maritbet girişmaritbet
'Halkalı-3. Havalimanı metrosu 6 istasyondan oluşacak'

'Halkalı-3. Havalimanı metrosu 6 istasyondan oluşacak'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, dün gerçekleştirilen İstanbul Yeni Havalimanı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Cahit Turhan, Turhan, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatını gezerek terminal binasında yetkililerle koordinasyon toplantısı yaptı. 

Turhan, havalimanına yolcu ulaşımı için geliştirilen projelerin bazılarının tamamlandığını, bazılarının çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi. Gayrettepe-Yeni Havalimanı Metro Hattı'nın 5 duraktan oluşacağını belirten Turhan, bu projede çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Yenilenen D-20 Karayolu'nun tamamlanarak hizmete açılacağını aktaran Turhan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'yle de yeni havalimanına bağlantı yapılacağını kaydetti.

Turhan şöyle devam etti:

“Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek hızlı tren hattının da İstanbul Yeni Havalimanı'nda bir istasyonu bulunacak. 3 katlı Büyük İstanbul Tünel Projesi'yle de Anadolu Yakası'ndan yeni havalimanına ulaşmak mümkün olacak. Diğer metro bağlantıları da projelendiriliyor. Gayrettepe- Yeni Havalimanı arasındaki metroyu 2019 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Yine Halkalı-Yeni Havalimanı projemiz 27 kilometre, 6 istasyondan oluşuyor. Bunu da 2020 yılı sonunda hizmete açmayı planlıyoruz.”

“Atatürk Havalimanı'ndaki 660 adet taksisi bulunan taksi kooperatifi burada hizmet vermeye başlayacak”

Yeni havalimanında günlük yaklaşık 250 bin yolcu hareketi beklendiğini anlatan Turhan, bu kapsamda Havataş hava servis düzenlemelerinin de devam edeceğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 124 bagajlı lüks transit araç ihalesi yapacağını hatırlatan Turhan, bu araçlarla 19 ayrı güzergahtan hizmet vermeyi planladığını söyledi. 
Bu bagajlı araçlarla günde 75 bin yolcuyu İstanbul Yeni Havalimanı'na taşımayı planladıklarını anlatan Turhan, “Ticari taksi konusunda görevli şirketle gerekli anlaşmalar sağlanmış ve Atatürk Havalimanı'ndaki 660 adet taksisi bulunan taksi kooperatifi burada hizmet vermeye başlayacak. Bunların yetmemesi durumunda kademeli olarak 800 ve bin taksiye kadar çıkacak, gerektiğinde bu sayı artırılacaktır. Yapılan istatistik çalışmalarına göre, bugün Atatürk Havalimanı'ndaki yolcu hareketlerinin yüzde 40'ı özel araçlarla ulaşmaktadır. HAVATAŞ, HAVAŞ servis düzenlemeleri çalışmaları da yine devam ediyor. bagajsız seyahat eden kesime yönelik 36 İETT otobüsü hizmet verecek. Bu yolla da günde 15 bin yolcunun havalimanına taşınması mümkün olacak.” diye konuştu.

Yeni havalimanının devreye alınmasıyla yılda 19 bin hanenin tükettiği elektrik ve 5 bin 500 hanenin tüketimine denk su tasarrufunun yapılacağını anlatan Turhan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu sayede İstanbul Yeni Havalimanı yılda 33 milyon 200 bin lira tasarruf ettirecek. Terminal yağmur suyu, geri dönüştürerek kendi ihtiyaçları için kullanacak şekilde dizayn edildi. Bu da 1,5 milyon metreküp yıl su tasarrufuna ve bir yılda 5 bin 500 hanenin su kullanımına denk bir suyun tasarrufu anlamına geliyor.

Enerji verimliliği çalışmaları sonucunda ise bir yılda 19 bin hanenin enerji tüketimine ve yılda 30 bin 700 ton karbondioksit emisyon eşdeğerine denk bir tasarruf elde edilmesi öngörülmektedir.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!
  • 30.10.2018 15:24

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!

İstanbul Havalimanı'nın proje aşamasından açılışına kadar geçirdiği süreci anlat ...

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!
  • 23.10.2018 17:32

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim'de ilk fazı hizmete alınac ...

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"
  • 16.10.2018 14:32

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 3. havalimanının açılışıyla ...

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"
  • 04.10.2018 17:31

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Türkiye ...

"Gebze-Halkalı banliyö hattının yüzde 92'si tamamlandı"
  • 21.09.2018 18:52

"Gebze-Halkalı banliyö hattının yüzde 92'si tamamlandı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan "Bu yılın sonuna kadar deneme sürüşleri ...

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"
  • 12.09.2018 16:52

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu: “Ha ...