maritbet girişmaritbet
İstanbul için asıl tehlike depremden sonra başlayacak!

İstanbul için asıl tehlike depremden sonra başlayacak!

Yalova’da art arda yaşanan iki depremle ilgili konuşan Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay, bu depremin Marmara depreminin öncüsü olmadığını açıkladı.

Yalova'da art arda yaşanan iki deprem endişeye neden olurken, uzmanlar 4.1 ve 4.5 büyüklüğündeki bu sarsıntıların, olası büyük Marmara depreminin öncüsü olmadığını açıkladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay, konuyla ilgili değerlendirmede bulundu. Tutay olası büyük depremde İstanbul'u bekleyen asıl tehlikenin bina yıkımından çok altyapının çökmesi ve yaşanacak kaos olacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Tutay'ın öngörü ve uyarıları şöyle:

'HER YIL KAYIYOR'

“Türkiye denizin üzerindeki bir kayık konumunda. ‘Denizde dalga olmasın' diyebilir misiniz? Bu nedenle İstanbul ve Marmara'daki diğer şehirlerde deprem olacak. Türkiye, levha ve magma denizinin üzerinde yüzen bir ülke. Afrika levhasının doğuda Anadolu levhasını sıkıştırmasıyla Yunanistan'a doğru kaçıyoruz. Bu sıkışma yeraltında enerjinin açığa çıkmasına neden oluyor. Dolayısıyla Anadolu, her yıl 2.5 santim Yunanistan'a doğru kayıyor. Eninde sonunda İstanbul'da Adalar civarında, kent merkezine 10-15 kilometre mesafedeki fay kırılacak ve 7'den büyük deprem olacak.”

BİLGİ KİRLİLİĞİ

“Lütfen ekrana çıkan her uzmana inanmayın. Bu ülkede ciddi bilgi kirliliği var. Ne yazık ki akademisyenlerin bazısı bu kirliliğe alet oluyorlar. Meşhur olma sevdası yanlış bilgilerin ortaya saçılmasına neden oluyor. İstanbul'u etkileyecek depreme yönelik en doğru açıklama ve kaynak, Kandilli Rasathanesi ile İTÜ'lü bilim insanlarıdır. Etik dışı şekilde medyatik olma arzusunda olanlar var. ABD'nin San Francisco şehri ‘San Andreas Fayı' üzerinde kurulu. Şehrin hastanesi, postanesi, pastanesi fayın üzerinde. San Francisco'nun deprem ile gündeme geldiğini duydunuz mu? Kentin yönetiminde jeoloji mühendisleri birincil rol oynuyor. Kentin yönetim planları jeoloji mühendislerince projelendiriliyor. Şehrin ciddi bir anayasası var. Deprem maalesef ülkemizde sorun. San Andreas fayı, Kuzey Anadolu fayı ile aynı mekanizmaya sahip ve aynı büyüklükte depremler üretiyor. Ama orada insanlar depremde ölmüyor.”

'BÜYÜK TEHLİKE SOYGUN, SALDIRI VE SALGIN'

Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay şunları söyledi: “Olası depremde 1999'da garip şekilde yıkılan bina görüntüleri belki olmayacak ama asıl felaket deprem sonrası yaşanacak. 

Depremden sonra trafik sıkışacak. İnsanlar suya ulaşamayacak. Çünkü altyapı çökecek. Yangınlar ve beraberinde çok ciddi bir hijyen riski ortaya çıkacak. 

Gün içinde 20 milyonu aşan kontrolsüz, hareketli bir nüfus var. Kayıt dışı ve kriminal insan potansiyelini hesaba katarsak ciddi soygun, saldırı ve kaos yaşanmasını tahmin ediyoruz. 

Gölcük depreminde  Avcılar'da sadece bina yıkımına bağlı 50'den fazla insanımız ölmüştü. Türkiye nüfusunun 3'te 1'i Marmara'da ikamet ediyor. Bırakın binaları, altyapının çökmesine bağlı ölümler asıl felakete yol açacak.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”
  • 03.12.2025 14:22

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”

Kahramanmaraş’ta afet konutlarının inşa edildiği Doğukent şantiye alanında basın ...

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?
  • 19.11.2025 11:18

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yüzyılın Konut Proje ...

350 bininci deprem konutu teslim edildi
  • 17.11.2025 10:12

350 bininci deprem konutu teslim edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman’da 350 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi Tören ...

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...

Bakan Kurum, yerli ve yabancı gazetecilere asrın seferberliğini anlattı
  • 05.11.2025 10:09

Bakan Kurum, yerli ve yabancı gazetecilere asrın seferberliğini anlattı

Hatay'da yerli ve yabancı basın temsilcileriyle buluşan Çevre, Şehircilik ve İkl ...

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi vatandaşların hizmetine açıldı
  • 03.11.2025 10:35

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi vatandaşların hizmetine açıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...