maritbet girişmaritbet
Gerçek dışı beyana yüksek harç sebep oluyor!

Gerçek dışı beyana yüksek harç sebep oluyor!

Hafta boyunca sektörün konuştuğu konulardan biri Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gündeme getirdiği emsal fiyat-beyan kıyaslamasıydı. Emlakçılar, gerçek fiyat ile tapu müdürlüklerine beyan edilen bedeller arasındaki büyük farkın, vatandaşların ödedikleri yüksek tapu harç bedelinden kaçınmak istemesinden kaynaklandığını belirtiyor

 

Gecekondu ile lüks konut aynı kefede 
 
TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, emsal fiyat uygulaması hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "İstanbul'da öyle semtler var ki yapılaşmasında gecekondu ile rezidansı aynı anda görebiliyoruz. Bu semtelere Etiler'i örnek verebiliriz. Etiler'in Armutlu bölgesinde merkeze kıyasla çok daha düşük rayiçler söz konusu. Aynı şekilde Büyükdere Caddesi, Çeliktepe ve 4. Levent'i kesin çizgilerle aymyor. Caddelerin bir yanında lüks konutlar yüksel bedelle rayiçleri dirilirken, diğer yarımda düşük rayiç bedellerle satılan konutlar göze çarpar. Bazıları krediye dahi uygun değldir. Hal böyleyken sadece bir cadde ile birbirinden ayrılan konutlar için ortalama rayici kesinleştirmek zordur. Fiyat aralığı geniştir. Metrekare fiyatının 100 lira üe 1000 lira olduğu da olur. Bu noktada maliyenin de emlakçı kadar konuya hakim olması gerekir. Aksi takdirde teoride yazüanla pratikte yazüan bugüne kadar olduğu gibi birbirini tutmaz." 
 
EMLAK Müşaviri Salim Taşçı ise Bakan Şimşek'in dikkati çektiği konunun Türkiye'de yaygın olarak başvurulan bir vergi kaçırma yöntemi olduğunu belirtti. 
 
Türkiye'de 4 yıl önce mülklerin satış bedeli üzerinden alman harç bedellerinin belirlenmesinde vatandaşın beyammn esas alındığını hatırlatan Taşçı, bugün konutların satış öncesi rayiç bedelinin belirlenmesinin belediyelerin yetkisi altında olduğunu düe getirdi. Söz konusu bedellerin yüksek olduğunu savunan Taşçı, "Vatandaşın mülk alım satımlarında gerçek dışı beyanda bulunmalarının önüne geçmek için yüksek harç bedellerinin düşürülmesi gerekir. Öte yandan yapılacak bir düzenleme üe rayiç bedel belirleme işi, belediyeler yerine Maliye Bakanlığı tarafından yapılmalıdır" dedi. 
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gündeme getirdiği internet siteleri ve gazetelerdeki konut satış bedelleri ile tapu müdürlüklerine beyan edilen bedeller arasındaki büyük farkm, I vatandaşlarm mülk satışı sırasmda ödedikleri yüksek tapu harç bedelinden kaçınmak için konutun fiyatım düşük göstermelerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı da düşük beyanın önüne geçebilmek için gazetelerden, internet sitelerindeki ilanlardan gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatlarını toplamaya başladı. Vergi Denetim Kurulu'nun başlattığı proje üe püot bölgeler seçilerek, İstanbul'da Cihangir, Etiler, Ulus gibi lüks semtlerde emlakçılann ya da müteahhitlerin verdikleri ilanlarla satış beyanlan çapraz kontrole tabi tutulacak. Eğer fiyatlar arasmda yüzde 20'den fazla fark varsa, Maliye işlem başlatacak. 
 
Tavsiye etmiyoruz
 
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz, İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkam Nizamettin Aşa, konut satış bedelleri üe tapu müdürlüklerine beyan edilen bedellerin farklı olmasının yaygın ancak yanlış bir uygulama olduğunu söyledi. Aşa, Maliye Bakanlığı'nın daha önce uygulamaya koyduğu tebliğin uygulandığım, şu anda geçerli olan tebliğe göre hareket edilmediğini belirtti. 
 
Aşa, "Biz bunu hiçbir zaman emlakçımıza tavsiye etmiyoruz. Gerçek satış bedeli neyse onun bedelinin ibraz edilmesi gerektiğini anlatıyoruz" dedi.
 
'Değer artışı' unutuluyor 
 
Ev sahiplerinin cebinden çıkacak masrafın daha az olması için gerçek bedeli değü rayiç bedeli bildirdiğini anlatan Nizamettin Aşa, "Hem alıcı hem de satıcı yüzde 1.65 oramnda tapu harcı ödüyor. Örneğin 300 bin liralık bir konut için 10 bin lira harç ödeniyor. 
 
Rayiç bedel büdirerek ilk etapta vatandaşm cebinden daha az para çıkmış gibi gözüküyor. Ancak eğer konut 5 yıl içinde satılırsa gayrimenkul değer artışı vergisi ödeniyor. Rayiç bedel üzerinden satışı bildirenler, 5 yü içindeki ikinci satışta rakam çok daha yüksek olacağı için daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyor" diye konuştu. 
 
Harç yüzde 1'e düşsün Nizamettin Aşa, Maliye'nin emsal ile beyan kıyaslamasını desteklediklerini vurgulayarak, şu öneride bulundu: "Gerçek beyan sağlanırsa, şu anda elde ettiği verginin iki katım toplayabüir. Bunun için gayrimenkulün bir defaya mahsus değer artışı vergisinden muaf tutulmasını, toplamda yüzde 3.3 olan harcın da yüzde l'e düşürülmesini öneriyoruz. 
 
Örneğin, bir konutun emlak vergisi esas bedeli 50 bin ise, piyasa bedeli 300 binin altında olmuyor. Rayiç bedel üzerinden 1500 lira harç almıyor, gerçek bedel üzerinden ise yüzde 1 büe alında 3 bin lira harç alabilir. Harçta indirim yapüsa bile geliri iki kat artıyor." 
 
Banka kredisi azalttı 
 
ANKARA Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin de, mülkün değerini düşük gösterme gibi yöntemlerin, son yıllarda konut alımında banka kredisi kullanımının artmasından dolayı azaldığını söyledi. Kredi kullandırma aşamasında banka ekspertizlerinin mülkün gerçek değerine yakın fiyatlar ortaya çıkardığım belirten Yetkin, satış bedelini düşük göstererek vergi kaçırma yönteminin geçmiş yıllarda yaygın olduğunu kaydetti. Uygulamanın daha çok emlakçılar dışında bireysel olarak ev alıp satanları ilgilendirdiğini belirten Yetkin, "Kayıtlı emlakçüar zaten bu konularda vatandaşlan uyarıyor. Vatandaşlara kayıtlı emlakçüardan ev alıp satmalarım öneriyoruz" dedi. 
ibraz edilmesi gerektiğini anlatıyoruz" dedi. 
 
Mülkün değeri düşük gösteriliyor 
 
EMLAKÇI Osman Kabala da alıcı ve satıcıların tapu harç bedellerinden dolayı mülkün değerini düşük gösterme eğiüminde olduklarım beürterek, "İskan raporu olan bina üe iskansız bina arasında tapu harç bedeli olarak 2 kat fark var. Özellikle al-sat şekünde iş yapan kişiler mülkün değerini düşük gösterip, ödemeleri gereken harç bedelinin bir kısmım kendileri alıyorlar" ifadesini kullandı. 
 
Hürriyet Emlak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vergilendirme sisteminde reform yapılıyor!
  • 28.10.2015 20:27

Vergilendirme sisteminde reform yapılıyor!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergilendirme sistemindeki aksaklıkların reform tas ...

Borçlarını yapılandıracaklara 1 ay ek süre!
  • 30.11.2014 10:51

Borçlarını yapılandıracaklara 1 ay ek süre!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borç yapılandırması için , başvurularını 31 Aralık’ ...

Mehmet Şimşek gayrimenkul rantları ile İlgili ne dedi?
  • 15.10.2014 16:56

Mehmet Şimşek gayrimenkul rantları ile İlgili ne dedi?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP’de rant vergisine ilişkin açıklama yaptı ...

Mehmet Şimşek açıkladı! İşte özelleştirilecek yeni alanlar…
  • 07.10.2014 09:41

Mehmet Şimşek açıkladı! İşte özelleştirilecek yeni alanlar…

"Kısa zaman içinde elektrik üretim santralleri, otoyol ve köprüler, bazı limanla ...

Enerji verimliliğine teşvik yolda...
  • 21.09.2014 12:59

Enerji verimliliğine teşvik yolda...

Maliye Bakanı Şimşek, enerjide tüketimi tasarruf yoluyla azaltmayı planladıkları ...

10 bin ev sahibine maliye yolu göründü
  • 12.09.2014 10:06

10 bin ev sahibine maliye yolu göründü

Maliye, 2009 - 2012 arası 10 ve üzeri gayrimenkul satışı gerçekleştiren 10 bine ...