'Depreme dayanıklı binalar için su yalıtımı şart'

'Depreme dayanıklı binalar için su yalıtımı şart'

Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıldönümünde su yalıtımının önemine değindi.

Kalekim, depremde meydana gelen büyük yıkımların en önemli nedeninin korozyon olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye'de yalıtımsız binaların sayısının çok yüksek olması nedeniyle, su yalıtımının önemine dikkat çekmeyi görev edindiklerini belirten Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “Deprem kuşağında yer alan ülkemizde su yalıtımı konusu hayati önem taşıyor çünkü binaların taşıyıcı sistemi, korozyon nedeniyle 10 yıl içinde başlangıçtaki taşıma kapasitesinin yüzde 65'ini kaybediyor” dedi.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıldönümü yaklaşırken su yalıtımı ile deprem ilişkisini anlatan bir açıklama yapan Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, binalarda korozyona neden olan sorunların en başında su yalıtımının geldiğini vurguladı. Su yalıtımı yapılmış binaların hem korozyona karşı senelerce direndiğine, hem de depremin yıkıcı etkilerine karşı korunduğuna dikkat çeken Altuğ Akbaş, “Marmara Depremi'nden sonra yapılan kontrollerde, korozyon tehlikesi somut olarak ortaya çıktı. Çünkü binaların büyük oranda korozyona uğradığı için çöktüğü tespit edildi” diye konuştu.

Depremin yıkıcı etkilerine davetiye çıkaran korozyonun olumsuz etkilerinin, hem vatandaşa hem de ülkemize her açıdan önemli kayıplar yaşattığını belirten Altuğ Akbaş, şunları söyledi: “Depreme dayanıklı binalar için su yalıtımı şart ve bunun her binada uygulanmasının hızlandırılması için öncelikle ‘Su Yalıtımı Mevzuatı'nın çıkarılması gerekiyor. Kentsel dönüşümün gündemde olduğu günümüzde hayata geçirilecek mevzuatla birlikte, su yalıtımının zorunlu tutulduğu yapılarda kullanılan malzemelerin denetlenmesi de sağlanmış olacak.”

Ayrıca su yalıtımı yapılırken, malzeme ve uygulamaların standartlara uygunluğunun da sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini ifade eden Altuğ Akbaş, ”Binalara sızan su, korozyonun yanı sıra, insan sağlığına zararlı küf, mantar ve benzeri organik maddelerin oluşumuna sebep oluyor. Gerek yapı güvenliği, gerekse sağlık ve konfor şartları açısından binalarda mutlaka standartlara uygun malzemelerle su yalıtımı uygulanmalı” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mevcut yapıları güçlendirmek için araştırmalar sürüyor
  • 26.08.2026 16:48

Mevcut yapıları güçlendirmek için araştırmalar sürüyor

Fischer Şirketler Grubu, ABD’deki Purdue Üniversitesi ile birlikte tam ölçekli b ...

TUCSA Başkanı Gürel: “Deprem riski yüksek olan ülkemizde çelik tercih değil, zorunluluktur”
  • 18.08.2026 11:09

TUCSA Başkanı Gürel: “Deprem riski yüksek olan ülkemizde çelik tercih değil, zorunluluktur”

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 27. yılında Türkiye’nin deprem gerçeğinde çözüm y ...

TMB Başkanı Eren'den deprem mesajı
  • 17.08.2026 09:57

TMB Başkanı Eren'den deprem mesajı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, 17 Ağustos Marmara Dep ...

THBB Başkanı Işık deprem güvenliği için sürekli denetimi vurguladı
  • 14.08.2026 14:52

THBB Başkanı Işık deprem güvenliği için sürekli denetimi vurguladı

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, deprem güvenliğinin kaliteli yap ...

Bakan Kurum: “Dirençli şehirler için yeni finansman mekanizmaları geliştirmeliyiz”
  • 13.08.2026 16:29

Bakan Kurum: “Dirençli şehirler için yeni finansman mekanizmaları geliştirmeliyiz”

İLBANK tarafından düzenlenen COP31 Yolunda İklim Dirençli Şehirler Zirvesi’nde k ...

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor
  • 20.07.2026 11:59

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor

İstanbul'daki arsa fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıyı komşu illere yöneltti. Ar ...