maritbet girişmaritbet
Marmaray, bugün açılıyor

Marmaray, bugün açılıyor

Asya ve Avrupa'yı deniz altından birbirine bağlayan Marmaray’ın açılışı bugün; yani 29 Ekim Cumhuriyet bayramında

Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıldönümünde gerçek oluyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük ulaştırma yatırımlarından biri olan Marmaray bugün açılıyor.

Asya ile Avrupa kıtalarının denizaltından birleşeceği açılışa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta ile birçok ülkeden bakanlar katılacak.

Toplamda 5 istasyondan oluşan Marmaray'da, Kazlıçeşme - Ayrılıkçeşme arası 16 dakikada kat edilecek.

Yapımı 9 yıl süren Marmaray, 5,5 milyar liraya mal olurken geçiş ücreti 1 lira 95 kuruş olacak. Başbakan Başmüşaviri Aydın Ünal'dan ise, Marmaray'ın çarşamba ve perşembe günü ücretsiz olacağı, tarifeli ve ücretli seferlerin 1 Kasım Cuma günü başlayacağı açıklaması geldi.

İETT, Marmaray yolcuları için yeni otobüs hatlarını hizmete sokacak. Bunun için 181 yeni hat ve bin 419 otobüs hizmete girecek. Yenikapı istasyonunda inen ortalama 300 bin yolcunun, yeni otobüs hatlarını kullanması bekleniyor. 

"KANLA İMZA ATTIM"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan, dün katıldığı bir televizyon programında, Marmaray'da yaşadıkları sıkıntılar hakkında şunları söyledi:

Sıkıntılar yaşanıyordu ve toparlanmamız lazımdı. 27 Şubat 2012 tarihinde gece geç vakit bir toplantı yaptık. Herkes bahane öne sürüyordu ama ben ‘bu iş bitecek' dedim. Bir kağıt aldım ve “29 Ekim'de açamazsak, başta ben olmak üzere aşağıda isimleri yazanlar, bütün onurları ve kendi arzularıyla Boğaz Köprüsü'nde atlayacak” yazdım. Parmağımı kestim, kan aktı ve kanınmla imza attım. Herkes de imzaladı...”

NE DEDİLER? 
İngiliz Times gazetesi, ‘Demir İpek Yolu' olarak tanımladığı projenin, bugün açılacağını belirtti. Tünelden, İstanbul ile Bakü arasında sefer yapacak hızlı trenlerin geçeceği kaydedilen haberde, proje tamamlandığında Avrupa'yı Çin'e bağlayan Trans Sibirya Demiryolu hattına alternatif bir rotanın ortaya çıkacağı belirtildi. 

Gazete, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, maliyetinin yaklaşık 3 milyar doları bulduğu söylenen 1400 metrelik tünelin, İstanbul'da 30 yıl içinde olması beklenen büyük depreme dayanıklı inşa edildiği şeklindeki sözlerine yer verdi.

Times, Osmanlı Sultanı I. Abdülmecid'in iktidarda olduğu 1860 yılında bir Fransız mimarın benzer bir proje hazırladığını ancak bu projenin imkansız bulunduğunu da hatırlattı.

'Asrın projesi' 
Almanya'nın Der Tagesspiegel gazetesi ise, "Asrın projesi salı günü devletin zirvesi tarafından açılacak" başlığıyla verdiği haberinde, Marmaray projesini detaylı şekilde tanıttı.

BAKAN ŞAHİN TWİT SİLDİ
Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in hesabından atılan Marmaray twit'i bir süre sonra silindi. 

Mesajda, “4 rekat namaz yaklaşık 4 dakika. Allah kabul etsin. Bu kadar sürede, #4dakikada Avrupa'dan Asya'ya, Asya'dan Avrupa'ya. Allah'a şükür” yazarken, Bakan Şahin daha sonra o twit'i neden sildiğini yine Twitter'dan açıkladı:

"Bir önceki twit'i danışman arkadaşımız ben toplantıda iken bana sormadan yazmış. Sonradan fark edince konuyla ilgisiz bulduğumdan sildim" ifadesini kullandı.

Ntvmsnbc.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak
  • 29.12.2022 09:57

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak

Başkentray, Marmaray ve İZBAN, yeni yılın ilk günü ücretsiz hizmet verecek. ...

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı
  • 28.10.2022 13:30

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı

Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray, hizmete girmesind ...

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!
  • 26.09.2022 16:30

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, üç büyükşehirde Marmaray, Başkentray ve İzban il ...

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!
  • 25.08.2022 14:56

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu yıl Marmaray ile yaklaşık 157 milyon yolcu ta ...