maritbet girişmaritbet
Kadir Topbaş 5 yılda 430 km metro yapacağını açıkladı

Kadir Topbaş 5 yılda 430 km metro yapacağını açıkladı

Topbaş, kentin en önemli sorunu olan ulaşım sorununu çözmek için 20 yılda yapılan metro hattının 4 katından fazla metro yapacak

3. kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olan Kadir Topbaş, bu dönemin sonunda siyaseti bırakacak. Hedefi, 20 yılda yapılan metro hattının 4 katından fazlasını 5 yılda yapmak. Yerel seçimler için son iki haftaya girilirken, adaylar çalışmalarını hızlandırdı. Büyük çekişmenin yaşadığı İstanbul'da adaylar hem meydanlarda hem de televizyon ekranlarında projelerini açıklarken, biz de Ak Parti'den bir dönem Beyoğlu, 2 dönem de Büyükşehir Belediye Başkanlığını yapan Kadir Topbaş'ın seçim çalışmalarını Güngören ve Adalar'da izledik. Sabahtan gece geç saatlere kadar çok yoğun program uygulayan Topbaş, gittiği yerlerde de hem bugüne kadar yaptığı hizmetleri, hem de 5 yıl için yapacaklarını anlatıyor.

Seçmenlere “kim hizmet adamı, kim sözü namus bilir, kime bu vatan, şehirler emanet edilir onun kararını siz vereceksiniz” diye seslenen Topbaş, “İstanbul tesadüflere, maceralara terk edilemez. İstanbul aşkı, sevdası ve bu şehri bilmeyenlere emanet edilemez. Biz 10 yıldan beri hizmeti sürdüren bir kadroyla kente ciddi bir değişim kazandırdık. 5 yıl daha yetki verdiğiniz zaman çok daha farklı bir İstanbul ortaya çıkacak. 30 Mart gecesi birilerinin iştahı kursağında kalacak. Birileri oynadıkları manipülasyonların halk tarafından benimsenmediğini, boşa çıktıklarını görecekler” diye konuştu. Onurlu bir görevle siyaseti bırakmak istediğini de dile getiren Topbaş, bu dönemin sonunda siyaseti bırakacağını da açıkladı. Son 10 yılda 1448 proje uyguladıklarını, 205 projenin de devam ettiğini belirten Topbaş, bu sürede 60 milyar lira yatırım yaptıklarını, 8.5 milyar lira yatırım bütçeleri olduğunu vurguladı.

5 yılda 430 kilometre metro yapma vaadi

Topbaş'ın verdiği bilgiye göre, İstanbul'da 10 yılda 32 milyar lira ulaşım olmak üzere 60 milyar lira yatırıma harcandı. Bunun 15 milyar lirasının metro için. 286 tane kavşak ve alt geçit yapıldı. Önümüzdeki dönemde de ulaşımda raylı sistemlere öncelik verilecek. 2019'a kadar 430 kilometre raylı sistem bitecek. Dünyada kendi kaynakları ile bu kadar metro yapan başka bir belediye bulunmadığını savunan Topbaş, göreve geldiklerinde İstanbul'da raylı sistem hattı uzunluğunun 45.1 kilometre olmasına karşın şu anda 70 kilometresi metro olmak üzere 141 kilometre raylı sistemin hizmet verdiğini anlattı. Böylece 20 yılda 96 kilometre raylı sistem yapılırken, önümüzdeki 5 yılda 430 kilometre raylı sistem yapılmış olacak. Topbaş'ın verdiği bilgiye göre 46.5 kilometre metro hattının inşaatı devam ediyor. Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe metro hattı 2015'de, 17.5 kilometrelik Mecidiyeköy-Mahmutbey hattı 2017'de bitecek. 9 kilometrelik Yenikapı-Bakırköy-Kirazlı hattının temeli de yakında atılacak. Bakırköy-Avcılar-Esenyurt-Beylikdüzü-Büyükçekmece'ye metro hattı yapılacak diğer proje. Büyükçekmece'de Metro Gar yapılacak. Bu mekanda kültür, sanat, sinema, yeme içme ve aktivite alanları yer alacak. Kadıköy-Kartal Metro Hattı Sabiha Gökçen-Samandıra-Çekmeköy'e kadar uzayacak. Beşiktaş sahilden Sarıyer'e bir metro projesi hayata geçirilecek. Ulaştırma Bakanlığı ise şu an ihtiyacı karşılamayan ve 800 bin yolcu ile kapasitenin üzerinde çalışan metrübüs hattında 70 kilometrelik metro yapacak. Toplam 766 km raylı sistem yapılacak.

