maritbet girişmaritbet
Malatya'da 36 bin ağır hasarlı bina yıkılacak!

Malatya'da 36 bin ağır hasarlı bina yıkılacak!

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da ağır hasarlı binaların yıkımı devam ediyor. Şehirde 36 bin ağır hasarlı bina yıkılacak.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde "Asrın Felaketi" olarak adlandırılan depremler, Malatya şehir merkezi, Akçadağ ve Doğanşehir ilçeleri ile kırsal mahallelerde ağır hasarlara yol açtı.

Şehir merkezinin yanı sıra Yüzakı, Bostanbaşı, Tecde ve Fahri Kayahan mevkilerinde bulunan yeni yapılara da zarar veren depremin neden olduğu hasarın boyutu her geçen gün daha da belirginleşiyor.

Şehirde tehlike arz eden ağır hasara gören binaların yıkım işlemi etrafta alınan güvenlik önlemleriyle birlikte devam ederken, enkaz kaldırma çalışmalarıda aynı şekilde son sürat devam ediyor.

Şu ana kadar Malatya'da ihalesi yapılan, ağır hasarlı 27 bin 320 binadan 584'ünün yıkım gerçekleşti.

"Her 3 binadan biri yıkıldı"

Malatya Valisi Hulusi Şahin, depremlerden en çok etkilenen şehirler arasında Malatya'nın da bulunduğunu söyledi.

Kentte büyük yıkımın yaşandığını dile getiren Şahin, neredeyse her 3 binadan birinin yıkıldığını ifade etti.

Vali Şahin, ağır hasarlı binaların yıkımının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:

"Şimdiye kadar yıktığımız ve kaldırdığımız enkazın tam 6 katı kadar enkaz ağır hasarlı binaların yıkılmasıyla kaldırılacak. Böylece (kentte) daha da büyük boşluklar oluşacak. Bunların bir kısmı yerinden dönüşüm modeliyle yapılacak, bazıları ise vatandaşa bırakılacak. Vatandaşın mülkiyet hakkı kendindedir. Oranın imar durumu yeniden değerlendirilerek vatandaş kendi mülkünü değerlendirecek. Bunun dışında da böyle sosyal konutlar, rezerv alanlarında yeni mahallelerimizde yürüyecek ama oluşturduğumuz mahallelerin hiçbiri şehirden kopuk değil, hepsi son derece doğru. Güzel akslarda ve sağlam zeminlerde ve yeni modern mahalleler oluşturuyoruz."

"Yılbaşına kadar tamamlamayı planlıyoruz"

Yıkım çalışmalarının süreceğini anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ağır hasarlı 36 bin binamızı yıkıp enkazını kaldıracağız. Bunu da yılbaşına kadar tamamlamayı planlıyoruz. 36 bin bina bir şehir demek gerçekten. Bunlardan bazıları 15, bazıları 12 katlı. Eğer üçle çarparsanız ortaya çıkan boyutu anlarsınız. Bu, depremin ne kadar feci bir yıkımı Malatya'ya getirdiğini gösteriyor."

Vali Şahin, depremzedelere daha konforlu barınma imkanı sunmak için çadırdan konteynere geçişlerin de hızla devam ettiğini kaydetti.

  • Etiketler:

Yorum Yaz