maritbet girişmaritbet
Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili, Öşvank Kilisesi'ni ziyaret etti

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili, Öşvank Kilisesi'ni ziyaret etti

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Uzundere ilçesindeki Öşvank Kilisesi'ni ziyaret etti

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Cumhurbaşkanı Margvelashvili'yi Erzurum Havalimanı'nda, Vali Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk ile öteki yetkililer karşıladı. Kendisini karşılayanlarla tokalaşarak selamlayan Margvelashvili'ye, yöresel kıyafetli çocuklar çiçek takdim etti. Margvelashvili, daha sonra Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç köyündeki Gürcü Kralı Adarnesi III'ün oğulları Bagrat ve Davit tarafından yaptırılan tarihi Öşvank Kilisesi'ne geldi. Köyde vatandaşlar ve çocuklar tarafından karşılanan Margvelashvili'ye yöresel içecek ve yiyecek ikram edildi. Kiliseyi gezen Margvelashvili, Erzurum Müze Müdürü Mustafa Ermen'den mekan hakkında bilgi aldı. Gürcülerin ziyaret ederek "hacı" olduklarına inandıkları kilisenin dış ve içteki taş süslemelerini inceleyen Margvelashvili, mekanda yapılacak restorasyon çalışmalarının yer aldığı kitapçığı inceledi. Margvelashvili, kilisenin girişindeki taştan sütunun çalınması üzerine yerine ağaç sütun konulan yeri de inceledi.

Erzurum'un Uzundere ilçesindeki Öşvank Kilisesi'ni ziyaret ettikten sonra Artvin'e gelen Margvelashvili, Artvin Valisi Kemal Cirit ile Yusufeli ilçesinde bulunan tarihi İşhan Kilisesi'ni gezdi. Kilise içinde incelemede bulunan Margvelashvili, Vali Cirit'ten bilgi aldı.

Margvelashvili, çok heyecanlı bir gün yaşadıklarını belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanına, devlet başkanına, Başbakana, parlamento başkanına, herkese teşekkürlerimi bir borç biliyorum" ifadesini kullandı.

Margvelashvili, bir gazetecinin İşhan Kilisesi'nin restorasyonuyla ilgili sorusuna ise "Restorasyona gelince Türk ve Gürcü tarafı ortaklaşa çalışıyor. En üst seviyede çalışmalar devam ediyor. Geçen yıl Türk ve Gürcü eksperler konu hakkında çalışmalar yapıyorlardı. Bu ortaklaşa ve kaliteli çalışmalar için her iki tarafa teşekkürlerimi bir borç bilirim" yanıtını verdi.

Cirit "Dost ve kardeş iki ülke her alanda işbirliği yapar olmuştur"
Vali Cirit ise Margvelashvili'nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye-Gürcistan ilişkileri son yıllarda ciddi hareketlilik kazanmış, dost ve kardeş iki ülke her alanda işbirliği yapar olmuştur. Başta enerji olmak üzere birçok dev projede, iki ülke aynı kaderi paylaşmakta ve işbirliği yapmaktadır. Ülkemiz için bugün Gürcistan ve Kafkaslara açılan kapı Sarp Sınır Kapısı'dır ve ülkemiz için Avrupa ve Orta Doğu'ya açılan kapı ise yine Sarp Sınır Kapısı'dır. Bugün günlük ortalama 18 bin kişi giriş çıkış yapmaktadır. 2013 yılında 6,5 milyon kişi giriş çıkış yapmıştır. Bir önceki yıla göre yüzde 15 artış olmuştur. Yılda 1 milyon 250 bin araç giriş çıkışı olmaktadır" diye konuştu.

Ziyarette, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin de katıldı.

AA

 

 

 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tahincioğlu Nidapark Çengelköy'de Satışlar Başladı
  • 03.06.2021 17:44

Tahincioğlu Nidapark Çengelköy'de Satışlar Başladı

Tahincioğlu Nidapark Çengelköy projesinde satılık dairelerin fiyat listesi 2 mil ...

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!
  • 19.04.2021 09:15

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!

TOGG mobilite alanında iF Tasarım Ödülü'nü alan ilk Türk markası oldu. ...

Koçtaş'tan israfı önleyecek gıda saklama yöntemleri
  • 18.04.2021 09:15

Koçtaş'tan israfı önleyecek gıda saklama yöntemleri

Koçtaş, evlerinde gıda israfını önlemek isteyenler için en kolay uygulanabilir s ...

Erzurum Havalimanı’nda yapımı tamamlanan pistin açılışı yapıldı
  • 30.07.2020 14:30

Erzurum Havalimanı’nda yapımı tamamlanan pistin açılışı yapıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Erzurum Havalimanı’nda yapımı t ...

Ümraniye’de YKS nedeniyle inşaatlar uyarıldı
  • 26.06.2020 09:54

Ümraniye’de YKS nedeniyle inşaatlar uyarıldı

Ümraniye Belediyesi, hafta sonunda gerçekleştirilecek YKS sınavları öncesinde ok ...

'Bölgeyi demiryolu ve lojistik üssü haline getireceğiz'
  • 13.04.2017 14:50

'Bölgeyi demiryolu ve lojistik üssü haline getireceğiz'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Erzurum İl Koordinasyon ...