maritbet girişmaritbet
Global Yatırım Holding Global Liman İşletmeleri'ndeki hissesini yüzde 100'e çıkardı!

Global Yatırım Holding Global Liman İşletmeleri'ndeki hissesini yüzde 100'e çıkardı!

Türkiye’nin önde gelen liman işletme operatörü Global Liman hisselerinin yüzde 22.114’ü Temmuz 2011 tarihinde İtalyan Palladio Finanziaria Grubu bünyesinde yer alan yatırım şirketi VEI Capital SPA (“VEI Capital”)'ye geçmişti. Bu hisseleri satın alan Global Yatırım Holding, Global Liman’ın yeniden yüzde 100’üne sahip oldu

 

Global Yatırım Holding'den yapılan açıklamada hisselerin 91.7 m ABD Doları bedelin, oluşan temettüler hariç olmak üzere, tamamı peşin olarak ödenerek satın alındığı yer aldı. Global Yatırım Holding Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser "Global Liman'da yeniden tek hissedar durumuna geldik. 2012 yılında ülkemizin makro ekonomik dengelerinde gerçekleşen önemli iyileşmeler ve Türkiye'ye, özellikle de altyapı işletmeciliği sektörüne ciddi tutarda artan yatırımcı ilgisi de dikkate alındığında bu satın alma Global Grubu'nun öz sermaye karlılığına önemli pozitif katkı sağlayacak bir işlem olmuştur. Öte yandan bu sayede Liman Grubumuzdaki inorganik büyüme için gerekli altyapı oluşturulmuş oldu." dedi.
 
Hissedar yapısındaki değişiklik ile ilgili bir açıklama yapan Global Liman İşletmeleri CEO'su Saygın Narin "Global Yatırım Holding şirketimizin yüzde 100 hissedarı oldu. Güçlü bir hissedar yapısına sahip olmak bizim özellikle yeni liman projelerine girerek inorganik büyüme hedefimiz için elbette önemli. Bununla beraber, Global  Liman olarak bugün yolcu ve ticaret alanında Akdeniz Limanı, Kuşadası Limanı ve Bodrum Yolcu Limanımız ile Türkiye'nin üç önemli büyük limanına sahip tek liman işletmecisiyiz. Portföyümüzdeki limanlarda 2009 yılından 2012 yılına toplamda yüzde 83 oranında bir büyüme gösterdik. Bu büyüme oranını, küresel durgunluk ve bazı bölgelerde iç karışıklıklar nedeni ile ticaret yaptığımız pek çok ülkede ekonomilerin küçüldüğü bir dönemde gerçekleştirdiğimizi ve bu oranın Türkiye'nin aynı dönemde başarı ile gösterdiği büyümenin oldukça üzerinde olduğunu belirtmek isterim” dedi.
 
Saygın Narin ayrıca “Hedefimiz, bir taraftan bu büyüme hızını önümüzdeki yıllarda da korumak diğer yandan portföyümüze yurtdışından yeni limanlar eklemek. Yunanistan dahil Akdeniz çanağında yakından ilgilendiğimiz birkaç liman olduğu gibi Afrika ve Orta Amerika'da da takip ettiğimiz limanlar bulunuyor. Ülkemizde 2013 yılında yapılmasını beklediğimiz Derince, Galata Limanları gibi özelleştirme ihaleleri ile muhtemel yabancı ve Türk ortaklarla çok yakından ilgiliyiz" dedi.
 
Global Yatırım Holding:
 
Ekim 2004 tarihinde  bir holding şirketi olarak yeniden yapılanan Global Yatırım Holding A.Ş.(www.globalyatirim.com.tr); altyapı, gayrimenkul, enerji ve finansal servisler olmak üzere birçok faaliyet alanında yatırım yapmaktadır. İMKB'de işlem gören Global Yatırım Holding A.Ş.(“GLYHO.IS”), finans alanındaki deneyimlerini, endüstriyel iş olanaklarında en iyi şekilde değerlendirmektedir.
 
