maritbet girişmaritbet
Esenler 15 Temmuz Millet Bahçesi pazar günü açılıyor

Esenler 15 Temmuz Millet Bahçesi pazar günü açılıyor

Esenler-Atışalanı'ndaki Metris Kışlası'nın yerine inşa edilen Esenler 15 Temmuz Millet Bahçesi'nin açılışı, 16 Aralık Pazar günü gerçekleştirilecek.

Türk askerine 1912 yılından bu yana hizmet veren Esenler-Atışalanı'ndaki Metris Kışlası'nın yerine inşa edilen Esenler 15 Temmuz Millet Bahçesi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle 16 Aralık Pazar günü gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı eylem planları içerisinde yer alan Esenler'deki 15 Temmuz Millet Bahçesi'nin hizmete açılması için geri sayım başladı. Kentte artan kişi başı yeşil alan oranına büyük katkı sağlayacak millet bahçesinin açılış töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla 16 Aralık Pazar günü saat 13.00'da yapılacak.

İlave parklarla 240 bin metrekare alana sahip olan millet bahçesinin içinde, spor vadisi ve kültür vadisinin yanı sıra yürüyüş ve bisiklet yolları, sportif etkinlik, piknik, çocuk oyun ve eğlence, sosyal etkinlik alanları, çiftlik park, hobi ve meyve bahçeleri, macera parkı, İkinci Bahar Kıraathanesi, şifa bahçesi, gül bahçesi, kır kahvesi, hanımlar konağı, gençlik merkezi, gölet ile kütüphane ve açık hava kitap okuma mekanları yer alıyor.

Metris Kışlası'ndan çocuk sesleri yükselecek

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin ardından alınan karar gereği şehir dışına taşınan birliklerin boşaltıldığı alanlar, bir bir halkın hizmetine sunuluyor.

Esenler Belediyesine devredilen Esenler-Atışalanı'ndaki Metris Kışlası alanında yapılan Esenler 15 Temmuz Millet Bahçesi, İstanbul'un en büyük millet bahçelerinden biri olma özelliği taşıyor.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Esenler'de şehit düşen 10 kişinin anısını da yaşatacak millet bahçesi, TSK'dan devredilen arazilerde yapılan ilk millet bahçesi olacak.

Türk askerine 1912 yılından bu yana hizmet veren Metris Kışlası'nın yerinde bundan sonra çocuk sesleri yükselecek, yetişkinler de yeşil alanlarda gezme imkanı bulacak.

Taş cami de ibadete açılacak

Esenler Belediyesi ile Bahçelievler Hak Vakfı'nın ortaklaşa yaptırdığı tamamı taş işçiliğiyle inşa edilen ve Cumhuriyet tarihinin tamamı taş işçiliğiyle yapılan ilk camisi olduğu kaydedilen Hacı Emsal Avcı Taş Camisi de aynı törenle ibadete açılacak.

Hayırsever Afif Avcı tarafından bağışlanan bin 600 metrekarelik alanda inşa edilen, kamulaştırma ve çevre düzenlemesiyle 100 bin metre yaşam alanı bulunan Osmanlı mimarisiyle hazırlanan cami, Mimar Sinan'ın Tophane'deki eseri tarihi Kılıç Ali Paşa Camisi ve Manisa'daki Muradiye Camisi'ne benziyor.

Kolon ve kiriş bulunmayan bin 500 kişi kapasiteli cami, "İstanbul taşı" olarak da bilinen, 20-25 asır ayakta kalabilen 2 bin 300 metreküp küfeki taşından, yığma tekniğiyle yapıldı. Caminin inşasında kullanılan taşlar, 5 taş ustasının elinde şekil buldu.

Esenler Belediyesinin açıkladığı bilgiye göre, neredeyse her bir bloku 500 kilo ya da bir ton olan taşlar birbirine horasan harcı, zıvana ve kurşunla tutturuldu. Bu taşın özelliği sayesinde cami, yaz aylarında bunaltıcı sıcaklardan, kış aylarında ise dondurucu soğuklardan korunacak. Cami inşasında 34 bin kenet ve zıvana, 50 tonu kubbesinde olmak üzere toplam 170 ton kurşun kullanıldı.

Yorum Yaz