maritbet girişmaritbet
HES tartışmalarını ortadan kaldıracak sistem uygulanacak!

HES tartışmalarını ortadan kaldıracak sistem uygulanacak!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, hidroelektrik santrallerinin yapımında yaşanan tartışmalar ile ilgili konuştu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, yaptığı açıklamada, hidroelektrik santrallerinin yapımı konusunda tartışmalar yaşandığını, santrallerin akarsuların su potansiyelini etkilediğinin öne sürüldüğünü belirtti. Hidroelektrik santrallerinin su potansiyelini etkilemediğini ancak suyun yatağı değiştiği için canlı hayatın etkilendiğini dile getiren Kınacı, su yatağını değiştirmeden elektrik üretiminin yapılabilmesi için çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Kınacı, "Su yatağında santral kurularak elektrik üretimi sağlayacak, doğal dengeyi bozmayacak bir sistem üzerinde araştırma yapılıyor. Bu sistem ABD'de bu yıl uygulanmaya başlandı. Bu konuda Türkiye'de de çalışma yürütülüyor. Elektrik üretimi yapılırken balık göçünü, canlı hareketini etkilemeyecek bu sistem uygulandığı takdirde tartışmalar ortadan kalkacaktır" dedi. Çalışmalar devam ettiği için sistem hakkında fazla bilgi verilemeyeceğine dikkati çeken Kınacı, ne zaman uygulanabileceği konusunda da henüz net bir süre bulunmadığını ifade etti.

İçme suyunun yarısı boşa gidiyor

Kınacı, HES'lere tepki gösteren vatandaşların aynı duyarlılığı suyun verimli kullanımı konusuna da göstermelerini, daha az su kullanımını sağlayan yöntemlerin tercih edilmesini istedi. Kınacı, Türkiye'de çok fazla su kaybı yaşandığına işaret etti. İçme suyunun ortalama yüzde 50'sinin kullanılabildiğini vurgulayan Kınacı, "İçme suyu deposundan şebekeye verilen suyun ortalama yüzde 50'si maalesef kayboluyor. Bazı yerleşim yerlerinde ise bu oran yüzde 70'i geçiyor. Bu durum su ihtiyacını iki katına çıkarıyor, maliyeti artırıyor, su kaynaklarının verimli kullanılmamasına neden oluyor" diye konuştu.

Türkiye'nin önemli turizm yörelerinden Bodrum'u örnek gösteren Kınacı, bu ilçede yüzde 70 oranında su kaybı yaşandığını, bu nedenle yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki bir yerden ilave su getirildiğini bildirdi. Türkiye'de suyun yüzde 73'ünün tarımsal sulamada kullanıldığını anlatan Kınacı, bu oranın düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle basınçlı ve damla sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden Kınacı, bu konuda da bir yönetmelik hazırlandığını, 1 yıl içinde çıkacağını, planlamaların da buna göre yapılacağını söyledi. Kınacı, "Türkiye'deki su potansiyelinin yüzde 40'ı kullanılıyor. 2023'e kadar yüzde 100'ünü kullanmak için yatırım programları hazırlanıyor" dedi.

Hatice Özdemir/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Parafudr yüksek gerilim için koruma sağlıyor
  • 11.06.2026 11:46

Parafudr yüksek gerilim için koruma sağlıyor

Elektrik sistemlerinde meydana gelen ani gerilim yükselmeleri, elektronik cihazl ...

Sensörler aydınlatmada akıllı kontrol sunuyor
  • 10.06.2026 11:36

Sensörler aydınlatmada akıllı kontrol sunuyor

Yalnızca ihtiyaç duyulan anlarda devreye giren sensörler sayesinde gereksiz ener ...

Elektrik tesisatında görünmeyen güç: Elektrik bantları
  • 03.06.2026 10:41

Elektrik tesisatında görünmeyen güç: Elektrik bantları

Elektrik tesisatlarında güvenlik ve düzeni artıran elektrik bantları, yalnızca i ...

ORKA Banyo yeşil dönüşümünü tamamlıyor
  • 13.05.2026 19:50

ORKA Banyo yeşil dönüşümünü tamamlıyor

ORKA Banyo, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle hazırladığı ilk Sürdürül ...

Kaçak akım röleleri elektrik tesisatlarında güvenlik sağlıyor
  • 29.04.2026 16:53

Kaçak akım röleleri elektrik tesisatlarında güvenlik sağlıyor

Kaçak akım röleleri, elektrik devrelerinde oluşan dengesizlikleri anında algılay ...

Rönesans Gayrimenkul için yeşil enerji projesi geliyor
  • 20.04.2026 16:14

Rönesans Gayrimenkul için yeşil enerji projesi geliyor

Rönesans Enerji, grup şirketlerinden Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın öz tüketim ...