seller, kutuplardaki buzların erimesi… İklim değişiklikleri bizi yeniden düşünmeye zorluyor. Buna bağlı olarak, çevre ile ahenk içerisinde olan ‘Akıllı Şehirler' veya ‘Eko Şehirler' çözüm yollarından biri olarak görülüyor. Her ikisi de büyük ölçüde karbondioksitsiz bir yaşam vaat ediyorlar.

Açılış Mart 2014'te
Sadece birkaç yıl önce televizyonlar ve buzdolapları hala burada, Fujisawa'da imal ediliyordu. Japonya'nın ilk sürdürülebilir şehri, Panasonic'in eski üretim yerlerinden biri olan Fujisawa'da inşa ediliyor. 19 hektarlık bir alanda 3.000 kişi için 1.000 adet oturmaya müsait evin yanı sıra çeşitli kamu binalarının da kurulduğu şehir, ekolojik kapasite bakımından eşsiz bir yer. Projenin öncülüğünü üstlenen ve projede kilit rol oynayan Panasonic; Panasonic'e ait PanaHome şirketi, Fujisawa şehri ve diğer ortaklarla birlikte itici güç olarak projeye dahil oluyor. Açılış Mart 2014'te. ‘Fujisawa Sustainable Smart' planı 2018? yılına, Panasonic'in 100. yılına kadar yerli yerine oturacak. Bu tarih bir tesadüf değildir. Sonuç olarak, Panasonic 2018 yılına kadar elektronik sektörünün Bir Numaralı Çevreci İnovasyon Şirketi olmayı hedefliyor.

Evin tamamı için sürdürülebilir çözümler
1.000 adet evin içerisinde, her çeşit Panasonic Enerji Çözümü ön plana çıkıyor. Buna elektrik ihtiyacını yüzde 87'ye kadar azaltan cıvasız LED ışıklandırmamız gibi kaynak tasarruflu cihazlar da dâhil. Veya uygun sıcaklığı bulmak için yer ısıtmasıyla iletişime geçen klimamız… Sürdürülebilir Akıllı Ev'de oturacak olanlar Panasonic'in son derece modern sistemlerinden enerjiyi yaratmak, korumak ya da yönetmek için yararlanabilecekler. Buradaki evler ihtiyaç duydukları enerjiyi kendi kendilerine üretebilmek üzere inşa edildiler. Tasarruflu Güneş Modülleri (HIT) ve Yakıt Hücre Sistemleri (ENE FARM) bunu mümkün kılıyor. Temin edecekleri enerji, verimli lityum iyon şarj edilebilir pillerde muhafaza edildi. Bu yüzden sabit akım kaynağı garantilidir. İyi tarafı ise, akıllı şehirdeki hiç kimse elektrik faturası ödemek zorunda değil. En az bunun kadar güzel olan ise, Akıllı Enerji Ağ Geçidi'ni kullanarak kendi enerji tasarrufunuzu yönetmek ya da geliştirmenin de mümkün olması. Portal sadece gaz, su ve elektrik tüketimini değil aynı zamanda olası tasarrufu da belirtiyor. Ayrıca bütün ev aletleri bilgisayar ile birbirine bağlı. Televizyonlar ve bilgisayar monitörleri, görüntü ve kontrol merkezleri olarak hizmet sunuyor.

Mağazalar ve kamu için sürdürülebilir çözümler
Rüzgâr, ışık, ısı, su… Akıllı şehirdeki her şey olabildiğince tasarruflu ve ekolojik kullanılıyor. Bu nedenle enerji çözümlerimiz sadece özel konutlarda değil, akıllı şehrin kamu binalarında ve sosyal kurumlarında da kullanılıyor. Amaç aynı zamanda sakinlerin, toplumun ve ekonominin farklı ihtiyaçlarını yakın ve uzun vadede karşılamak. Fujisawa SST ile diğer akıllı şehirlere bir örnek oluşturmasını istiyoruz. Dolayısıyla Panasonic'in Mart 2011'de deprem ve tsunaminin etkilediği bölgelerde Fujisawa SST gibi sürdürülebilir şehirler inşa etmesi gerçekten de makul. Ülkede hakim olan nükleer enerjiyle elde edilen riskli enerjiden uzak, çevre dostu enerji fikriyle uyuşacaktır. Bağımsız olarak Panasonic Akıllı Şehir projelerini Japonya dışında da hizmete sunuyor. Örneğin Çin'deki Sino-Singapore Tianjin Eco-City.

