maritbet girişmaritbet
Japonlar, Marmara Depremi için geliyor

Japonlar, Marmara Depremi için geliyor

Nepal’de art arda yaşanan 7.8 ve 7.4 büyüklüğündeki depremler, olası Marmara Depremi’ni yenide gündeme getirdi.

Deprem ve tsunami senaryolarının tüm yönleriyle masaya yatırılacağı Akıllı Belediyecilik Zirvesi, yarın Bursa'da başlıyor. Türkiye ve Japonya İşbirliğinde Marmara Bölgesi'nde Deprem ve Afet Riskinin Azaltılması Projesi'nin başında bulunun Nagoya Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Yoshiyuki Kaneda, zirve için Türkiye'ye geliyor. Açılışını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yapacağı zirvede Keneda, Marmara Denizi dibindeki sismik hareketliliğin boyutlarını açıklayacak.  

Belediyelerin teknolojik gelişmelere ve çağın gereklerine uygun enformatik donanıma sahip olmalarını ve hizmet kalitesinin arttırılmasını hedefleyen Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Akıllı Belediyecilik Zirvesi (ABZ) düzenliyor. Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş adamları Derneği işbirliği ile bu yıl ikincisi yapılacak zirve, 14 – 15 Mayıs tarihlerinde Bursa Merinos Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılacak. Zirvede, belediye başkanlarından akademisyenlere, gazetecilerden özel sektör temsilcilerine çok sayıda katılımcı bildiri sunacak. 

Balkan Ticaret Fuarı ile birlikte gerçekleştirilecek zirvede, siber güvenlikten dijital sistemlere, akıllı ulaşım sistemlerinden çevre ve enerji alanındaki teknolojik yeniliklere kadar hayatı kolaylaştıran buluşlar ve yenilikler tanıtılacak. 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın destek verdiği zirve iki gün sürecek ve 16 oturumda gerçekleştirilecek. 

Marmara Denizi dibindeki sismik hareketliliğin boyutları açıklanacak

Zirvenin en önemli oturum başlıklarından biri ise; Nepal depremi ile yeniden gündeme gelen olası Marmara Depremi ve tsunami felaketi senaryolarının masaya yatırılacağı, “Akıllı Belediyecilik ev Etkin Afet Yönetimi”. 
Türkiye ve Japonya İşbirliğinde Marmara Bölgesi'nde Deprem ve Afet Riskinin Azaltılması Projesi'nin (SATREPS) başında bulunun Nagoya Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yoshiyuki Kaneda da zirve için Türkiye'ye geliyor. Zirvenin ilk günü gerçekleştirilecek “Etkin Afet Yönetimi” başlıklı oturumda konuşacak olan Kaneda, Marmara Denizi dibinde son dönemde yaşanan sismik hareketlerin boyutlarını, rakamlarla açıklayacak. Kaneda, felaketin önlenmesi ve zararlarının azaltılmasına yönelik, Bölgesel Felaket Önleme Toplulukları oluşturulmasına yönelik atılması gereken adımları da kamuoyu ile paylaşacak. Aynı oturumda İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Mahmut Baş ile İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da birer sunum yapacak. 

İstanbul'da akıllı ulaşım uygulamaları 

Zirve aynı zamanda teknoloji devlerinin temsilcileri ile yerel yöneticileri bira raya getirecek. İBB ve Bursa büyükşehir belediyelerinin,  ciroları milyar dolarları bulan iştirak şirketleri de zirveye katılıyor. Zirvede, İstanbul'da trafik yoğunluğunun azaltılmasına yönelik geliştirilen akıllı uygulamalar ile arama kurtarma alanındaki teknolojik yenilikler görücüye çıkacak. Balkan ülkelerinden 25 belediye başkanı da zirve için Bursa'ya gelecek. 

Açılışını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yapacağı zirve, belediyeler arası işbirliğinin geliştirilmesi, afet anlarında koordinasyonun sağlanması, afet bölgelerine etkin ulaşım ve müdahale kapasitesinin geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor. 

Hedef; uluslararası 

Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nin yerli ve yabancı kamu kuruluşları ile teknoloji alanında faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerini buluşturan marka bir çatı olduğunu söyledi. Amaçlarının belediyelerin tüm kurumsal işleyişlerini çağın enformatik gereklerine uyarlamalarını sağlamak ve halkı bilgi teknolojilerine güvenli, hızlı ve ucuz erişebilir kılmak olduğunu ifade eden Altepe “Özellikle Balkanlardan yüzlerce işadamı ve firmanın yer alacağı Balkan Ticaret Fuarı ile birlikte gerçekleştireceğimiz zirvede, dünyadaki teknolojik gelişmeler ve yerel yönetimlere uyarlanması masaya yatırılacak” dedi.  Altepe,  zirveyi uluslararası düzeye taşımak hedefinde olduklarını da sözlerine ekledi. 

Balkan Ticaret Fuarı

Akıllı Belediyecilik Zirvesi ile birlikte Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle Bursa TÜYAP Fuar Merkezi'nde bir de Balkan Ticaret Fuarı düzenlenecek. 13 – 16 Mayıs tarihleri arasındaki fuarda özellikle Balkan ülkelerinden çok sayıda firma alt yapı, ulaşım, müteahhitlik, iş ve inşaat makineleri, çevre düzenlemeleri ve belediye ihtiyaçları ürünler ve teknolojik yeniliklerini sergileyecek. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları
  • 20.03.2023 14:26

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından 11 ilde yaş ...

 İmar suçlularını neler bekliyor?
  • 08.03.2023 14:58

İmar suçlularını neler bekliyor?

Kahramanmaraş ve üzerinde bulunduğu fay hattında yakın zamanda büyük bir depremi ...

Uzmanlar zemin seçimine dikkat çekiyor!
  • 08.03.2023 12:57

Uzmanlar zemin seçimine dikkat çekiyor!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yıkıma uğrayan Sakarya'da uzmanlar, Kahraman ...

Marmara Depremi'nden sonra getirilen yapı denetim sistemi binalara güvence oldu
  • 17.08.2022 14:19

Marmara Depremi'nden sonra getirilen yapı denetim sistemi binalara güvence oldu

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Şahin, "2000 yılından sonra ...

TMB Başkanı Eren'den Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "denetim" vurgusu
  • 16.08.2022 16:12

TMB Başkanı Eren'den Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "denetim" vurgusu

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Marmara Depremi'ndeki acıların ...

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti
  • 16.08.2022 12:10

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve "asrın felaketi" olarak tanımlanan ...