maritbet girişmaritbet
Erzurum’da tarihi çeşmelere Sibirya modeli uygulanacak

Erzurum’da tarihi çeşmelere Sibirya modeli uygulanacak

Erzurum'da tarihi çeşmeler, aslına uygun restore edilerek, borularında Sibirya'da kullanılan izolasyon yöntemleri kullanılacak

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kış şartları göz önünde bulundurularak tasarlanan tarihi çeşmeleri aslına uygun restore ederek, borularında Sibirya'da kullanılan izolasyon yöntemlerini kullanacak. Selçuklu ve Osmanlı döneminden beri süre gelen sokak çeşmeleri kültürü büyükşehir belediyesinin çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşturulacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'daki çeşme kültürünün Selçuklulara dayandığını, Osmanlı'da da bu kültürün yaşatıldığını anlattı. Geçmişte insanların su kaynaklarına bugünkü gibi evlerinden ulaşma imkanı olmadığını, çeşmeler yaparak su kaynaklarını belli yerlere getirdiklerini ifade eden Sekmen, "Bu dağlardan gelen sular da çok tatlı sular, leziz sular. Onun için hiçbir zaman bunların yok olmasına göz yummamışlar, devamlı da bunları korumuşlar. Bu geçmiş olduğumuz dönemde de Erzurum Belediyesi muhtelif yerlere 70 civarında çeşme yapmış, yenilemiş. Benim de arzum bu çeşmeleri yaşatmak, hatta daha da arttırmak" diye konuştu.

Sekmen, geçmiş dönemlerde Erzurum'da bütün su kaynaklarının bir havuzda birleştirilerek tekrar mevcut çeşmelere dağıtıldığını hatırlatarak, bu kaynakları da ayıracaklarını söyledi. Önümüzdeki dönem altyapıyı, temiz su şebekesi ve kanalizasyonu yenileyeceklerini, sokak çeşmelerini de gözden geçireceklerini aktaran Sekmen, şunları kaydetti: "Her kaynağın tadı farklı, bir damak tadı var. Düşüncem zaten önümüzdeki yıl alt yapı dediğimiz temiz su şebekesi ve kanalizasyonu yenileyeceğiz. Bununla beraber bu çeşmeleri de yine tabi kaynaklarından alarak ayrı ayrı akıtacağız. Eğer bir kaynak üç beş çeşmeye yeterliyse buralara dağıtacağız. Birbirine karıştırmayacağız. Geçmişte olduğu gibi suların tatlı tatlı o kaynağından çıktığı şekilde akmasına imkan ve fırsat vereceğiz, insanlarımıza bu suları içireceğiz. Zaman zaman numuneler alarak da sağlıklı olup olmadığını tahlil edeceğiz." Belediye bünyesinde Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) kurarak, tarihi eserlerin restorasyonu için atölyeler yapılacağını anlatan Sekmen, yörede bulunan 5-6 taş çeşidini yeni eserlerde de kullanacaklarını belirtti.

Tarihi çeşmeleri aslına uygun olarak restore edeceklerini, yeni çeşmeleri de Erzurum'un dış cephe mimarisine uygun olarak taş kaplama yapacaklarını ifade eden Sekmen, şöyle devam etti: "Boruları zaten yaklaşık 1,5 metre yerin altından geçirmeniz gerekir. Bu borunun çeşmeye çıkma aşamasında izolasyon yaparak boruların kışın donmasını, patlamasını engellemiş olacağız. Borular çok yüzeyden geldiği için kışın donmalar, patlamalar oluyor. Sular devamlı akıyor. Bunun yerine aç kapa sistemi yapacağız. Boru 1,5 metre yerin altında gelince donmaz, tekrar yer yüzüne çıkarken de izolasyon olursa donmaya, patlamaya karşı korunmuş olur. Bizden çok daha soğuk ülkeler var. Rusya'nın Sibirya bölgesi. Bizim orada arkadaşlarımız var. İş yapıyorlar. Bunu izolasyon yaparak yapıyorlar. Biz de aynı tedbiri burada alacağız ve inşallah borularımızın patlamasına, donmasına engel olacağız. Bugün bizim şartlarımıza sahip hatta bizim şartlarımızdan daha da soğuk yerlerde olduğu gibi tedbirler alarak şehrimizi güzelleştireceğiz." Sekmen, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi dışında vakıf sularının sokak çeşmeleriyle ilgilendiğini anımsatarak, Erzurum'da da benzer bir birim kuracağını sözlerine ekledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erzurum'a 16 megavatlık güneş enerjisi santrali kuruluyor
  • 25.10.2022 11:34

Erzurum'a 16 megavatlık güneş enerjisi santrali kuruluyor

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kentte 16 megavat kapasiteli ...

Çeşme turizmde son yılların en hareketli dönemini geçiriyor!
  • 27.08.2022 09:35

Çeşme turizmde son yılların en hareketli dönemini geçiriyor!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Çeşme'deki otelle ...

Lavobalarda tüm ihtiyaçlar tek muslukta buluştu!
  • 23.12.2020 11:19

Lavobalarda tüm ihtiyaçlar tek muslukta buluştu!

Sıvı sabun, su ve kurutma tek muslukta birleşerek özellikle ortak alan kullanıml ...

Mutfaklarda fıskiyeli musluk devri!
  • 17.12.2020 17:30

Mutfaklarda fıskiyeli musluk devri!

Mutfak evyelerinde daha kapsamlı yıkama sağlayan fıskiyeli muslukların kullanımı ...

Dali Yatak Odası evlerin havasını değiştirecek
  • 27.02.2021 14:01

Dali Yatak Odası evlerin havasını değiştirecek

Sadeliğin gizli iddiasını, tasarımın her detayına yansıtan Dali Yatak Odası, zar ...

Kaz Gölü ziyaretçi akınına uğruyor!
  • 02.11.2020 11:16

Kaz Gölü ziyaretçi akınına uğruyor!

Tokat Pazar ilçesindeki Kaz Gölü'nde ziyaretçi patlaması yaşandı. Göl, 2006'da Y ...