Boğaz'a, Miniaturk ve Vialand'a teleferik hattı

Topbaş'ın ulaşımları ilgili diğer projeleri şunlar: 15 dakikada Mecidiyeköy'den Altunizade'ye ve Çamlıca'ya ulaşımı sağlayacak olan teleferik hattında ihale aşamasına gelindi. Rami Kışlası'ndan Vialand ve Miniaturk'e bir teleferik hattı yapılacak. Topkapı - Habibler Tramvay Hattı da Habipler-Vezneciler arasında metroya dönüştürülecek. Kadıköy-Kartal Metro Hattı Sabiha Gökçen-Samandıra-Çekmeköy'e kadar uzayacak. Kartal Merkez'den Aydos'a teleferik hattı yapılacak. Kartal merkezden E 5'e çıkacak havaray ile yine Şişhane Metrosu'ndan Mecidiyeköy Metrosu'na “Havaray Projesi” hayata geçirilecek.

Deniz ulaşımı daha efektif kullanılacak

Ulaşımda deniz yolu daha efektif kullanmak var. Şu anda deniz ulaşımının payı yüzde 4-5'lerde. Hedef bu payı kademeli olarak artırmak. Ümraniye'den Küçüksu iskelesine, Boğaziçi Üniversitesi'ne uzanan metro ve füniküler sistemi ile Aşiyan'a insanları taşıyarak Rumeli Hisarı iskelesinin daha yoğun çalışması sağlanacak. İstanbul'a Türk mühendislerinin tasarladığı 10 modern gemi daha kazandırılacak.

Atık suların yüzde 40'ı biyolojik arıtmadan geçiyor

İstanbul'a günde 2.5 milyon, yılda 910 milyon metreküp su veriliyor. 2016'da tamamlanacak Melen'den yılda 1 milyar 77 bin metreküp su gelecek ve kentin bir yıllık su ihtiyacı buradan karşılanacak. Kentte günlük 3 milyon 184 bin metreküp atık suyun yüzde 97'sinin arıtılırken, bunun yüzde 40'ı biyolojik arıtmadan geçiyor. İstanbul'da 26 milyon metrekare aktif yeşil alan oluşturduklarını belirten Topbaş, kişi başı yeşil alan miktarının 8.43 metrekare olduğunu söyledi.

Çırpıcı'ya 1 milyon metrekare kent parkı

Üç etaptan oluşan Zeytinburnu Çarpıcı Çayırı'nın birinci etabı olan Spor Parkı bölümü 150 bin m2 alan ile halkın hizmetine sunuluyor. 350 bin metrekarelik alanda ise ağaçlandırma ve alan çalışmaları sürüyor. Çırpıcı Çayırı İstanbul genelinde “alternatif sporlar” merkezi haline getiriliyor. Birinci etap çalışmasında; 750 yeni yetişkin ağaç dikildi, 5 bin ağaç daha dikilecek. Parkın yanındaki Veliefendi Hipodromu taşındıktan sonra mevcut alan kültürel miras olarak korunacak ve kültür merkezine dönüştürülecek. Çırpıcı Kent Parkı 1 milyon metrekareye ulaşacak.

