maritbet girişmaritbet
Konut açığının çaresi ÇATIDER'den geldi

Konut açığının çaresi ÇATIDER'den geldi

ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, atıl durumda bulunan çatıların kullanıma açılmasıyla her binada konut sayısının artacağını söyledi.

Dünya Konut Günü nedeniyle açıklama yapan Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı M. Nazım Yavuz, Türkiye'de inşaat sektörünün son yıllarda büyük bir gelişim göstermesine rağmen konut açığı sorununun devam ettiğini hatırlattı. Yavuz, birçok ülkede etkin şekilde kullanılan çatı katının Türkiye'de atıl durumda tutulduğunu belirtti. Mevcut çatı katlarının konut olarak kullanılmasının faydalı olacağının üzerinde durdu.

Türkiye'nin ihtiyacı 4.1 milyon konut 

Yavuz, Türkiye'nin 10'uncu Kalkınma Planı'na göre şehirleşme, nüfus artışı, yenileme ve afetten kaynaklanan konut ihtiyacının 2014-2018 döneminde 4,1 milyon olarak öngörüldüğünü söyledi. Kentsel Dönüşüm sürecinde çatı aralarının da kullanıma açılması gerektiğini vurguladı.

Avrupa ülkelerinde çatı katları değerlendiriliyor

Avrupa'da çatıların otopark, havuz, bahçe, sosyal tesis gibi pek çok farklı şekilde değerlendirildiğini, bu örneklere Türkiye'de son dönemde rastlanmaya başlandığını ifade eden Yavuz, "Avrupa'da çatı katları ayrı bir kat, ayrı bir daire olarak satılıyor, bizde ise çatı katı yasal olarak ancak en üst kat ile bağlantılı olarak kullanılabiliyor. Yani ayrı bir yaşam alanı olarak görülmüyor. Almanya'da bir konuta, çatısından veya bodrumundan ayrı giriş yaptığınız zaman, ileride bu ayrı bir konut olarak değerlendirilebilir düşüncesiyle devlet bu projelere faiz indirimi uyguluyor, teşvik sağlıyor. Bu durum artan konut ihtiyacının karşılanmasında büyük faydalı oluyor. Türkiye'de ise birçok ilde, coğrafi özellikler düşünülmeden çatı aralarının derecesi saptanmış durumda. Oysa ülkemizde nüfus genç ve konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Çatılar kullanıma açıldığında metrekare bazındaki konut ihtiyacı eksilecek" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

RAMS Park House Maslak’ta “Bahar Kampanyası”
  • 28.04.2026 14:46

RAMS Park House Maslak’ta “Bahar Kampanyası”

RAMS Park House Maslak’ta başlatılan “RAMS’ta Bahar Kampanyası”, %20 peşinat, 36 ...

Fuzul Topraktan'dan 60 ay vadeli kampanya
  • 27.04.2026 15:02

Fuzul Topraktan'dan 60 ay vadeli kampanya

Fuzul Holding iştiraklerinden Fuzul Topraktan, konut ediniminde avantajlı ödeme ...

İstanbul’da 100 bin konut için kura heyecanı
  • 27.04.2026 09:35

İstanbul’da 100 bin konut için kura heyecanı

TOKİ tarafından gerçekleştirilen “500 Bin Sosyal Konut Projesi”nin İstanbul ayağ ...

Expo Real altyapıyı odağına alıyor
  • 21.04.2026 14:06

Expo Real altyapıyı odağına alıyor

Expo Real, bu yıl itibarıyla kapsamını genişleterek altyapıyı ana gündem maddele ...

Bizim Evler 12’nin yapay zeka teknolojisiyle üretilen reklam filmi yayında
  • 17.04.2026 17:49

Bizim Evler 12’nin yapay zeka teknolojisiyle üretilen reklam filmi yayında

Bizim Evler 12’nin reklam filmi Fikirevim Reklam Ajansı imzasıyla, yapay zeka te ...

Mart'ta 35 bin 725 ilk el, 77 bin 642 ikinci el konut satışı gerçekleşti
  • 17.04.2026 10:17

Mart'ta 35 bin 725 ilk el, 77 bin 642 ikinci el konut satışı gerçekleşti

Mart ayında ülke genelinde toplam 113 bin 367 konut satışı gerçekleşti. ...