Global Liman İşletmeleri A.Ş.:
 
Global Liman İşletmeleri A.Ş. (Global Liman) Türkiye'deki ve Akdeniz bölgesindeki ticari ve aynı zamanda kruvaziyer limanlarındaki fırsatları değerlendirmek için kurulmuştur.
 
Global Liman İşletmeleri hâlihazırda portföyünde önde gelen üç kruvaziyer ve ticaret limanını işleten Türkiye'deki yegâne liman grubu ve operatörüdür. 2003'ten bu yana, Global Liman İşletmeleri, her biri güçlü temellere oturan, ayrıcalıklı hinterland erişimi sunan, Türkiye'de stratejik olarak konumlandırılmış limanlardan oluşan bir portföy geliştirdi. Global Liman, 2012'de gelen gemi sayısı bazında kruvaziyer limancılık sektörünün yüzde 50'sini elinde bulunduran Türkiye'nin en büyük liman operatörüdür.
 
Global Liman çatısı altında bulunan limanlar:
 
Port Akdeniz
Port Akdeniz-Antalya Limanı (“Port Akdeniz-Antalya”), hem ticari hem de yolcu hizmetlerinin sunulduğu bir limandır. Antalya ilinin en batı noktası olan Kemer çıkışında yer alan Port Akdeniz, yüksek standartta karayolları ile Alanya, Mersin, Konya, Akşehir, Afyon, Burdur, Denizli gibi önemli sanayi ve turizm merkezlerine bağlanmaktadır. Liman, yüksek iç/dış yolcu kapasitesine sahip Antalya Havaalanı ile birlikte, bölgenin önemli bir ulaşım merkezi haline gelmesinde tamamlayıcı bir rol oynamaktadır. Global Ports'un, Port Akdeniz-Antalya'da sahip olduğu hisse oranı %100'dür.
 
Ege Ports
Kuşadası Yolcu Limanı (“Ege Ports-Kuşadası”) Türkiye'nin Ege kıyılarında yer alan bir kruvaziyer ve feribot limanıdır. Ege Ports-Kuşadası, antik Yunan ve daha sonra bir Roma şehri olan Efes kenti ve Meryem Ana'nın son yıllarını geçirdiğine inanılan ve Hıristiyanlar için kutsal sayılan Meryem Ana Evi gibi benzersiz tarihi yerlere yakın bir konumda bulunmaktadır. 2012 yılında 564.000'den fazla kruvaziyer yolcusu ağırlayan Ege Ports-Kuşadası, gemi seferi bazında 2011 yılında TDM verilerine göre Türkiye'nin birinci ve G.P. Wild International'a göre tüm Akdeniz çanağının on altıncı en çok ziyaret edilen kruvaziyer limanlarından biri olmuştur. Global Ports'un Ege Ports-Kuşadası'nda sahip olduğu hisse oranı % 72,5'tir.
 
Bodrum Yolcu Limanı
Türkiye'nin Ege sahillerindeki Bodrum'da yer alan Bodrum Yolcu Limanı 2008 yılının ikinci çeyreğinde faaliyetlerine başlamış bir kruvaziyer, feribot ve mega-yat limanıdır. Tarihin ilk çağlarında bir Karya balıkçı kasabası olarak kurulan Bodrum, Avrupa'nın en iyi korunmuş Ortaçağ kalelerinden birine sahip olup Türkiye'nin en popüler deniz kıyısı tatil yöresidir. Faaliyete geçtiği 2008 yılından sonra hızla süper ve mega yatlar için en popüler uğrak noktalarından biri haline gelen Bodrum Yolcu Limanı; ziyaretçilerine su, elektrik ve gümrüksüz yakıt hizmetleri de sunmaktadır. Global Ports'un, Bodrum Yolcu Limanı'nda sahip olduğu hisse oranı % 60'dır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...