Kent ve Çağdaş Halk Sanatları Müzesi kurulacak

Sultangazi'ye ciddi kültür merkezi inşaatı bitti. Kentte Çağdaş Halk Sanatları Müzesi ile Modern Sanat Galerisi yapılacak. Sirkeci Garı Şehir Müzesi olacak. 1453 Müzesi'nin hemen yanındaki sosyal tesis Kent Müzesi yapılacak. Kuzeyde 3. havaalanı yakınında 1.5-2 milyon metrekarelik alanda dünyanın en büyük ‘Kongre ve Fuar Kampüsü' yapılacak. Rami Toptancılar Çarşısı Başakşehir'e taşınacak. Tarihi kışla restore edilerek müze ve kütüphaneye dönüştürülecek.

Dar gelirlilere yönelik 10 bin konut yapılacak

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında dar gelirlilere yönelik 10 bin konutun satışına başlanacak. Avrupa ve Anadolu yakasında KİPTAŞ tarafından yapılacak konutlar 7-8 bin lira peşinatla satışa çıkacak.

Tuzla'ya 25 milyon turist çekecek marina projesi

Tuzla'da yapımı devam eden ‘Viaport Marine' İstanbul'un çok önemli bir aktivite merkezi olacak. Yılda 25 milyon yerli ve yabancı turist gelmesi bekleniyor. Burada Tuzla ağırlıklı 2 bin 500 insan çalışacak.

Sokak hayvanlarına 2 dev doğal yaşam alanı

Avrupa Yakası'nda Sarıyer Kısırkaya'da 700 dönüm alan üzerinde 20 bin hayvan kapasiteli Doğal Yaşam Alanı tamamlandı. Anadolu Yakası Pendik Tepeören'de yine 700 dönüm alan üzerine 15 bin hayvan kapasiteli Doğal Yaşam Alanı için yer tahsis işlemi tamamlanmak üzere.

Meydan projeleri hızlanacak

Taksim meydanında yüzeysel düzenleme ile ilgili planlama bitti. İhale aşamasında. Daha yeşil bir meydan olacak. Kadıköy Meydan Projesi ile 230 bin metrekarelik Kadıköy sahili, metro istasyonu, Haldun Taner Tiyatrosu, vapur iskeleleri, Rıhtım Caddesi ve Haydarpaşa arasındaki 60 bin metrekarelik alanı yayalaştırılacak. Beyazıt meydanı projesinin ise simülasyonu tamamlandı. Aksaray'da viyadük kaldırılarak 64 bin metrakerelik meydan, önümüzdeki dönem yapılacak.
Sergül Keskin/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kadir Topbaş ve Vasip Şahin'den yağmur açıklaması!
  • 18.07.2017 16:35

Kadir Topbaş ve Vasip Şahin'den yağmur açıklaması!

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ...

Kadir Topbaş, Beykoz metrosu hakkında konuştu
  • 13.04.2017 11:13

Kadir Topbaş, Beykoz metrosu hakkında konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beykozlulara metro müjdesi ve ...

Önemli çalışmalar yapıyoruz
  • 05.02.2017 16:26

Önemli çalışmalar yapıyoruz

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projelerinin temel atma törenine katılan İstanbul Büyü ...

Kadir Topbaş'tan metrobüs güzergahında metro açıklaması!
  • 24.09.2016 13:38

Kadir Topbaş'tan metrobüs güzergahında metro açıklaması!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs kazasının ardından a ...

Üsküdar-Kabataş arasına 'yürüme tüneli' geliyor!
  • 16.04.2016 11:55

Üsküdar-Kabataş arasına 'yürüme tüneli' geliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Karaköy'den Haliç'in sonuna k ...

Kadir Topbaş, Uluslararası Yatırım Zirvesi'ni değerlendiriyor!
  • 30.04.2015 16:54

Kadir Topbaş, Uluslararası Yatırım Zirvesi'ni değerlendiriyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Uluslararası Yatırım Zirvesi' ...