maritbet girişmaritbet
Gezeravcı'nın dönüş yolculuğu başladı!

Gezeravcı'nın dönüş yolculuğu başladı!

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibi, Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldı.

Axiom Space, aralarında Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibinin, Dragon kapsülüyle ISS'den ayrılışını canlı olarak yayınladı.

Ax-3 ekibi, 9 Şubat'ta Daytona Beach'e inecek

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülünün, 9 Şubat'ta ABD yerel saatiyle 08.30'dan sonra (TSİ 16.30) Florida'da Daytona Beach bölgesinde okyanusa iniş yapması bekleniyor.

Axiom Space'in X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Ax-3 ekibinin, Florida kıyısına iniş yapana dek 47 saatlik bir yolculuk yapması öngörülüyor.

Daytona Beach bölgesinde okyanusa 9 Şubat'ta TSİ 16.30'da iniş yapması beklenen Dragon kapsülü için Axiom Space canlı yayını da yerel saatle 07.25'te (TSİ 15.25) başlayacak.

Ax-3 ekibini taşıyan uzay aracı başarıyla fırlatılmıştı

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49'da (TSİ 19 Ocak 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatılmıştı.

Yolculuğu yaklaşık 36 saat süren Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşmıştı.

Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt'tan oluşan Ax-3 ekibinin ISS'den ayrılışı, iniş yapılacak bölgedeki hava koşullarının uygun olmaması nedeniyle 3 kez ertelenmişti.

Alper Gezeravcı, ISS'te 13 bilimsel deney gerçekleştirmişti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: "Adam dönüyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın dönüş yolculuğunun başladığını belirterek, "Adam dönüyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyi tamamladı. Türk gençliği ve gelecek nesiller için ilham kaynağı oldu." ifadesini kullandı.

Kacır, X sosyal medya hesabından, Gezeravcı'nın dönüş yolculuğuna ilişkin paylaşımda bulundu.

Gezeravcı'nın, Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştirdiğini hatırlatan Kacır, "Adam dönüyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyi tamamladı. Türk gençliği ve gelecek nesiller için ilham kaynağı oldu." ifadesini kullandı.

Kacır, Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan başarılı şekilde ayrıldığını belirterek, "Uzun yolculuk başladı. Yolun açık olsun." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacır, Gezeravcı ile ISS’ten ayrılmadan önce telefonda görüştü

Bakan Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılmasından hemen önce telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kacır, X sosyal medya hesabından, Gezeravcı ile yaptığı görüşmeye ilişkin videolu paylaşımda bulundu.

Bakan Kacır'ın, "Umarım şimdiye kadar tüm görev sağlıkla, başarıyla geçmiştir." demesi üzerine Gezeravcı, "Sayın Bakanım bütün görevimizi planladığımız şekilde, hiçbir aksaklık olmadan tamamladık. Fazladan burada kaldığımız süreyi de ekstra planlı faaliyetler gündemimize alarak, onları tamamlayarak geçirdik. Çok verimli oldu. Yüzyıllık bir hayalin gerçekleştiği noktadaydık." karşılığını verdi.

Gezeravcı'nın yürüttüğü çalışmaları ve bilimsel deneyleri gün gün takip ettiklerini belirten Kacır, dönüş planının nasıl olduğunu sordu.

Dönüş süresi 47 saat

Alper Gezeravcı, daha önce gerçekleşmiş görevlere göre biraz daha uzun süreceğini belirterek, "takriben 47 saatlik uçuş sürecinden sonra 9 Şubat’ta Türkiye saatiyle 16.00 gibi Florida’nın doğu sahiline ya da Cape Canaveral açıklarına iniş yapmayı planladıklarını" söyledi.

Gezeravcı, yolculuk süresinin 47 saat olarak öngörüldüğünü, alternatif planlama da yapıldığı belirterek, "Farklı hava durumu senaryoları gerçekleşirse bu da 56 saat." dedi.

Kacır, Gezeravcı'yı heyecanla Türkiye'de bekliyor olacaklarına işaret ederek, "İnşallah sizi, arkadaşlarımız iniş yapacağınız bölgede de karşılayacaklar ve en kısa zamanda ülkemize dönmeniz için de gerekli tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da çok selamları olduğunu Gezeravcı'ya ileten Kacır, "Kendisi, Cumhurbaşkanlığına ait bir uçakla, sizin Türkiye'ye dönmeniz için de talimatlarını verdiler. İnşallah dönüşünüzden sonra sağlığınızın el vermesi durumunda en erken vakitte, sizi ülkemize getirmek için de gerekli hazırlıkları yapmış olduk." dedi.

Gezeravcı, teşekkür ederek şunları kaydetti:

"Başta bu görevin bugünlere erişmesinde güçlü iradesini ortaya koyan Sayın Cumhurbaşkanı'mız, ardından görevin hazırlık süreçlerinden bugüne gelene kadar ki bütün süreci kapsayacak şekilde siz ve Bakanlığımızın bütün personelinin, bugünlere kadar gece gündüz sağlamış olduğu bütün destek için minnettarım. Her anımızda yanımızda oldunuz. Bütün hazırlık süreçlerimizde, ihtiyaçlarımızda ve burada görevin icrasında gece ya da gündüz mefhumu gözetmeksizin sürekli iletişim kanallarınızı açık tutarak her türlü ihtiyacımıza karşılık, yanıt verdiniz. Bizler bu görev esnasında devletimizin güçlü duruşunu yanımızda hissettik, hiçbir şekilde yalnız bırakmadığınız için hepinize minnettarım."

Bakan Kacır da Gezeravcı'ya şu yanıtı verdi:

"Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Çok önemli bir misyonu tamamlamış oluyorsunuz. Ama sizin de ifade ettiğiniz gibi bu aslında yeni bir başlangıç, İnşallah Türk milleti, nice güzel işlere imza atacak, uzay bilim misyonlarını önümüzdeki yıllarda daha da seviyeyi yükselterek sürdürüyor olacak. İnşallah dönüşünüzden sonra sizler de milletimizle, özellikle de sizi heyecanla bekleyen gençlerimizle, öğrenci kardeşlerimizle buluşacaksınız. Hayırlı yolculuklar diliyorum, Allah'a emanet olunuz. Hakkınızı helal ediniz. Yani gerçekten Türk milleti sizin gerçekleştirdiğiniz bu misyonla tarih sayfasında yeni bir perde açmış oldu. Önümüzdeki dönemde de inşallah yine sizlerin de dahil olduğunuz nice işi hep birlikte gerçekleştireceğiz."

Kacır'ın temennilerini tüm kalbiyle desteklediğini dile getiren Gezeravcı, "İnşallah dört gözle gelecek görevlerimizi, genç kardeşlerimizle buluşmayı bekliyorum. Bütün halkımıza, milletimize, sizlere Allah’a ısmarladık demek istiyorum. Hakkınızı helal edin, tekrar görüşene kadar sağlıcakla kalın." diye konuştu.

"Helal olsun. Dualarımız sizlerle." diyen Kacır, Gezeravcı'ya hayırlı yolcular diledi.

En uzun yolculuk

Öte yandan Bakanlıktan yapılan açıklamada da uzay aracının 2 gün sürecek uzun yolculuk sonunda 9 Şubat Cuma günü Türkiye saati ile 16.30'

  • Etiketler:

Yorum Yaz