maritbet girişmaritbet
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan 3. köprü açıklaması!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan 3. köprü açıklaması!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 3. köprü ile 3. havaalanı ve Kanal İstanbul projelerine ilişkin yatırım programlarının yasal mevzuat kapsamında gerçekleştirildiğini bildirdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, üçüncü köprü, üçüncü havaalanı ve Kanal İstanbul projelerine ilişkin yatırım programlarının yasal mevzuat kapsamında gerçekleştirildiğini ve çalışmaların tamamen yasal izinler çerçevesinde yürütüldüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, TEMA Vakfınca hazırlanan rapora istinaden üçüncü köprü, üçüncü havaalanı ve Kanal İstanbul projeleriyle ilgili basında gerçeği yansıtmayan bazı haberlerin yer aldığı belirtildi. Bu raporun bilimsellikten uzak olduğu, bahse konu mega projeleri engellemek için tamamen siyasi amaçla hazırlandığı savunulan açıklamada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu yapılması amacıyla 2 bin 542 hektarlık ormanlık alanda izin verildiği, bunun sadece 706,92 hektarlık kısmının yol platformu alanı olarak kullanılacağı ifade edildi. Açıklamada, taşınması mümkün ağaçların başka yere taşınacağı, kesilecek ağaçların yerine Karayolları Genel Müdürlüğünce beş katı fidan dikileceği kaydedildi.

"Bölgede hiçbir doğal göl bulunmamaktadır"

Üçüncü havalimanı yapılması amacıyla da 6 bin 173 hektarlık ormanlık alanda ön izin verildiği belirtilen açıklamada, bu sahada henüz ağaç kesiminin yapılmadığı bildirildi. Sahanın yüzde 70'lik bölümünde orman örtüsü bulunmadığına işaret edilen açıklamada, buralarda madencilik çalışmaları yapıldığı ifade edildi.

Haberlerde 70 büyüklü küçüklü göl ve gölcüğün zarar göreceğinin iddia edildiği belirtilen açıklamada, "Bu bölgede hiçbir doğal göl bulunmamaktadır. Raporda göl veya gölcük olarak bahsedilen su birikintileri, söz konusu sahada yapılan madencilik faaliyetleri neticesi ortaya çıkan çukurların suyla dolması sonucu meydana gelmiştir. Suni olarak oluşmuş bu göletlerin halk sağlığına zarar vermesi ihtimaline karşı zaten Bakanlığımızca rehabilite edilmesi yönünde planlar yapılmıştı" ifadelerine yer verildi.

"İstanbul'da 14 milyon 52 bin 510 fidan dikildi"

Diğer taraftan İstanbul'daki orman varlığının artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verildiği vurgulanan açıklamada, 2003-2013 yıllarını kapsayan son 11 senede İstanbul'da 14 milyon 52 bin 510 fidan dikildiği bildirildi. Bunun dışında Avrupa yakasında 520 hektarda Avrupa Şehir Ormanı, Asya yakasında da 878 hektarda Asya Şehir Ormanı tesis edileceği belirtilen açıklamada, bununla ilgili çalışmaların sürdüğüne işaret edildi. Açıklamada, haberlerde yer verilen diğer konulara ilişkin şunlar kaydedildi:

"Kuş göç yollarıyla etkileşimi için durum tespiti ve kuş göçlerinin 2 yıl boyunca izlenerek, gerekli tedbirlerin alınması, alandaki mevcut biyolojik çeşitlilik durum tespiti yapılarak, gerekli görülen türlerin uygun habitatlara taşınması ve madencilik faaliyetleri sonucu oluşan çukurlukların ekosistem özelliklerinin irdelenmesi konuları ÇED raporunda taahhüt altına alınmıştır. Köprü ve bağlantı yollarının güzergahının biyolojik çeşitliliğe ve yaban hayatına olan etkilerinin azaltılması amacıyla bazı değişikliklere gidilmiştir. Bu çerçevede güzergah değişiklikleri, tünel ve viyadük uygulaması ile yaban hayatı için ekolojik koridor yapılması öngörülmüştür.

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili olarak herhangi izin talebinde bulunulmamıştır. Proje ve güzergahın netleşmesini müteakiben, projenin yaban hayatına, ekosisteme ve biyolojik çeşitliliğe etkisi irdelenecek ve gerekli önleyici ve telafi edici tedbirlerin alınması sağlanacaktır."

Açıklamada, bu yatırım programlarının yasal mevzuat kapsamında gerçekleştirildiği ve çalışmaların tamamen verilen yasal izinler çerçevesinde yürütüldüğü vurgulandı.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kanal İstanbul'un sahadaki son sondajı havadan görüntülendi
  • 15.01.2018 16:55

Kanal İstanbul'un sahadaki son sondajı havadan görüntülendi

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden Kanal İstanbul Projesi'nin sahadaki ...

Kanal İstanbul 2018 kesin güzergah videosu!
  • 15.01.2018 14:05

Kanal İstanbul 2018 kesin güzergah videosu!

Kanal İstanbul projesinin güzergahı kesinleşti. Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu gü ...

Ulaştırma Bakanı Arslan'dan Kanal İstanbul açıklaması!
  • 14.12.2017 15:10

Ulaştırma Bakanı Arslan'dan Kanal İstanbul açıklaması!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "15 milyar dolar merteb ...

Cumhurbaşkanı mega projeleri anlattı!
  • 11.04.2016 15:26

Cumhurbaşkanı mega projeleri anlattı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un mega projelerindeki son durumu d ...

Üçüncü köprüde son durum!
  • 20.07.2015 11:06

Üçüncü köprüde son durum!

Anadolu ve Avrupa yakasını birbirine bağlayacak olan yapımı devam eden 3’üncü ...

Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesinde yeni video!
  • 29.08.2014 17:29

Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesinde yeni video!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çılgın Proje ismini verdiği Kanal İstanbul ...