maritbet girişmaritbet
Fitch, İller Bankası'na yatırım yapılabilir notu verdi!

Fitch, İller Bankası'na yatırım yapılabilir notu verdi!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İller Bankasının notunu BBB-, görünümü ise yatırım yapılabilir seviye "durağan" olarak açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ilk kez kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten not alan Bakanlığın ilgili kuruluşu İlbank'ın uzun vadeli yerli para kredi notu BBB-, uzun vadeli yerli para kredi notu BBB, ulusal uzun vadeli kredi notu AAA, kısa vadeli yabancı para kredi notu F3 ve görünümü de durağan olarak tespit edildi.

İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman, konuyla ilgili, bankacılık ve finans sektöründe yaşanan değişimleri yakından takip etmeye başladıklarını, bu amaçla Fitch Ratings Limited Şirketine kredi değerlendirmesi başvurusu yaptıklarını belirtti.

Son yıllarda İlbank'ın uluslararası arenadan fon sağlamaya başladığını bildiren Karaman, bu nedenle değerlendirme sonuçlarının olumlu olmasının kendileri için önemini vurguladı. 

"Türkiye'nin güçlü ekonomisi etkili"

Uzun vadeli yabancı para kredi notunun BBB-/durağan olarak belirlenmesinin İlbank'ın yatırım yapılabilir noktada olduğunu gösterdiğini ifade eden Karaman, şöyle devam etti:

"Bankamızın bu notu, Türkiye'nin 20 yıla yakın süre sonra ilk kez yatırım yapılabilir seviye olan 'BBB-' notuyla aynıdır. Bu durum, Türkiye'nin güçlü ekonomisi, olumlu büyüme beklentileri, istikrarlı kamu maliyesi, olumlu borç göstergeleri, güçlü ve derinleşen finansal sisteminin etkili olduğunu göstermektedir." 

Karaman, bu notun yukarı çekilme ihtimalinin de yüksek olduğunu belirtti

Bankanın ulusal uzun vadeli kredi notunun AAA düzeyinde gerçekleşmesinin de yatırım yapılabilir ve kredi kalitesi yüksek bir kurum olduklarını gösterdiğine işaret eden Karaman, diğer bankalarla kıyaslandığında bu notların, İller Bankasının aktif yapısı, sermaye gücü ve kredi kalitesinin sektördeki yerini göstermesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Karaman, bu değerlendirme sonrası Bankanın, yerel yönetimlerin finansmanındaki aktif rolü göz önüne alındığında, özellikle kentsel dönüşüm projelerine sağlanan finansal desteklerle ülkenin büyüme rakamları üzerinde pozitif etki oluşturacağını 

Esra Altınmakas, Eda Ay/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Belediyelerimiz iklim değişikliği ile mücadelede yeni bir döneme girdi"
  • 24.03.2022 17:04

"Belediyelerimiz iklim değişikliği ile mücadelede yeni bir döneme girdi"

İller Bankası (İLBANK) Genel Müdürlüğünün 2021 yılı Olağan Genel Kurul Toplantıs ...

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...