maritbet girişmaritbet
Marmaray, Rota Teknik imzası taşıyor

Marmaray, Rota Teknik imzası taşıyor

Marmaray Tünel Havalandırma Elektropnömatik Kontrol Sistemi başarıyla devreye alındı

Bosch Rexroth ana bayisi Rota Teknik A.Ş. ile Japon TAISEI ve ANEL firmasının ortak olarak geliştirdiği “Marmaray Tünel Havalandırma Elektropnömatik Kontrol Sistemi” başarıyla devreye alındı.

Son yıllarda büyük bir ivme kazanan inşaat sektörü, modern iş yerleri ve konutlar, yeni ve genişletilmiş yolların yanı sıra hızlı trenler ve metro hatlarının gelişimini de hızlandırıyor. Ulaştırma alanında özellikle raylı sistem yatırımlarının arttığı günümüzde Marmaray, bu projelerin en büyüğü olarak öne çıkıyor. 

Proje, Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Asya yakasında bulunan Gebze ilçelerini kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli bir banliyö demiryolu sistemiyle bağlayacak olan İstanbul'daki banliyö demiryolu sisteminin iyileştirilmesine dayanıyor. İstanbul Boğazı'nın her iki yakasındaki demiryolu hatları,  İstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan bir demiryolu tünel bağlantısıyla birbirine bağlanıyor. 

Dünyadaki en büyük ulaşım altyapı projelerinden birisi olan Marmaray projesinde, iyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı, yaklaşık 76 km uzunluğundadır. Ana yapılar ve sistemler, batırma tüp tünel, delme tüneller, aç-kapa tüneller, hemzemin yapılar, üç yeni yeraltı istasyonu, 37 yerüstü istasyonu (yenileme ve iyileştirme), işletim kontrol merkezi, sahalar, atölyeler, bakım tesisleri, yerüstüne inşa edilecek olan yeni bir üçüncü hat dahil olmak üzere, mevcut hatların iyileştirilmesi, tamamen yeni elektrikli ve mekanik sistemler ve temin edilecek olan modern demiryolu araçlarını kapsıyor.

Marmaray projesinin en kritik öğelerinden biri de; Bosch Rexroth ana bayisi Rota Teknik A.Ş. ve Japon TAISEI ile ANEL firmalarının ortak olarak geliştirdiği “Havalandırma ve Duman Kontrol Sistemi”dir.

Sistemin kurulum amacı:

Yolcu ve personel için konfor sağlaması,
Ekipmanlarda yoğuşmanın engellenmesi,
Trenlerin oluşturduğu sıcaklığın ortamdan uzaklaştırılması,
Trenlerin oluşturduğu basıncın (piston etkisinin) yönetilmesi ve
Yangın esnasında oluşan dumanın kontrol edilmesi ve uzaklaştırılmasıdır.

Tünel içinde hızla giderken tren, basit olarak bir şırınga ve içindeki pistona benzetilebilir. Tren tünelde ilerlerken ön taraftaki havayı sıkıştırır, arka tarafta ise vakum oluşturur. Geliştirilen elektropnömatik kontrol sistemi, normal koşullarda trenlerin sefer sırasında oluşturdukları piston etkisi ile oluşan sıcak havanın ortamdan uzaklaştırılmasını, taze ve temiz havanın tünel içine çekilmesi için havalandırma şaftları damper kapaklarının açıklığının kontrol edilmesini ve trenin arkasında oluşan vakum etkisinin giderilmesini sağlar. Trenlerin program dışı durdurulması durumunda ise tünel havalandırma fanları, trenin piston etkisiyle oluşturduğu havalandırmayı sağlayacak şekilde çalıştırılır. Bunu sağlamak için istasyon çevresindeki fanların bir kısmı taze hava üfleme modunda, bir kısmı da egzoz atışı modunda çalışacak şekilde programlanmıştır.

Tünel ve istasyonlarda yangın, raydan çıkma, yanıcı maddelerin saçılması gibi tehlikeli durumlar oluştuğunda ise, tüm havalandırma sistemi acil durumun oluştuğu bölgeye temiz hava vererek, zararlı gazları ve dumanı uzaklaştırır. Bu şekilde insanların güvenli tahliyesi ve itfaiyenin müdahalesi için sıcaklık kontrol altına alınmış olur.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak
  • 29.12.2022 09:57

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak

Başkentray, Marmaray ve İZBAN, yeni yılın ilk günü ücretsiz hizmet verecek. ...

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı
  • 28.10.2022 13:30

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı

Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray, hizmete girmesind ...

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!
  • 26.09.2022 16:30

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, üç büyükşehirde Marmaray, Başkentray ve İzban il ...

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!
  • 25.08.2022 14:56

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu yıl Marmaray ile yaklaşık 157 milyon yolcu ta ...