maritbet girişmaritbet
Ermenek "maden faciası" davası başlıyor

Ermenek "maden faciası" davası başlıyor

Ermenek’te bir kömür ocağında 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan faciaya ilişkin davanın ilk duruşması yarın yapılacak.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında, geçen yıl 28 Ekim'de 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili 3'ü tutuklu 16 sanığın yargılanmasına yarın başlanacak. Sanıklardan maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy, Mehmet Zeybek, daimi nezaretçi maden mühendisi Cemile Karaca, maden mühendisi Nuray Yetiş, iş güvenliği uzmanı Engin Yetim, bir süre ocakta çalışan Hayrettin Kirazcı, firma yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, bir firmada yönetici Şerafettin Zeybek, teknik nezaretçi Öjen Ünlü, teknik nezaretçi Ahmet Dağdeviren, iş güvenliği uzmanı Cemal Demircioğlu, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla yargılanacak.

ÖZEL BELGEDE SAHTECİLİK

Teknik nezaretçi Ali Kurt, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" ve "özel belgede sahtecilik", ocakta çalışan Naci Özsoy, "özel belgede sahtecilik", puantörlük yapan Mustafa Ayan, "bildirim yükümlülüğünün ihlali"nden hakim karşısına çıkacak. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesinde yarın görülecek davada, tutuklu sanıklar arasında Uyar, Özbey ve Kurt yer alıyor.

BİLİRKİŞİ RAPORU: DOĞAL AFET DEĞİL

Bu arada tamamlanan bilirkişi raporuna göre, çalışma yapılan kısımla eski imalat arasında güvenli mesafe bırakılmadığı için eski üretim alanından gelen şiddetli suyun toplu ölümlere neden olduğu ifade edildi. Raporda, kazaya sebep olan su baskınının kesinlikle "doğal afet" olmadığı görüşüne yer verildi. Su baskınının, eski imalat bölgesinde yıllar içerisinde biriken suyun çok büyük havuz görevi görerek, büyük bir hidrostatik basınç yapması sonucu gerçekleştiği vurgulanan raporda, eski imalat haritaları ve kontrol sondaj imkanları bulunmadığı için eski galeriye tehlikeli şekilde fazla yaklaşıldığı, zaman içinde tıpkı "baraj duvarının yıkılması gibi" suyun patlayarak maden galerisinin içine dolduğu belirtildi.

ÖZBEY ‘ASLİ KUSURLU' SAYILDI

Eski imalat haritalarını firmanın arşivinde muhafaza etmeyen, yeni anlaşmayı Has Şekerler Madencilik ile yaparken eski haritaları vermeyen Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Mesul Müdürü Abdullah Özbey, yasal olarak sondaj makinesi satın alması veya kiralaması gerektiği halde yapmadığı, ruhsat sahibi firma olarak arşivinden kaybolmuş olsa bile Maden İşleri Genel Müdürlüğünden (MİGEM) eski haritaları isteyip ilgili şirkete teslim etmediği için "asli kusurlu" sayıldı. Anlaşmayı yaparken eski haritaları ilgili yerlerden istemeyen Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi ve Mesul Müdürü Saffet Uyar da kontrol sondaj makinesi bulundurmadığı için "asli kusurlu" görüldü.

(AA)

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maden sahasındaki 450 tonluk kamyonlar kadın operatörlere emanet
  • 11.03.2024 15:48

Maden sahasındaki 450 tonluk kamyonlar kadın operatörlere emanet

Uşak'taki maden ocağında görevli kadın kamyon operatörleri Kamile Mavi ve Meryem ...

Torkam Holding'ten Afrika'ya dev yatırım!
  • 17.12.2020 11:02

Torkam Holding'ten Afrika'ya dev yatırım!

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 7.8 milyar dolar büyüklüğe sahip projeyi Torkam ...

Mahmut Dereli, Torkam'ın Afrika yatırımını anlattı!
  • 17.12.2020 09:02

Mahmut Dereli, Torkam'ın Afrika yatırımını anlattı!

Torkam Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, Demokratik Kongo Cumhuriyet ...

Japonya'nın hayalet adası: Hashima
  • 19.06.2015 16:35

Japonya'nın hayalet adası: Hashima

James Bond serisinin 24. filmi Skyfall’un çekimlerinde kullanılan Japonya’daki ...

Japonlar her şeyi bırakıp bu adadan kaçtılar!
  • 19.06.2015 16:53

Japonlar her şeyi bırakıp bu adadan kaçtılar!

Japonya’daki Hashima Adası, ilginç hikayesi ile herkesi şaşırttı. 1800'lerin son ...

Ankara'da 4.5 büyüklüğünde korkutan deprem!
  • 11.01.2021 09:00

Ankara'da 4.5 büyüklüğünde korkutan deprem!

Merkez üssü Ankara'nın Kalecik ilçesi olan 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana g ...