maritbet girişmaritbet
Dünyanın ilk yer altı parkı nasıl bir tasarıma sahip?

Dünyanın ilk yer altı parkı nasıl bir tasarıma sahip?

ABD’nin New York şehrinde The Lowline adı verilen dünyanın ilk yer altı parkı yapılıyor. 2018'de tamamlanacak park bağışlarla hayat buluyor.

Amerika'da yaşayan tasarımcılar James Ramsey ve Dan Barasch, 2011 Mart'ında tesadüf eseri New York'un Manhattan bölgesindeki Lower East Side'da 1948 yılından beri kullanılmayan bir tramvay terminalini gördü.

60 bin metrekarelik alana hayran kalan ikili, buraya ne yapılabileceğini düşünürken akıllarına olağanüstü bir bikir geldi. Yıllardır boş duran mekanı ekolojik bir yer altı parkına dönüştürmeye karar veren ikili, ilk iş Kickstarter sitesi üzerinden bir kampanya başlatarak bağış toplamaya başladı.

Binlerce kişi bu akıl almaz projeye destek oldu ve 1 hafta gibi kısa bir sürede 100 bin dolardan fazla yardım toplandı. Ardından bağış miktarı 150 bin dolara kadar yükseldi ve terk edilmiş istasyon yavaş yavaş The Lowline adı verilen bir parka dönüştürülmeye başlandı.

Özel aydınlatma sistemleri kullanılan parkta içerideki bitkilerin yaşayabilmesi için doğal gün ışığının yer altına geçişi sağlandı.

Güneş ışınlarını yer üstündeki panellerde toplayarak fiber optik kablolar yardımıyla parkın tavanına ulaşmasını sağlayan sistemin prototipi Eylül 2012'de terke edilmiş bir başka depoda New Yorklulara  tanıtıldı.

Binlerce kişinin akınına uğrayan park şimdi kişisel çabalar ve gönüllülerin desteğiyle 3 yıl sonra tamamen açılacak.

emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kelebek Mobilya’dan kış atmosferine uyumlu tasarımlar
  • 05.12.2025 12:19

Kelebek Mobilya’dan kış atmosferine uyumlu tasarımlar

Kelebek Mobilya kış mevsimine özel evde sakinlik, zarafet ve ritüel alanları sun ...

Çilek öğrencileri ağırladı
  • 05.12.2025 10:58

Çilek öğrencileri ağırladı

Çilek tasarım ekibi öğrencilerle buluşarak ürün geliştirme süreçleri ile ilgili ...

Türkiye’nin 11’nci ekolojik köprüsü geliyor
  • 09.10.2025 14:53

Türkiye’nin 11’nci ekolojik köprüsü geliyor

Trabzon’da Ganita ve Pazarkapı arasında yapımı devam eden çevre dostu ekolojik k ...

Furnishings & Design İstanbul kapılarını açtı
  • 25.09.2025 16:09

Furnishings & Design İstanbul kapılarını açtı

Mobilyadan aydınlatmaya, ev tekstilinden aksesuara kadar iç mekân tasarımının en ...

Tasarımı merkezine alan FDİ’de geri sayım başladı
  • 15.08.2025 15:31

Tasarımı merkezine alan FDİ’de geri sayım başladı

Mobilyadan aydınlatmaya, ev tekstilinden aksesuara kadar iç mekân tasarımının ye ...

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı
  • 13.08.2025 11:49

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan “Planlı Alanlar ...