maritbet girişmaritbet
Meteoroloji, OMGİ için Kadıköy Belediyesi'nden yer istedi

Meteoroloji, OMGİ için Kadıköy Belediyesi'nden yer istedi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kadıköy’de Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurmak için Kadıköy Belediyesi’nden yer istedi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün Göztepe Özgürlük Parkı içinde istediği alan, 2004 yılında özelleştirilip Taşyapı'ya verilen 44 bin metrekarelik Meteoroloji arazisine 300 metre uzaklıkta yer alıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 12 yıl önce ihaleye çıkarılan eski arazisinin yanı başında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı'na Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulması için Kadıköy Belediyesi'nden yer istedi.

Göztepe'de bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından kullanılan Hazine'ye ait 44 bin 783 metrekarelik arazi 2004 yılında kat karşılığında ihaleye çıkmış ve Taşyapı tarafından alınmıştı.
Kadıköy Belediyesi ve Kadıköylülerin itirazlarına rağmen açılan ihaleyi kazanan Taşyapı bu arsaya 4 kule inşa etmişti. Mevcut alana 9000 m2 de kare kaçak inşaat yapan firma; 2007-2010 yılları arasında çalışmalarını engelleyerek kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle Kadıköy Belediyesine tazminat davası açmış ve tartışmalı bilirkişi raporu ile tazminat davasını kazanmıştı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şu anda 4 kulenin yükseldiği alanın hemen yanında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı içerisine Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) yapılması için Kadıköy Belediye Başkanlığı'ndan yer istedi. Kurulacak istasyonla rüzgâr hızı ve yönü, hava sıcaklığı, nem, güneşlenme, yağış ve basınç gibi verilerin ölçüleceği belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kadıköy Belediyesi'ne gönderdiği yazıda, Kadıköy'de Rıhtımda(arıtma tesisi içinde) ve Göztepe'deki Marmara Üniversitesi kampüsünde 2 adet ölçüm istasyonu bulunduğu ifade edildi. Yine aynı yazıda, Kadıköy Göztepe istasyonunun bulunduğu yerde inşaat çalışması yapılacağından üniversite yönetimi tarafından istasyonun yerinin değiştirilmesinin talep edildiği aktarıldı. Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'nda verilerin ölçülmesi ve aktarılması esnasında, insan sağlığı üzerine olumsuz etkisi olduğu tartışılan yüksek frekans üreten anten, telsiz, uydu haberleşmesi gibi cihazların kullanılmayacağı, ayrıca proje kapsamında bina, kule gibi statik yapıların oluşturulmayacağı belirtiliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün talebini değerlendiren Kadıköy Belediyesi Özgürlük Parkı sınırları içindeki bir alanı ölçüm istasyonu için tahsis etti. Kadıköy Belediye Meclis'inde oy çokluğu ile geçen karara Ak Partili meclis üyeleri onay vermedi. Belediye tarafından tahsis edilen alan Taşyapı'ya verilen 44 bin metrekarelik Meteoroloji arazisine sadece 300 metre uzaklıkta yer alıyor.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Özgürlük Parkı'nın yanında Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'ne ait 44 dönüm arazi vardı. Burası özelleştirme kapsamına alındı ve Kadıköylülerin tüm itirazlarına rağmen kuleler yapıldı. Bu firma şimdi bize kendisini zarara uğrattığımız gerekçesiyle dava açtı. Bir hukuk skandalı olarak bu davayı kazandı. Ve şimdi de bizim parklarımıza, kültür merkezlerimize, camilerimize icra gönderdi.

Meteoroloji Müdürlüğü Kadıköy'de 80 yıldır ölçüm yapıyor. Bu ölçümler daha önce Göztepe'de bulunan yani şimdi gökdelenlerin yükseldiği arazide yapılıyordu. Burası satılınca Moda ve Marmara Üniversitesi'nde iki istasyon kurulmuş. Marmara Üniversite'sinde de inşaat başlayınca tekrar yer arayışına girildi. 80 yıl boyunca bir bölgede ölçüm yapılması bilimsel açıdan önemli bir durumdur. Biz de bu önemin farkında olduğumuz için yer tahsis ediyoruz. Ama bu durum hepimiz için ibretlik bir durumdur. 12 yıl önce kamunun geleceği düşünülmeden satılan bu alana şimdi ihtiyaç var. Kamu arazilerini kamunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmadan satarsanız ihtiyacınız olduğunda yer bulamazsınız. İyi ki Özgürlük Parkı var da buraya bir ölçüm istasyonu kurabilecekler” dedi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Deprem bölgesi için kuvvetli yağış uyarısı
  • 17.03.2023 13:53

Deprem bölgesi için kuvvetli yağış uyarısı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerde b ...

Türkiye geneli için yağış ve fırtına uyarısı!
  • 10.03.2023 14:25

Türkiye geneli için yağış ve fırtına uyarısı!

Türkiye'nin yarından itibaren yağışlı ve fırtınalı havanın etkisi altına gireceğ ...

Caddebostan sahilinde uçurtma festivali düzenlendi
  • 26.06.2021 15:51

Caddebostan sahilinde uçurtma festivali düzenlendi

Kadıköy Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından "Hayata Dönüy ...

Kuşadası'nda Milattan Önce 1'inci yüzyıla ait su kemeri bulundu
  • 25.05.2021 09:57

Kuşadası'nda Milattan Önce 1'inci yüzyıla ait su kemeri bulundu

Kuşadası'nda inşaat alanındaki sondajda Milattan Önce 1'inci yüzyıla ait su keme ...

Şimdi Al, Hemen Taşın! Beyaz Park Topkapı'da Büyük Fırsat!
  • 04.02.2021 11:37

Şimdi Al, Hemen Taşın! Beyaz Park Topkapı'da Büyük Fırsat!

Beyaz Park Topkapı'da ''Şimdi Al, Hemen Taşın'' fırsatı. Üstelik yüzde 10 peşin, ...

Ünlü yönetmen Murat Şeker’den İBB’ye isyan!
  • 11.11.2020 11:40

Ünlü yönetmen Murat Şeker’den İBB’ye isyan!

Murat Şeker, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafla hem Kadıköy Belediyes ...