maritbet girişmaritbet
Otomotiv Test Merkezi için Pamukova'daki eski havaalanı arazisi gösteriliyor!

Otomotiv Test Merkezi için Pamukova'daki eski havaalanı arazisi gösteriliyor!

Bursa'da kurulması planlanan Otomotiv Test Merkezi'nin yerinde sıkıntıların çıktığı iddiası Sakarya'yı hareketlendirdi

Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) 100 milyon euroya kurmayı planladığı Otomotiv Test Merkezi ile ilgili yeni gelişme Sakarya'yı heyecanlandırdı. İddialara göre Bursa'nın Yenişehir bölgesinde hayata geçirilecek merkezin yeri ile ilgili bir sıkıntı gündeme geldi. Bunun üzerine gözler yeniden Sakarya'ya çevrildi. Sakarya ise merkez için Pamukova'daki eski havaalanı arazisini gösteriyor.

Türkiye'de bir otomotiv test merkezinin olmaması yıllık 35 milyon doların başka ülkelerdeki testlere gitmesine neden oluyor. Kurulacak test merkezinde ilk etapta 250 mühendisin istihdam edilmesi planlanıyor.
 
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, iddialar hakkında kesin bir ifade kullanmazken, "Otomotiv Test Merkezi için en uygun arsa Pamukova'da eski havaalanı arazisidir" açıklamasını yaptı.
 
Otomotiv sektörünün gelecek stratejileri içinde yer alan yerli otomobil üretiminin yapılabilmesi için hükümetin Ar-Ge ve yenilik merkezlerini teşvik eden yeni teşvik yaklaşımlarını oda olarak desteklediklerini de hatırlatan Mahmut Kösemusul, otomobil üretimi konusunda yerlileşen makine ve aksamların testlerinin yapılacağı, otomobil testlerinin gerçekleştirileceği bir test pisti ve test laboratuvarlarının kurulması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda TSE'nin yürütülen çalışmaları yakından takip etmekte ve destek verdiklerini de ifade etti.
 
"TSE'nin 100 milyon euroluk Otomotiv Test Merkezi ve Ar-Ge Tesisi için 5 şehir arasında gidip gelindi" diyen Kösemusul, "Bu merkez için son olarak Sakarya, Antalya ve Bursa'nın ismi kaldı. Bursa ile ilgili daha sıcak açıklamalar yapıldı. Ancak yapılan araştırmalarda konumu ve zemini en uygun yerin Sakarya olduğu bilinmektedir. İnşallah Otomotiv Test Merkezi Sakaryamız'da yapılır. Otomotiv Test Merkezi için en uygun arsa Pamukova'da eski havaalanı arazisidir" şeklinde konuştu. 
 
Test için yedek parçalar İspanya'ya gidiyor
 
Valilik, milletvekilleri ile şehrin tüm kurum ve kuruluşları olarak merkezin Sakarya'ya yapılması için çaba harcadıklarını dile getiren Başkan Mahmut Kösemusul, "Otomotiv sektöründe yedek parçalar Türkiye'de üretiliyor ancak test için İspanya'ya gidiliyor. Bu da maliyeti artırıyor ve yurt dışına onlarca milyon euro belgelendirme parası akıyor.
 
İşadamlarımız yurtdışında yaptırdığı testlerden belge, deney laboratuvarlarından da sonuçları almaya çalışırken ciddi zaman da kaybediyor. Milyonlarca euro para ve zaman kaybına yol açan bu durum, TSE'nin projesiyle otomotiv sektörüne ilaç gibi gelecek" açıklamalarını yaptı.
 
"Babayiğitlere, yiğitlik yapmak istiyoruz" diyen Kösemusul, "Otomotivin geleceği Sakarya'da. Otomotiv İstisas OSB'si ile otomotiv sektörünün kalbini Sakarya'da attıracağız" şeklinde konuştu.
 
Karasu Limanı sektöre hız katacak
 
SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya'da otomotiv sektörü için iyi ve hazır bir altyapı olduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti: "Toyota Sakarya'da üretim yapıyor. Dünyanın ilk 10 traktör üreticileri arasında olan Türk Traktör Sakarya'ya yatırım yapıyor. Sakarya'da yatırım yapma sebeplerini de, 'Sakarya önümüzdeki yıllar içerisinde otomotiv şehri olma yolunda ilerliyor' sözleriyle açıklıyor. Sakarya Türkiye'nin otomotiv üssü olacak potansiyele sahip. Yapımına başlanan Karasu Limanı ve onunla bağlantılı olacak demiryolu ağının yanında, İstanbul'un arka bahçesi konumunda olan Sakarya'nın yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelecek. Demiryolu ve liman ticareti tetikleyecek. Karasu Limanı'nın hizmete girmesiyle birlikte bölgeye kuracağımız Lojistik OSB'nin yanında, otomotiv sektörünü ilimize çekecek olan Otomotiv İhtisas OSB'si, Makine İhtisas OSB'si için gerekli altyapılar hazır. Hızlı trenin bir durağı da yine ilimizde olacak. Limanı, karayolu, demiryolu ile hiçbir ulaşım sorunu bulunmayan Sakaryamız, yatırımcılar için bir fırsatlar şehri." 
 
Hasan COŞKUN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!
  • 24.04.2024 12:43

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ, her mevsim ayrı güzelliğe ...

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor
  • 19.09.2023 11:16

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor

Sakarya'da afetlerde geçici barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik kolay kur ...

Togg seri üretim öncesi AB mevzuatıyla uyumlu 41 testten geçti
  • 04.04.2023 11:45

Togg seri üretim öncesi AB mevzuatıyla uyumlu 41 testten geçti

Türkiye'nin otomobili Togg, yola çıkmadan önce onlarca testten başarıyla geçerke ...

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...