maritbet girişmaritbet
İlçelere doğalgazı BOTAŞ götürecek!

İlçelere doğalgazı BOTAŞ götürecek!

Merkez nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelere doğalgaz götürülecek

 

Bakanlar Kurulu, doğal gazın ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefi doğrultusunda, mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını sağlamak amacıyla BOTAŞ'ı yetkilendirdi. 
 
Bakanlar Kurulu'nun Mevcut Doğal Gaz Dağıtım Bölgeleri Lisans Kapsamı Dışında Kalan İlçelere Doğal Gaz Ulaştırması Amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar, doğal gazın ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefi doğrultusunda, mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını sağlamak amacıyla yapılacak yatırımlara ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. 
 
Abone bağlantı bedeli 6 ay içinde yatacak
 
Karara göre, mevcut doğal gaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelerden, ilçe merkezindeki toplam elektrik abone sayısının asgari yüzde 60'ına tekabül eden elektrik abonesinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen abone bağlantı bedelini ilgili il özel idaresince belirlenecek bir banka hesabına yatırmış olan ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını teminen inşa edilmesi gerekli şehir besleme hatları için gereken yatırımlar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından gerçekleştirilecek. 
İlçelerde doğal gazın ulaştırılması konusunda istekli olan elektrik abonelerince abone bağlantı bedeli bu Kararın yürürlüğe girmesini takip eden 6 ay içinde ilgili il özel idaresince açılacak hesaba yatırılacak ve nemalandırılacak. 
Bu Kararın yürürlüğe girmesini takip eden 6 ayın sonunda abone bağlantı bedelini yatıran elektrik abone sayısı toplamı, toplam elektrik abone sayısının yüzde 60'ını geçen ilçelere bağlantı hatlarının yapımı için ilgili il özel idaresi tarafından BOTAŞ'a başvuruda bulunulacak. 
 
Başvuruda bulunanların ilçedeki toplam elektrik abone sayısının yüzde 60'ını geçmediği ilçeler ile herhangi bir sebeple bağlantı hattı yatırımı gerçekleştirilemeyen ilçeler için yatırılan abone bağlantı bedelleri, ilgili il özel idaresi tarafından geri ödeme gününe kadar işlemiş olan faizi ile birlikte abone bağlantı bedelini yatıran elektrik abonelerine iade edilecek. 
 
Yatırımlar BOTAŞ tarafından karşılanacak
 
Söz konusu ilçelere doğal gaz ulaştırılması için yapılacak şehir besleme hatlarına ilişkin yatırımların bedeli BOTAŞ tarafından karşılanacak. BOTAŞ'ın talep etmesi durumunda, bu Karar kapsamındaki yatırım bedeli ödenmemiş sermayesine mahsup edilmek üzere Hazine Müsteşarlığı bütçesine konulacak ödenekten Kuruluşa aktarılacak. 
Bu Karar kapsamında doğal gaz ulaştırılacak ilçeler için BOTAŞ tarafından inşa edilecek boru hattı yatırımı ve bütçesi Kalkınma Bakanlığınca BOTAŞ Yatırım Programına dahil edilecek. 
 
Karara göre, toplanacak bedellerin yönetilmesi ve nemalandırılmasına ilişkin usul ve esaslar, Hazine Müsteşarlığının uygun görüşü üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek.
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sanayi aboneleri ve elektrik santrallerinin doğal gaz tarifesinde indirim
  • 31.03.2023 12:16

Sanayi aboneleri ve elektrik santrallerinin doğal gaz tarifesinde indirim

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), nisan itibarıyla elektrik üretim amaç ...

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı
  • 20.03.2023 11:58

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı

Deprem sonrası 11 ilde TEİAŞ'a ait elektrik iletim tesislerinde 717 milyon lira, ...

BOTAŞ depremden etkilenen il ve ilçelere gaz akışının durdurulduğunu açıkladı
  • 06.02.2023 10:32

BOTAŞ depremden etkilenen il ve ilçelere gaz akışının durdurulduğunu açıkladı

BOTAŞ, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Kahramanmaraş-Gaziantep doğal gaz ...

BOTAŞ'tan doğal gaz tasarrufu paylaşımı!
  • 27.01.2023 14:32

BOTAŞ'tan doğal gaz tasarrufu paylaşımı!

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğal gaz iletim hattında her yıl yak ...

Doğal gazda sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarifede indirime gidildi
  • 27.01.2023 10:12

Doğal gazda sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarifede indirime gidildi

BOTAŞ, şubat itibarıyla elektrik üretim amaçlı gazın satış fiyatında yüzde 16,67 ...

BOTAŞ, doğal gaz abonelerini dolandırıcılığa karşı uyardı
  • 01.12.2022 12:06

BOTAŞ, doğal gaz abonelerini dolandırıcılığa karşı uyardı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), kendilerini özel şirket yetkilisi ola ...