maritbet girişmaritbet
Işık Üniversitesi FCC projesine dahil oluyor!

Işık Üniversitesi FCC projesine dahil oluyor!

Bu proje ile Işık Üniversitesi, dünyanın en önemli buluşlarını gerçekleştirmede katkı sağlayacak.

Işık Üniversitesi, Geleceğin Çembersel Çarpıştırıcısı (Future Circular Collider-FCC) projesi için CERN'e (Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi) katılımcı oldu. Kabul gören bu işbirliği CERN'in ana sayfasında ilan edildi.
Işık Üniversitesi'nin FCC proje kapsamında MIT, Oxford ve Cambridge gibi prestijli üniversiteler ile birlikte çalışacağı bildirildi. Bu projede, Avrupa, Asya ve Amerika'daki üniversitelerden de 2500 çalışanın ve 12.000' den fazla araştırmacının yer aldığı belirtiliyor.

Proje kapsamında öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fatih Özaydın ve Yrd. Doç. Dr. Cihan Bayındır Işık Üniversitesi'ni temsil edecekler. Işık Üniversitesi'nin CERN-FCC projesine bilimsel katkısının başlamasıyla birlikte, üniversitenin lisansüstü ve lisans öğrencilerinin de CERN'deki çalışmalara katılmaları öngörülüyor.

FCC projesi kapsamında, standart modelin ötesinde yeni fizik keşfetme amacıyla, deneysel ve kuramsal parçacık fiziğinden, bilgisayar ve inşaat gibi çeşitli mühendislik alt yapısı konularına katkı sunulması planlamalar arasında yer alıyor.

Bu işbirliğiyle atom enerjisi ve nano teknoloji gibi ülke geleceğini ilgilendiren çok önemli teknolojilere de katkıda bulunulması planlanıyor. Proje ile Işık Üniversitesi dünyanın en önemli buluşlarını gerçekleştirmeye katkı sağlama fırsatına da kavuşacak.

Bu işbirliğinin belirli bir sonlanma tarihi bulunmuyor. İşbirliği, Işık Üniversitesi hocaları çalışmalara katıldıkları sürece devam edecek. FCC için çalışmalara Ocak 2017'den başlanacak ve teori geliştirme, deney önerme gibi süreçlere paralel olarak devam edecek inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla FCC, 2035 itibariyle deneyleri gerçekleştirmeye başlayacak.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hollanda, konut pazarını uluslararası yatırımcılar için açıyor
  • 10.10.2025 16:48

Hollanda, konut pazarını uluslararası yatırımcılar için açıyor

Hollanda, Almanya'nın Münih şehrinde düzenlenen Expo Real Gayrimenkul Fuarı’na ü ...

İstanbul Havalimanı Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu
  • 15.09.2025 13:22

İstanbul Havalimanı Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı günlük ortalama bin 624 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en ...

Altın Emlak Global AB ve İngiltere’de tescillendi
  • 05.08.2025 11:36

Altın Emlak Global AB ve İngiltere’de tescillendi

27 yıllık geçmişiyle Altın Emlak Global sektörde Türkiye’den dünyaya açılan köpr ...

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi temmuzda sabit kaldı
  • 19.09.2024 15:03

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi temmuzda sabit kaldı

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi, temmuzda önceki aya göre değişmedi.   ...

İstanbul Sabiha Gökçen, Avrupa'da ilk 10'a girdi
  • 01.08.2024 10:38

İstanbul Sabiha Gökçen, Avrupa'da ilk 10'a girdi

İstanbul Sabiha Gökçen'den yararlanan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine gör ...

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi mayısta geriledi
  • 19.07.2024 16:36

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi mayısta geriledi

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi, mayısta önceki aya göre yüzde 0,9 düştü. ...