maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulünü kiraya verene otomatik vergi geliyor!

Gayrimenkulünü kiraya verene otomatik vergi geliyor!

Maliye Bakanlığı bu yıl 1 milyon 50 bin kira beyannamesini kendisi düzenleyecek. 155 binin üzerinde ev sahibine ise "otomatik vergi" çıkartılacak.

Tespit edilmesi halinde beyanname vermeyen veya yanlış beyanname veren ev sahipleri geriye dönük 5 yıllık vergi borcu da faiziyle birlikte vergi cezası olarak tahsil edilecek. Ayrıca bu kişilerin istisnadan yararlanmamasının yanı sıra cezai yaptırımlarla da karşı karşıya kalacak.

2013 yılında vergi gelirlerini artırmanın hesaplarını yapan Maliye, kira gelirini gizleyen veya eksik beyan edenlerin peşine düştü. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) banka, PTT ve diğer kuruluşlardan aldığı bilgiler doğrultusunda 1 milyonun üzerinde ev sahibine 'vergini öde' mektubu gönderecek. Mart ayında verilmesi gereken kira beyannamelerinin doğru olması için maliye ev sahiplerine bu yıl da SMS gönderecek. Ayrıca gazete ilanları ile de vatandaş uyarılacak. Mektupta Maliye'nin teknolojik altyapısının güçlendiğine dikkat çekilerek kira gelirinin doğru beyan edilmemesi halinde ödenecek ceza miktarlarına değinilecek. 

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kayıt dışı ile etkin mücadele ve vergi gelirlerini artırmak amacıyla ev sahiplerinin yerine kira beyannamesini doldurmaya hazırlanan Maliye, bu kapsamda ev sahiplerinin ne kadar vergi ödeyeceğini önceden hesaplayacak. 

Yıllık gelir 

Geçen yıl Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile 894 bin 991 bin Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) beyannamesi doldurulmuştu. 2013 yılında ise 1 milyon 50 bin kira beyannamesini ev sahibi yerine GİB düzenleyecek. Uzmanlar, "Yeni yılda 155 bin ev sahibine otomatik vergi çıkacak." diyor. Aynı çalışma ile mükellef, İdare'nin internet sitesi veya vergi dairesine gittiğinde ne kadar vergi ödeyeceğini de görecek. Sistemde herhangi bir yanlışlık yoksa taraflar karşılıklı onay verecek. 

Kira gelirleri 

Ev sahiplerinin elde ettiği kiranın vergisinin hesaplanabilmesi için yıllık gelirinin 3 bin liranın üzerine çıkması gerekiyor. Mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2012 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3 bin TL. Bu tutarın üzerinde kira geliri elde eden kişi beyanname vermez ise ödemesi gereken verginin iki katı ceza ile karşı karşıya kalacak. Eğer ev sahibi kira geliri elde ettiği halde beyanname vermedi ise 3 bin liralık istisna tutarından da yararlanamıyor. 

Yeniçağ

Yorum Yaz

Benzer Haberler

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI
  • 24.01.2012 17:55

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ümraniye’de dönüşüm yapılacak maha ...

Antalya'da emlak yatırımında dikkat çeken 10 bölge
  • 16.10.2020 10:08

Antalya'da emlak yatırımında dikkat çeken 10 bölge

Antalya gayrimenkulde 2020 yılının en çok prim yapan şehirlerinden birisi oldu. ...

Evde mini hobi bahçesi hazırlamanın püf noktaları
  • 09.08.2020 09:45

Evde mini hobi bahçesi hazırlamanın püf noktaları

Bahçenizde küçük bir alana yapacağınız hobi bahçesi ile hem organik beslenebilir ...

367 TL'den fazla kira geliri olan beyanname verecek
  • 22.03.2019 10:31

367 TL'den fazla kira geliri olan beyanname verecek

2018'de 4 bin 400 liranın (Aylık 367 lira) üstünde kira geliri elde ettiyseniz k ...

Konut yatırımı hangi illerde kazandırıyor?
  • 18.10.2018 09:45

Konut yatırımı hangi illerde kazandırıyor?

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım konut fiyatları ile ilgili değerlendirmele ...