maritbet girişmaritbet
Hızlı Geçiş Sistemi’ne ilk tepkiler nasıl?

Hızlı Geçiş Sistemi’ne ilk tepkiler nasıl?

OGS ve KGS’nin kalkmasının ardından kullanıcılar Hızlı Geçiş Sistemi’ne alışma süreci yaşıyor

 

OGS ve KGS'nin kalkmasının ardından kullanıcılar Hızlı Geçiş Sistemi'ne alışma süreci yaşıyor

Ciddi bir sorun yok

İlk günlere özgü bazı sıkıntıların yaşandığı HGS'de şimdilik büyük bir sorun yok. Yaşanan sıkıntıların ise ilk günlere ve pilot uygulamalara özgü ufak tefek sorunlar olduğu göze çarpıyor. Zaman içinde HGS, hedeflendiği gibi KGS'nin hatta belki OGS'nin bile yerini alabilir.

Peki HGS nasıl alınıyor? Nereden alınıyor? HGS nerede var?

PTT'lerden alınabiliyor

Bilindiği üzere HGS, kart ve etiket olmak üzere iki şekilde sunuluyor. Henüz HGS kartı ya da etiketi almamış olanlar, tüm köprü ve otoyol gişelerinde bulunan PTT acentelerinden kart veya etiket temin edebilecekler. Örneğin Boğaziçi Köprüsü gişelerine kurulan PTT şubesi 24 saat açık. Ancak 17 Eylül saat 22.00 itibarıyla bu şubede kart tipi HGS yoktu. Arzu edenler ancak etiket tipi HGS alabiliyorlardı.

HGS için gereken belgeler

HGS almak için gereken belgelere gelince… Bu konuyu aslında iki ayrı başlık altında incelemek gerekiyor. Zira şahsa ait araçlar ve şirket araçları için iki ayrı prosedür söz konusu. Gerçek kişilere ait araçlar için HGS alınırken kimlik, hatta mümkünse nüfus cüzdanı, cep telefonu numarası ve ruhsatı ibraz etmeniz yeterli. Yani bunların fotokopisi v.s. gerekmiyor. Görevliye kimliğinizi ve ruhsatınızı gösteriyorsunuz, cep numaranızı veriyorsunuz ve iş bitiyor. Ancak tüzel kişilere yani firmalara ait araçlarda ise biraz daha farklı bir süreç söz konusu. Eğer aracın sahibi olan firmanın çalışanı iseniz, vekaletname, şirketin imza sirküsü, şirketle ilgili Ticaret Sicili Gazetesi nüshasının birer fotokopisi gerekiyor. Eğer firmanın sahibi iseniz de, bu yetkinizi ispatlayacak imza sirküsü yetiyor.

KGS HGS değişimi

Gelelim KGS HGS değişimi konusuna… Vatandaşın en çok merak ettiği konulardan biri olan KGS HGS değişimi, belki de sürecin en kolay tarafı. Zira herhangi bir KGS bürosuna gidip KGS'nizi iade etmek istediğinizde kart hemen alınıyor ve içinde kalan bakiye nakit olarak size ödeniyor. Siz de bu parayı götürüp HGS hesabına kolayca yatırabiliyorsunuz.

Şu an sadece Boğaziçi'nde HGS var

Tabii bunca anlatımdan sonra “HGS gişeleri nerede var” sorusu da akıllara gelebilir. Cevabı da şöyle: İstanbul'da şu an sadece Boğaziçi Köprüsü'nde HGS geçiş gişesi var. O da sadece bir tane. Hem de öyle bir konumlandırılmış ki, o meşhur köprü trafiğini bir baştan bir başa yarmanız gerek adeta. Diğer HGS gişeleri ise İzmir-Aydın-Çeşme otoyolunda. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM)'nde ise henüz HGS gişesi yok.

HGS için şu aşamada genel olarak söylenebilecek en özlü ifade ise sistemin henüz emekleme aşamasında bile olmadığı… O yüzden biraz sistemin oturması beklenilir ve ondan sonra alınırsa herkes için çok daha yerinde ve yararlı bir davranış olur.

Emlak Rotası

Yorum Yaz

Benzer Haberler

OGS dönemi tarihe karışıyor! Son gün 31 Mart!
  • 29.03.2022 17:17

OGS dönemi tarihe karışıyor! Son gün 31 Mart!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) otoyol ve köprü ...

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!
  • 14.02.2022 16:00

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!

KGM'den yapılan açıklamada, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin, OGS ve HGS olmak ...

HGS ve OGS'yi 458,3 milyon kez kullandık
  • 08.03.2018 09:23

HGS ve OGS'yi 458,3 milyon kez kullandık

Köprü ve otoyollardan geçen yıl sonu itibarıyla HGS ve OGS kullanılarak toplam ...

Serbest Geçiş Sistemi uygulaması başladı!
  • 09.06.2017 10:03

Serbest Geçiş Sistemi uygulaması başladı!

Otoyol ve köprü geçişlerinde kolaylık sağlayacak Serbest Geçiş Sistemi, bugün 15 ...

Otoyollardaki araçların ortalama hızları tespit edilecek
  • 17.05.2017 09:56

Otoyollardaki araçların ortalama hızları tespit edilecek

1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren otoyollardaki hız tespit sistemi değişiyor. ...