'Depremin yanı sıra tsunami riskine yönelik de tedbir alacağız'

'Depremin yanı sıra tsunami riskine yönelik de tedbir alacağız'

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ 2011'de yaşanan Japonya Sendai depremi sonrasında şehirdeki yeniden yapılandırma projelerine ilişkin incelemeler yaptı

Sendai Belediyesini ziyaret eden Akdağ, Belediye Başkanı Kazuko Kori ile bir araya gelerek, kentte deprem ve tsunamiye karşı alınan önlemler hakkında bilgi aldı.

Akdağ, Sendai'de tsunamiden etkilenen Arahama Bölgesi'ne giderek a fetten etkilenen Arahama İlkokulu binasını da ziyaret etti.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Akdağ, 2011'de Sendai bölgesinde gerçekleşen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami nedeniyle 20 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Akdağ, bu felaketten dersler çıkaran bölgenin gelecekteki olası afetlere hazırlıklı olmak için çalışmalar yaptığını, mevcut koruma önlemlerine ilave tedbirler alındığını kaydetti.

Bölgenin bu alandaki en önemli eğitim kurumu olan Tohuku Üniversitesinden akademisyenlerle iş birliği içerisinde Türkiye'de olası bir Marmara depreminde yaşanacak tsunami riskine ilişkin çalışma yapıldığını anlatan Akdağ, bu konuda Japonya ile yürütülen kapsamlı iş birliğine dikkati çekti.

Deprem ve tsunami raporu

Başbakan Yardımcısı Akdağ, çalışma sonucu bir rapor hazırlandığını belirterek, "Olası bir Marmara depremine ilişkin Japon uzmanlarla ortak yaptığımız çalışma sonucu hazırlanan raporda, tsunami dalgasının 3 metreden 6 metreye kadar çıkabileceği, özellikle bu dalgaların İstanbul'un Avrupa yakasını etkileyebileceğinden bahsediliyor." diye konuştu.

İstanbul'da tarihte büyük depremler yaşandığına işaret eden Akdağ, "Deprem riskine karşı hazırlıklarımızı yaparken aynı zamanda depremin tetikleyebileceği tsunami dalgasına karşı da tedbirler almak durumundayız." dedi.

Akdağ, Marmara'nın bir iç deniz olması sebebiyle Pasifik Okyanusu'nda olduğu gibi 40 metrelere kadar dalgaların beklenmediğini ancak 6 metrelik dalgaların olduğu bir tsunaminin bile ciddi hasarlar oluşturabileceğini belirtti.

"Eylem planlarımızın içinde Marmara ve özellikle İstanbul açısından tsunamiyle ilgili tedbirler de olacak." ifadesini kullanan Akdağ, konunun ilgili belediyelerle iletişim halinde ele alınacağını kaydetti.

Japonya'daki temasları sırasında Akdağ'a AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu eşlik ediyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mevcut yapıları güçlendirmek için araştırmalar sürüyor
  • 26.08.2026 16:48

Mevcut yapıları güçlendirmek için araştırmalar sürüyor

Fischer Şirketler Grubu, ABD’deki Purdue Üniversitesi ile birlikte tam ölçekli b ...

TUCSA Başkanı Gürel: “Deprem riski yüksek olan ülkemizde çelik tercih değil, zorunluluktur”
  • 18.08.2026 11:09

TUCSA Başkanı Gürel: “Deprem riski yüksek olan ülkemizde çelik tercih değil, zorunluluktur”

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 27. yılında Türkiye’nin deprem gerçeğinde çözüm y ...

TMB Başkanı Eren'den deprem mesajı
  • 17.08.2026 09:57

TMB Başkanı Eren'den deprem mesajı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, 17 Ağustos Marmara Dep ...

THBB Başkanı Işık deprem güvenliği için sürekli denetimi vurguladı
  • 14.08.2026 14:52

THBB Başkanı Işık deprem güvenliği için sürekli denetimi vurguladı

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, deprem güvenliğinin kaliteli yap ...

Bakan Kurum: “Dirençli şehirler için yeni finansman mekanizmaları geliştirmeliyiz”
  • 13.08.2026 16:29

Bakan Kurum: “Dirençli şehirler için yeni finansman mekanizmaları geliştirmeliyiz”

İLBANK tarafından düzenlenen COP31 Yolunda İklim Dirençli Şehirler Zirvesi’nde k ...

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor
  • 20.07.2026 11:59

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor

İstanbul'daki arsa fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıyı komşu illere yöneltti. Ar ...