maritbet girişmaritbet
Diyarbakır'daki tarihi Dört Ayaklı Minare turizme kazandırıldı

Diyarbakır'daki tarihi Dört Ayaklı Minare turizme kazandırıldı

Anadolu’nun tek dört ayak üzerine kurulu, olan Dört Ayaklı Minarenin korunup geleceğe taşınması için restorasyonu yapıldı

Diyarbakır Valiliği'nce, Anadolu'nun tek dört ayak üzerine kurulu farklı mimari yapıya sahip ve dört İslam mezhebini simgeleyen Dört Ayaklı minarenin restorasyonu yapıldı. 

Vali Mustafa Cahit Kıraç, yaptığı açıklamada, tarihi ve kültürel bir unsur olan Dört Ayaklı Minarenin Diyarbakır Valiliği'nce restore edildiğini belirtti.

Çalışmaların belli bir plan ve program dahilinde devamı için Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kontrolünde yürütülen Dört Ayaklı Minare Restorasyon Projesinin Güçlendirme ve Restorasyon İşi için Atatürk Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden "Bilim Kurulu" oluşturulduğunu vurgulayan Kıraç, kurulun minarenin aslına uygun olarak güçlendirme ve restorasyonu için analiz testleri ve titreşim gibi detaylı testler gerçekleştirerek çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

Restorasyonun bu ay tamamlandığına işaret eden Kıraç, şunları kaydetti:

"Diyarbakır mimarisinin önemli eserlerinden biri olan 16'ncı yüzyıl eseri Dört Ayaklı Minare muhafaza edilerek günümüze ulaşmıştır. 2011 Karacadağ Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Projeleri kapsamında valilik tarafından çizilerek Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan minarenin bulunduğu tahribat ve çatlak riskinden uzaklaştırılması adına 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen ve valilik tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında hazırlanan proje ile başlanan restorasyon çalışmaları bu ay tamamlandı. Restorasyon kapsamında minarenin çatlaklardan ve bu çatlakların yol açacağı tahribattan uzaklaştırılması sağlandı."

"Dört ayağı ile dört İslam mezhebini simgeleyen ve Anadolu'daki tek örnek olan minarenin gelecek kuşaklara kazandırılması oldukça heyecan verici" ifadelerini kullanan Kıraç, son dönemde yapılan restorasyon, tanıtım çalışmaları ve devletin sağladığı teşviklerle Diyarbakır'ın turizmde önemli bir kent konumuna geleceğini dile getirdi.

Kıraç, ilin fuar, kültür, inanç ve sağlık gibi birçok turizm alanında bölgenin ve ülkenin önemli bir destinasyonu olma yolunda hızla ilerlediğine dikkati çekerek, "Tarihi değerlerin, kültürel mirasların turizme kazandırılarak hayat bulacağı bu projelerde desteklerini esirgemeyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e teşekkür ediyoruz. Restore edilen Dört Ayaklı minare ilimize hayırlı olsun" diye konuştu.

Sema Kaplan, Serdar Yılmaz/AA

Yorum Yaz