maritbet girişmaritbet
Gökçeada, yaz nüfusuna göre pay istiyor!

Gökçeada, yaz nüfusuna göre pay istiyor!

Türkiye'nin en büyük adası Gökçeada, devlet desteklerinden yaz dönemi nüfusuna göre pay istiyor.

Kuzey Ege Denizi'nde bulunan Türkiye'nin en büyük adası Gökçeada ile son yıllarda yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun talep gören Bozcaada, devlet desteklemelerinden yaz dönemindeki nüfusa göre pay istiyor.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, gazetecilere yaptığı açıklamada, adaların yerleşik nüfuslarına oranla turizm sezonunda nüfus yoğunluğunun arttığını, İller Bankası'ndan yerleşik nüfus üzerinden pay almalarına rağmen yaz aylarında tatile gelenleri ağırlayabilmek için hem norm kadrolar hem de bütçe itibarıyla ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Yıllardır bu konuda bazı girişimlerde bulunduklarını belirten Çetin, "Kuzey Ege'de bulunan iki ada, Gökçeada ve Bozcaada olarak ve Marmara Denizi'nde bulunan adalarımızın, yaz sezonunda turizmin yoğun olduğu günlerde yaşadıkları sıkıntılara çözüm olabilecek adımlar atılmasını bekliyoruz." dedi.

Gökçeada Belediyesi olarak, 1927 yılından beri yürürlükte olan 1151 sayılı Adalar Yasası ile il özel idaresi ayrı, özel idaresi özerk olan, Gökçeada ve Bozcaada kaymakamlıkları nezdinde yerel yönetim belediyeleri olarak adalara hizmet vermeye çalıştıklarını anlatan Çetin, şöyle devam etti:

"Bizler İller Bankası'ndan, ilçe merkezinde bulunan 6 bin 500'lük nüfus üzerinden pay alırken yaz sezonundaki nüfus yoğunluğumuz 40 bine kadar çıkmaktadır. Gökçeada'nın 297 kilometrekarelik alanında yaz sezonunda tatile gelen misafirlerimizi ağırlamak adına hem norm kadrolarımız hem de bütçelerimiz itibarıyla gerçekten çok büyük sıkıntılar yaşamaktayız."

Norm kadro cetvelleri kış nüfusuna göre düzenlenmekte

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz da adaların yaz aylarındaki nüfuslarına göre pay almaları taraftarı olduklarını söyledi.

Anakara ile bağlantısı olmayan ada belediyelerinin genel bütçeden gelir paylarını kış nüfusuna göre aldıklarını hatırlatan Yılmaz, şunları dile getirdi:

"Norm kadro cetvelleri kış nüfusuna göre düzenlenmekte. Ayrıca coğrafi konumları gereğince diğer belediyelerden teknik olarak destek alma imkanları son derece düşük. Ama biz biliyoruz ki hem turizmin lokomotifi olan hem de Türkiye'nin yurt dışına açılan yüzleri olan bu ilçe belediyeleri yazın kış nüfuslarının 5-10 katı daha fazla nüfusa hizmet vermekte. Tabi bu konu hem adada yaşayan halkımıza hem de gelen misafirlerimize daha iyi hizmet verebilmek, daha iyi ilçe merkezleri, daha temiz koylar, daha temiz plajlar için kullanılacak hizmet bedeli ve bir kaynak arayışı olarak değerlendirmek gerekiyor. Böyle bir değişiklik olması halinde, hem bu belediyelerin imkanları açısından hem de personelin yaz nüfusuna hizmet edebilecek düzeye çekilebilmesi açısından önemli olacaktır." 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gökçeada ve Bozcaada hatlarında yarın feribot seferi yapılmayacak
  • 26.09.2022 16:17

Gökçeada ve Bozcaada hatlarında yarın feribot seferi yapılmayacak

Çanakkale'nin Gökçeada ve Bozcaada ilçelerine yarın yapılması planlanan feribot ...

Müsilaj, Gökçeada'nın kıyılarında büyük ölçüde etkisini yitirdi
  • 07.07.2021 16:24

Müsilaj, Gökçeada'nın kıyılarında büyük ölçüde etkisini yitirdi

Marmara Denizi sahillerinde bir süre önce yoğun şekilde görülen müsilaj, Çanakka ...

Galata Kulesi’nden Azerbaycan’a destek
  • 30.09.2020 10:00

Galata Kulesi’nden Azerbaycan’a destek

Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan cephe savaşında Türkiye’den Azerbayca ...

Çanakkale’de boğaz ve adalar hattında seferler artıyor
  • 30.06.2020 08:45

Çanakkale’de boğaz ve adalar hattında seferler artıyor

Gestaş, sefer artırımına giderek günlük toplam seferini 76'ya çıkarıyor. ...

Gökçeada Belediyesi’nin kaçak yapıları bakanlıkça mühürlendi
  • 23.06.2020 12:54

Gökçeada Belediyesi’nin kaçak yapıları bakanlıkça mühürlendi

Sit alanı ile denize dolgu alanında yaptırılan inşaatlar, Çevre ve Şehircilik Ba ...