maritbet girişmaritbet
Doğalgazda çok büyük indirim olabilir

Doğalgazda çok büyük indirim olabilir

Kuzey Irak ile yapılacak anlaşma çerçevesinde doğalgazın fiyatı, Türkiye'nin ithal ettiği doğalgaz maliyetinden neredeyse yüzde 50 ucuz olacak

Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) arasında imzalanacak enerji anlaşmasında son viraja girildi. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin bugün Ankara'ya gelmesi ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşmesi bekleniyor. Görüşmede hazırlanan anlaşma taslaklarının ele alınacağı öğrenildi. Nihai imza için tüm detayların tamamlanması beklenecek. Anlaşma taslağı doğalgaz, petrol arama üretim ve boru hatları temelleri üzerine kurulu. Türkiye'nin şu anda iç tüketiminin yüzde 40'ına denk gelen 20-30 milyar metreküplük doğalgaz, anlaşma kapsamında Türkiye'ye gelecek. Doğalgazın fiyatı ise, Türkiye'nin ithal ettiği doğalgaz maliyetinden neredeyse yüzde 50 ucuz olacak. İlk gazın 2017'de gelmesi beklenirken; Kuzey Irak gazı öncelikle iç piyasada kullanılacak.
100 MİLYARLIK İMZA
Anlaşmaya göre; Türkiye'de kurulan Turkish Energy Company (TEC) şu anda 13 farklı petrol sahasında çalışma yapacak. Böylelikle Türkiye petrol ihtiyacının önemli bir kısmını Kuzey Irak'tan karşılayacak. Bir uzman, anlaşmayı, "Tek kalemde imzalanan en büyük enerji anlaşması" diye nitelerken; mali boyutunun da 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

Türkiye Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOGG'un fiyatı belli oldu!
  • 14.03.2023 15:36

TOGG'un fiyatı belli oldu!

Togg, "T10X" adını verdiği, kullanıcıyı merkeze koyan, akıllı yaşam çözümleriyle ...

Tepe Home'dan Anneler Günü'ne özel indirim
  • 02.05.2022 00:00

Tepe Home'dan Anneler Günü'ne özel indirim

Tepe Home, anneler gününe özel ekstra %10 indirim kampanyasıyla müşterilerini mu ...

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"
  • 08.03.2022 15:42

Bakan Dönmez: "Karadeniz'deki gaz rezervi, konutların 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin, enerjide dışa bağıml ...