maritbet girişmaritbet
İstanbul çılgın projelerle dünyanın bir numarası olacak

İstanbul çılgın projelerle dünyanın bir numarası olacak

Yatırım değerleri milyarlarca lira tutran projeler şehrin çehresini değiştirecek, milyonlarca turist çekip ekonomiye can verecek

Çılgın projeler, İstanbul'a değer katmaya devam ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Kanal İstanbul projesi, 3. Havalimanı, 3. Köprü Yavuz Sultan Selim ve Marmaray şehre değer katıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 sonrasına raylı sistem uzunluğunda hedefi 779 kilometre olarak koyması yatırımcıları şehre çekiyor. Ekonominin lokomotifi, son 10 yılda yurtiçi ve yurtdışında yıldızı parlayan inşaat ve gayrimenkul sektörü bu projelerin altından rahatça kalkacak güce sahip. Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen MIPIM 2014 Fuarı'nda önemli inşaat şirketlerinin patronları, fuarlara İstanbul maketiyle gelinmesini tavsiye etti. Önümüzdeki yılların, İstanbul'u dünya başkenti yapacağı belli oldu. Milyarlarca lira, dolar ve euroluk ihalelere gözünü kırpmadan giren inşaat sektörünün patronları da Türkiye'nin geleceğine ne denli güvendiklerini gösteriyor. 

3. Havalimanı

Cengiz İnşaat- Kolin İnşaat- Limak- Kalyon İnşaat ve havacılık sektörünün dünyaca ünlü kuruluşu MNG'nin grup şirketi Mapa ortaklığı tarafından hayata geçirilecek olan 3. Havalimanı'nda çalışmalar devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek ihale rakamı 22.1 milyar Euro yatırılan havalimanı 150 milyon kapasiteye sahip olacak ve birbirinden ayrı 6 bağımsız pistten meydana gelecek. İstanbul'da Karadeniz'in Avrupa Yakası'ndaki Yeşilpınar ile Akpınar bölgeleri arasında inşa edilen proje dünyanın en büyük beşinci havalimanı olacak. 3. Havalimanı 3 bin 500 hektar alana kurulacak.

3. Köprü

IC İçtaş ve Astaldi JV ortaklığında hayata geçirilecek olan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 3. Köprü'yü de kapsıyor. Taşımacılığın ve ticaretin geleceği olarak gösterilen 3. Köprü'nün adı Yavuz Sultan Selim olarak belirlendi. Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından edilecek olan köprüde 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. 59 metrelik genişliği ve 322 metreyi aşan yüksekliği ile dikkat çeken Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy kesiminde bulunan köprü, Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Sabiha Gökçen Havalimanı ile Atatürk Havalimanı'nı birbirine bağlayacak. Konsept tasarımı Fransiz köprü üstadı Michel Virlogeux ile İsviçreli T-Engineering firması tarafından gerçekleştirilen proje dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.

Kanal İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesi Kanal İstanbul'da çalışmalar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığı çılgın proje hayata geçtiği andan itibaren şehri uçuracak. 40-45 kilometre uzunluğa sahip olması beklenen projede suyun derinliğinin 25 metre olması bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce son açıklamasında proje üzerinde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

Marmaray

Tarihi 1860'lı yıllara dayanan Marmaray projesi ilk olarak Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. 153 yıllık bir hayalin gerçeğe dönüştüğü projede toplam 27 bin metrelik yolu bulunuyor. Toplam hat uzunluğu 76,3 kilometre, yüzeysel metro kesimi uzunluğu 63 kilometre olan muhteşem projenin yüzeydeki istasyon sayısı 37 olarak belirlendi. Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olan projede 2015 yılı itibariyle 440 araç bulunacak. Projenin ilk bölümü Ayrılıkçeşme ile Kazlıçeşme'yi birbirine bağlıyor. Tamamı bittiğinde ise proje Gebze ile Halkalı'yı buluşturacak.

Yenişehir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmalarına tüm hızıyla devam ettiği Yenişehir projesi Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Bakırköy, Başakşehir, Eyüp sınırları içerisinde yer alacak olan projede yaklaşık 800 bin konut bulunacak ve tahmini olarak 2.4 milyon kişi yaşayacak. 200-400 hektarlık fuar alanının da yer alması beklenen projede sosyal alan için 4 bin 800 hektar, yeşil alan için 5 bin hektar alanın ayrılması planlanıyor. Ayrıca Yenişehir projesi içerisinde 200 kilometrelik raylı sistemin bulunması bekleniyor.

Bio İstanbul

İstanbul'un çılgın projeleri arasında yer alan sağlık kenti Bio İstanbul akıllı ve ekolojik yaşam için planlanmış gayrimenkul projesi olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Bio City Development Company şirketinin vizyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, TOKİ iştiraki EPP ortaklığında hayat bulan projesinde General Electric ve IBRC Fonu da bulunuyor. Türkiye'nin en akıllı şehirleri arasında yer alan projede Ar-Ge Merkezi, üniversite, okullar, performans sanatları merkezi, mahalle meydanları, sanat merkezleri, doğal peyzajlı parklar, alışveriş caddeleri, ofisler ve yaşam alanları barındıran eko şehirde konutlarda yer almakta. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"
  • 27.08.2022 13:45

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstan ...