maritbet girişmaritbet
Önümüz kış! Peki ya çatı yangınlarına karşı ne yapılmalı?

Önümüz kış! Peki ya çatı yangınlarına karşı ne yapılmalı?

ÇATIDER, Yangından Korunma Haftası nedeniyle önümüzdeki aylarda artması beklenen baca ve çatı yangınlarına karşı uyardı

ÇATIDER, 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında kutlanan Yangından Korunma Haftası nedeniyle yapılan açıklamada, özellikle sonbahar ve kış aylarında yaşanan baca ve çatı yangınlarına karşı önlem alınması çağrısında bulundu. Açıklamada, 2014 yılının ilk 8 ayında sadece İstanbul'da 798, Ankara'da 213 baca ve çatı yangını meydana geldiği belirtilerek, hatalı uygulama ve bakımların ihmal edilmesinin, geri dönüşü olmayan büyük kayıplara yol açabileceği vurgulandı.  

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), yaklaşan sonbahar ve kış aylarında hızla artan baca ve çatı yangınlarına karşı, gerekli önlemlerin alınması uyarısında bulundu. Baca ve çatılarda yapılan yanlış uygulamalar, bacaların hatalı yapılması, çatı aralarının amacına aykırı olarak kullanımı, tesisat hataları ve gerekli bakımların ihmal edilmesinin faturasının çok büyük olabileceğini belirten ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, “Üzücü kayıplar yaşamamak için baca ve çatıları, özellikle sonbahar ve kış aylarından önce kontrol ettirmeli, çatı ve baca uygulamalarını uzman kişilere yaptırmalıyız” dedi.

İstanbul'da 798 baca ve çatı yangını meydana geldi 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın istatistiklerine göre sadece İstanbul'da 2013 yılında 1298 çatı ve baca yangını çıktı. Tüm yangınların yüzde 5.1'ini oluşturan baca ve çatı yangınlarının sayısı 2014 yılında ise Ağustos ayına kadar olan dönemde 798 sayısına ulaştı. Ankara'da 2013 yılında 377, 2014 yılında Ağustos ayına kadar 213, Bursa'da ise 2013 yılında 247 baca tutuşması meydana geldi.

"Çatı ve bacaları uzmana teslim edin"

ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, baca ve çatı yangınları hakkında şunları söyledi:
“Bacaların tekniğe uygun inşa edilmemesi, baca yapımında baca tuğlalarının kullanılmaması, baca temizliklerinin yapılmaması, çatı aralarının amacına aykırı kullanımı, tedbir alınmadan çatı tamiratı yapılması ve elektrik kablolarının kuralsız şekilde çatı arasına döşenmesi gibi nedenler, baca ve çatı yangınlarına davetiye çıkarıyor. Çatılarda yapacağımız tadilat, yenileme veya tamiratlar için çatı sektörü içinde olan uzman bir firma tercih edilmelidir. Can ve mal kayıplarının yaşanmamasının sırrı, doğru planlama, doğru ekipman seçimi, bilgili elemanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanmasıdır. Bu konuda 11 senedir kapsamlı eğitim çalışmaları yürüten ÇATIDER, üyelerini ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendirerek, etkin uygulama çalışmaları yapıyor. Tüm üyelerimiz, Avrupa standartlarında üretim ve uygulama konusunda kusursuz çalışmalar gerçekleştirerek, sektöre örnek teşkil ediyor."

İnsan hayatına, ekonomiye ve kültürel değerlere zarar veriyor

ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, baca ve çatı yangınlarının küçümsenerek ihmal edilmemesi gerektiğini, bu tip yangınların zaman zaman insan hayatını olumsuz etkilemesinin yanı sıra maddi ve kültürel zararlar da verdiğini söyledi. Yavuz, Haydarpaşa Garı gibi tarihi ve kültürel miraslarda çıkan çatı yangınlarının, ortak değerlere zarar verdiğini kaydetti. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...