Fujisawa SST'yi bu kadar ‘akıllı' yapan nedir: Yenilikçi Hizmet Tipleri
Kendi kendine yeten enerji temini: Gerek günlük hayatta gerekse bir afet anında, sokaklarda, çimenlerde ve parklarda kullanılan bir takım güneş hücresinin yanı sıra belediye binalarında, bu akıllı şehir uygun miktarda yenilenebilir enerji üretiyor. Dahası devamlı bakımını ve sistemlerin benimsenmesini garanti altına alan hizmetler var. 

Çevre dostu taşınabilirlik: Elektrikli arabalar ve bisikletler için paylaşımlı programlar, kendi arabanıza sahip olmanın en ekonomik ve çevre dostu alternatifidir. Akıllı şehirlerdeki karbondioksitin izlerini büyük ölçüde azaltıyor. Evler, garajlar, halka açık park alanları ve kurumlar, pilleri şarj etmenin kolay ve elektrikli arabaların kamuda kullanımının rahat olacağı şekilde tasarlandılar.

Uyarlanabilir güvenlik: Kontrol edilebilir ışıklandırma sistemleri ve sensörleri bütün şehre tahsis edildi ve hem bina içine hem de dışına kurulabilecek şekilde tasarlandı. Ortam ışığına ve bölgedeki insan sayısına bağlı kalarak ışığı ihtiyaca göre ayarlıyor. Eğer gerekirse gözetim kameraları da örneğin güvenlik gerektiren özel bölgelerde, spesifik olarak ayarlanabiliyor.

Rahat ve sosyal: Akıllı şehirlerde özellikle yaşlı ve sağlık durumu kötü olan insanlar, günlük hayatta karşılaştıkları güçlükleri hafifleten hizmetleri kullanabilecekler. Ayrıca, sağlık ve kamu kurumlarına olabildiğince kısa ve yürüyerek ulaşılabilir olması için şehirlerin yerleşim tasarımını temin etmek istiyoruz. 

‘Doğal' ortam: Doğa ile uyumlu bir yaşam için, ‘doğal' görünen bir şehir kaçınılmazdır. Bu yüzden ışıpilleri yerleştirmelerinin toprak tabakasıyla uyumlu bir şekilde harmanlandığı organik şehir siteleri inşa ediyoruz. Ana yollar boyunca ve kamu alanlarında bulunan ağaçlar gibi parklar da Akıllı Şehrin önemli tasarım parçalarındandır. 

Değeri olan yatırımlar
Projenin toplam tutarının yaklaşık 540 milyon euro (60 milyar Yen) olması bekleniyor. Modern enerji çözümleri ve altyapı nedeniyle sıradan yapı projelerine göre tutar yaklaşık yüzde 10 daha yüksek. Fakat ek tutarlar, işletim sırasında elde edilen enerji tasarrufu ve devletten sağlanan az miktardaki destek sayesinde 10 ile 20 yıl içerisinde dengeleniyor. Ekolojik özellikler de çevre için fayda sağlıyor. Bu yüzden Fujisawa SST gibi şehirler gelecek için değerli yatırımlardır. 

www.panasonic.com.tr

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Louis Vuitton Tokyo mağazası göz kamaştırıyor!
  • 30.03.2021 11:21

Louis Vuitton Tokyo mağazası göz kamaştırıyor!

Louis Vuitton'un Tokyo'daki 7 katlı mağaza binası yenilenerek hizmete açıldı. Bi ...

Panasonic, yeni led aydınlatma serisi Türkiye'de!
  • 10.02.2021 11:10

Panasonic, yeni led aydınlatma serisi Türkiye'de!

Panasonic, güvenli, konforlu ve verimli LED lambalarla, gündelik hayat için özen ...

Panasonic'ten hassas yangın algılama dedektörü!
  • 16.11.2020 12:03

Panasonic'ten hassas yangın algılama dedektörü!

Yaşam alanlarımızda karşılaşabileceğimiz en önemli risk ve tehlikelerin başında ...

Elektrik ve doğal gaz sayaçları 3 ay okunmayacak
  • 03.04.2020 08:55

Elektrik ve doğal gaz sayaçları 3 ay okunmayacak

EPDK'nın aldığı karara göre, 3 ay süreyle elektrik ve doğal gaz faturaları için ...

Süpermarketin çatısına köy inşa ettiler!
  • 02.05.2017 09:35

Süpermarketin çatısına köy inşa ettiler!

Tokyo'da bir süpermarketin çatısında 17 villadan oluşan küçük bir köy inşa edild ...

Panasonic, teknolojisiyle geleceğin şehrine imzasını atıyor
  • 01.09.2016 12:53

Panasonic, teknolojisiyle geleceğin şehrine imzasını atıyor

Dünya devi PANASONIC, Nomura Real Estate Development Co. Ltd. iş birliği ile Jap ...