maritbet girişmaritbet
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılını 'Patara yılı' ilan etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılını 'Patara yılı' ilan etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2020 yılının “Patara” yılı olarak ilan etti.

Türkiye ekonomisinin olumsuz senaryolardan etkilenmediğini ifade eden Erdoğan, "Ülkemizin sona açıklamaya göre 83 milyonu geçen nüfusunun her biri yönü geleceğe dönük hayatını sürdürmekte. Hatırlarsanız 2019 yılına başladığımızda birileri yine milletimizin umudunu kırmak için kendilerine biçilmiş rollerini oynuyordu. Onların senaryosuna göre 2018'deki kur, faiz, enflasyon, darbe girişiminin ardından Türkiye 2019‘da tümüyle batacak, bitecek, yerle yeksan olacak Bunlara göre dolar 10 lira enflasyon yüzde 30'u aşacak, bankalarımız tökezleyecek, hazinemiz iflas edecekti. Ne oldu? Bunların hiçbiri olmadı. Aldığımız kararlar, İş dünyamızın dirayetli duruşu, uygulamaya koyduğumuz kararlar, milletimizin desteği ile hamdolsun bir kez daha felaket senaryolarını yırtıp attık. Hızla bir toparlanma sürecine sokarak ekonomimizi yeniden artı büyümeye geçirdik. Öncü göstergeler dördüncü çeyrek rakamın tamamı açıklandığında 2019'un tamamını da artı büyüme ile kapatacağımıza işaret ediyor. 2019'da tarihte eşine nadir rastlanacak şekilde faizler 4 ayrı indirimle yılı yüzde 12 ile kapattık. Bu yılın ilk ayında faiz rakamı yüzde 11, 25'e geriledi. Piyasa faizleri yüzde 8 oldu. Gezi olayları sonundaki seviyeye ham olsun düştük. Risk göstergemiz 235'e geriledi. Borsamız seviyesinin en yüksek seviyesi olan 120 binleri buldu. Ocak ayında yıllık bazda Tüketici fiyatları endeksi yüzde 12,2 ve üretici fiyatı endeksi 8,8 olarak gerçekleşti. Enflasyonda yıl sonu hedefimiz olan yüzde 8 buçuk altına ineceğiz. Merkez Bankası döviz rezervimiz 2018 ağustosunda ki rakamın üstüne çıkarak 105 milyar dolar seviyesine geldi" diye konuştu.

Turizmde yılın 51,7 milyon turist ve 34,5 milyar dolar turizm geliri ile kapatıldığını kaydeden Erdoğan, "Turizmde patlama. Geçtiğimiz yıl ihracatımız yüzde 2 üzerinde artarak 181 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığımız yüzde 45 düşerken ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76‘dan yüzde 86 seviyesine çıktı. Türkiye çok uzun bir süre cari dengede fazla verir hale geldi. Kasım ayı itibariyle 2,7 milyar dolar cari fazla elde ettik. Ocak ayı dış ticaret rakamlarımız ise bu ivmenin devam ettiğini gösteriyor. Ocak'ta ihracatımız aylık bazda yüzde 6,1 artarak 14,8 milyar dolara yıllık olarak 181,6 milyar dolara ulaştı. Bu şimdiye kadarki en yüksek ocak ayı ihracat rakamına tekabül ediyor. Ocak ayında otomobil satışlarında yüzde yüzün üzerinde bir artış yaşandı. Faizler indiği anda ne döviz kuru patladı, ne enflasyon zıpladı, ne piyasalar karıştı ne başka bir sıkıntı yaşandı. Tam tersi açıklanan her gösterge daha iyi bir gidişe. Bu tablo faizi indirirseniz batarsınız diyen zihniyete verilmiş en güzel cevaptır. Ekonomimizin gerçekleşmesine uygun olarak süreci kontrollü bir şekilde sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Bu kampanyayla 200 bine yakın turisti ağırlayan Patara'yı çok daha ileri bir noktaya taşımayı hedefliyoruz"

Erdoğan, 2020 yılını Patara yılı ilan edildiğini belirterek, "Bilindiği gibi Patara antik kenti Fethiye, Kalkan arasında bulunuyor. Tarihimizin önemli sembollerinden biridir. Osmanlı Devleti Kuzey Afrika ile olan telgraf bağlantısını Patara Telsiz Telgraf vasıtasıyla sağlıyordu. Bu telsiz telgraf istasyonunu, aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırıyoruz. Roma'nın bir parçası olan Likya Birliğinin yönetim modeli ABD'nin kuruluşuna örnek olacak önemlidir. Nitekim Likya Birliğinin meclis binası, tarihi önemine binaen TBMM Başkanlığımız tarafından restore ettirilmiştir. Antik dönemden günümüze ulaşan tek deniz feneri de yine Patara'dadır. Bu deniz fenerini de en kısa zamanda ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Şehir kapısından su yollarına kadar pek çok nadide güzelliği ile Patara'yı ülkemizin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek bir yer olarak gördük. 2020 yılı Patara yılının ülkemize ve turizm sektörüne hayırlı olmasını diliyorum. Bu kampanya ile 200 bine yakın turisti ağırlayan Patara'yı çok daha ileri bir noktaya taşımayı hedefliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020 yılının “Patara” yılı olarak ilan etmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirten Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, “Patara, Likya dönemine başkentlik yapmış bir liman şehri. Doğası, plajları, tarihi dokusu itibariyle öne çıkan yerleşim birimimiz. Ben inanıyorum ki, Antalya, