maritbet girişmaritbet
Gaziantep'teki tarihi Mecidiye Hanı restore edilecek

Gaziantep'teki tarihi Mecidiye Hanı restore edilecek

Gaziantep Şahinbey Belediyesi'nin açıklamasına göre Sultan Abdülmecid döneminde onarımı yapılan Mecidiye Hanı'nın restorasyonu için çalışma başlatıldı

1725 yılında inşa edilen ve Sultan Abdülmecid döneminde onarımı yapılan Mecidiye Hanı'nın restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Herhangi bir kitabesi veya tarihlendirmeye imkan verecek tezyini (süslemesi) bulunmaması sebebiyle eser, tarihi kayıtlar ve sözlü kaynaklardan alınan bilgiler çerçevesinde tarihlendirildi.

Han, eski kayıtlarda Han-ı Cedid ve Koca Nakıp Hanı olarak da anılıyordu.

Osmanlı mimari yapıları içerisinde tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna giren Mecidiye Han, bir dönem otopark olarak kullanıldı ve büyük tahribata uğradı.

Şahinbey ilçesi, Şahinbey Mahallesi'nde Şehitler Caddesi ile Yeni Çarşı Sokağı arasında, kentin kültür yolu ve önemli ticaret yollarının buluştuğu noktada yer alan Mecidiye Hanı'nda, han içinde ve cadde üzerinde 16 ve arka sokak üzerinde 14 olmak üzere toplam 30 dükkan bulunuyor.

Tarihi yapı, restorasyonu tamamlandıktan sonra Sahaflar Çarşısı ve okuma salonlarıyla kültür merkezine dönüştürülecek. Projenin hayata geçirilmesiyle kitap tanıtımları, imza günü etkinlikleriyle kentin sosyal ve kültürel hayatına da katkı sunulacak.

Harabe bir durumdayken Şahinbey Belediyesi tarafından devralınarak restorasyon çalışmalarına başlanan Mecidiye Hanı'nın Gaziantep'in en güzel hanlarından biri olduğunu belirten Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "İki katlı hanın geniş bir avlusu bulunuyor. Fakat zaman içerisinde yıkılarak betonarme hale gelmiş. Şahinbey Belediyesi olarak burayı restore edip betonarme hale gelen üst katı da tekrar yapacağız. Restorasyon çalışmaları sonunda buranın Gaziantep'in kültürüne hizmet eden bir mekan haline gelmesini istiyoruz." ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı'da inşa ve ihya çalışmaları sürüyor
  • 28.05.2025 13:37

Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı'da inşa ve ihya çalışmaları sürüyor

Kahramanmaraş’ın simgelerinden Tarihi Kapalı Çarşı da 6 Şubat depremlerinde ağır ...

Edirne Peykler Medresesi müze ve Genç Ofis olacak
  • 25.12.2024 11:08

Edirne Peykler Medresesi müze ve Genç Ofis olacak

Edirne'nin Altın Üçgen olarak adlandırılan bölgesindeki Peykler Medresesi restor ...

Antakya kent merkezi yeniden ayağa kaldırılıyor
  • 23.12.2024 11:04

Antakya kent merkezi yeniden ayağa kaldırılıyor

2028'e kadar Antakya kent merkezi genelindeki eski eser yapıların birçoğunun aya ...

Darüşşafaka'nın tarihi jimnastik salonu kütüphaneye dönüştürüldü
  • 13.12.2024 16:08

Darüşşafaka'nın tarihi jimnastik salonu kütüphaneye dönüştürüldü

Darüşşafaka Eğitim Kurumlarının uzun yıllar kullandığı 1912'de yapılan tarihi ji ...

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor
  • 09.09.2024 13:13

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor

İnsanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden, farklı dinlere ev sahipliği yapan G ...

Fehime ve Hatice Sultan yalılarının restorasyonu tamamlandı
  • 09.09.2024 11:57

Fehime ve Hatice Sultan yalılarının restorasyonu tamamlandı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet ...