maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüme 'teminat' modeli!

Kentsel dönüşüme 'teminat' modeli!

Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitlerin yükümlülüklerinden kaynaklı mağduriyeti giderecek düzenleme için düğmeye basıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, konut projeleri, ikinci el emlak piyasası ve günübirlik kiralamalar konusunda tüketiciyi koruyan düzenleme çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitler tarafından dolandırdığını iddia eden vatandaşlar olduğunun hatırlatılması Tüfenkci, “Kabul görürse şöyle bir şey getireceğiz. Sadece tamamlama sigortası değil, inşaat firmalarının teminat veya buna benzer güvence vermesinin de önünü açacağız” dedi.

GÜVENCE TORBA YASAYLA GELECEK

Teminat sigortası, tamamlama sigortası sisteminin çok iyi işlemediğini hatırlatan Tüfenkci, tüketicileri korumak adına banka teminat mektupları veya başka güvenceler oluşturma çalışmalarının tamamlandığını, düzenlemeyi torba yasanın içine koymayı planladıklarını anlattı. Tüfenkci, “Ya yerle ilgili gayrimenkul teminatları olabilir ya da teminat mektupları olabilir. Böylelikle tüketicilerin mağdur olmalarının önüne geçmiş olacağız. Bunu sektörle konuşarak yapıyoruz. Sektörün satışlarının artmasına da bir vesile olsun istiyoruz. Teminatlı veya sigortası yapılmış projelerde insanlar çok daha rahat, güvenerek paralarını yatırabilirler” bilgisini verdi.

BANKA İLE TÜKETİCİ KARŞI KARŞIYA GELMEYECEK

Tüketicinin en büyük endişesinin firmanın projeyi vaat ettiği sürede tamamlayıp tamamlayamayacağı olduğuna işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti: “Ya banka kredisi kullanıyorlar, banka onu kat irtifakı üzerinden, daha proje üzerinden ipotek alıyor. Bitmeyince bu sefer banka dönüyor sana. Şimdi bunu önleyeceğiz. Banka bu teminatlarla kendini garantiye almış olacak, krediyi daha kolay alma imkanı olacak veya sen nakit paranı verince böyle teminatlar olunca, mağdur olduğunda en azından belli bir kısmını alma imkanın olacak. Teminat oranı da projelere göre değişecek.”

İKİNCİ EL EMLAK PİYASASI

İkinci el emlak piyasasına ilişkin yönetmelik çalışmaları da değerlendiren Gümrük ve Ticlaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu hafta sektörün 26 paydaşıyla son toplantıların yapılacağını söyledi. Tüfenkci, yönetmeliğin içeriği konusunda şu bilgileri verdi: “Tıpkı 2. el otomotivde yaptığımız gibi burada da her önüne gelenin emlakçılık yapmasını istemiyoruz. Mevcutların hakları da korunarak, bundan sonra belli bir eğitimi alan ve belgesi olanların bu işi yapmasını istiyoruz. Belli bir disiplin içerisinde yapılmasını istiyoruz. Burada komisyon oranları belli olsun ve yine ekspertiz hizmeti vereceklerin kimlikleri ve vasıfları belli olsun istiyoruz. İnsanlar bir emlakçıya verdiğinde ona mahkum olmasın, belli bir sürede satamadığı zaman başkalarına da verebilme imkanı oluşsun istiyoruz. İnternetten emlak satışlarını da yine disipline almak istiyoruz.”

GÜNLÜK EVLERE ÇEKİ DÜZEN GELİYOR

İkinci el emlak piyasası yönetmeliği içerisinde günlük kiralamalarla ilgili düzenlemelerin de yer alacağını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, günlük kiralamalar için binanın tamamının bu işe uygun olmasını isteyeceklerini söyledi. Tüfenkci, “Diyelim ki 10 dairelik bir apartmanda 5-6 daire aile oturuyor, 2 dairenin 6 tane odasına ayrı ayrı kiralama yöntemi gibi bir şeyi doğru bulmuyoruz. Apartlar gibi, bu işe uygun daireler, binalar olacak. Bir oranlama üzerinde çalışıyor arkadaşlar. Diyelim ki yüzde 50'nin üzerinde aile oturuyorsa bunun günlük kiralamaya uygun olmadığını söyleyebiliriz. Günlük kiralamaya çevrilen binalar konusunda detaylı olarak tartışıyoruz, önerileri alıyoruz. Belirli şartlar koyup, çoğunluk arayacağız. Artık kafana göre, çıkıp ‘Ben evimi günlük kiralıyorum' diyemeyeceksin” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...