maritbet girişmaritbet
"İskenderun Feyezan Islahı ve Peyzaj Projesi" temel atma töreni

"İskenderun Feyezan Islahı ve Peyzaj Projesi" temel atma töreni

KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Atun, iki ülke arasında yapılan antlaşmaların ülkelerin ufkunu ileriye taşıması açısından önemini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, "İskenderun Feyezan Islahı ve Peyzaj Projesi" temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin en güzel illerinden, İskenderun'un ise sanayi merkezlerinden ve lider ilçelerinden biri olduğunu belirtti.
17 Ekim'de Mersin'de yapılan törenle hizmete giren Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi'ne değinen Sunat Atun, şöyle devam etti:

'' 'Bir damla su' bile en önemli yaşam unsuru ''

"Bulunduğumuz coğrafyada 'bir damla su' bile en önemli yaşam unsurlarından bir tanesidir. Çevremizin en güzel şekilde muhafaza edilmesi de son derece önemli. Geçtiğimiz hafta içinde Kıbrıs'ta yapılmış olan, Sayın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız ve dünyanın liderlerinden Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin de katılımlarıyla açılmış olan bir su nakil projesi vardı. Dünyanın deniz altından 80 kilometreyi aşan bir mesafede yapılan ilk projelerden bir tanesidir. Tabi bu bana birçok anlam getirdi. Birçok noktayı gözler önüne sermişti. Elbette yılda 75 milyon metreküplük su hacmi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için son derece önemli. Kuraklaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalan adanın tamamı için son derece önemli. Türkiye Cumhuriyeti'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile enerji, ekonomi, mali ve sosyal alanda yapmış olduğu antlaşmalar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve onun hükümetinin ufkunu ve beraberinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ufkunu da ilerilere taşıması demektir."

Yapılan antlaşmaların iki eşit devletin kendi insan gücüyle ve gayretleriyle ortaya koyulduğunu belirten Atun, "40 yıl önce şehit kanlarıyla suladığı topraklarda bugün ekonomik, sanayi, altyapı alanında yapılan antlaşmalar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ayrıcalığı bulunan antlaşmalar. 'Anavatan, yavru vatan' varlığının da ezelden ebede devamlılığının altını çizmektedir" diye konuştu.

Gelecek vadeden bir ilçe

Törende konuşma yapan Hatay Valisi Ercan Topaca ise projenin hayırlara vesile olmasını ve yaşamı kolaylaştırmasını diledi.
Topaca, ülkelerde bölgelerin ve şehirlerin yarıştığını ifade ederek, Hatay'ın da değişik özellikleri bakımından güçlü olduğunu kaydetti.
İskenderun ilçesinin sanayisiyle, doğal güzellikleriyle ve yeni kurulan üniversitesiyle, güçlü iş adamlarıyla, gelecek vadeden bir ilçe olduğunu vurgulayan Vali Topaca, "Burayı güzelleştirmek, daha yaşanılabilir kılmak, insanımızın burada yaşamaktan onur duyduğu bir hale getirmek hepimizin görevidir" dedi.

16 milyon liralık yatırım

Vali Topaca'dan sonra söz alan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Murat Acu da İskenderun Feyezan Islahı ve Peyzaj Projesi'nin yaklaşık 16 milyon liralık çok büyük bir yatırım olacağını ve projenin bir an önce bitirilmesi için çalışacaklarını belirtti.
DSİ'nin Hatay'da 2003 yılından bugüne kadar 850 milyon lira tutarındaki projelere yatırım yaptığını ifade eden Acu, il genelinde yapılan yatırımlara da değindi.

AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasaray ve İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil'in konuşmasının ardından konukların butona basmasıyla birlikte İskenderun Feyezan Islahı ve Peyzaj Projesi'nin temeli atıldı.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"
  • 20.07.2023 17:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti'nin ...

Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti hizmete girecek
  • 20.07.2023 14:10

Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti hizmete girecek

KKTC'nin prestijli projelerinden Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti KK ...

KKTC Ercan Havalimanı'nın yeni terminali
  • 20.07.2023 11:39

KKTC Ercan Havalimanı'nın yeni terminali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lefkoşa'da yapımı tamamlanan havalimanı ...

KKTC ile elektrik temini projesi başlıyor!
  • 18.01.2023 10:05

KKTC ile elektrik temini projesi başlıyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Denizin altından Torosların suyunu Kıbrıs Türkü ...

Ercan Havalimanı'na inen uçak sayısı haziranda yüzde 220 arttı
  • 02.09.2022 09:54

Ercan Havalimanı'na inen uçak sayısı haziranda yüzde 220 arttı

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 1-30 ...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözdesi Girne Kalesi!
  • 22.01.2022 15:26

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözdesi Girne Kalesi!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki liman kenti Girne'de yer alan ve Bizanslılar ...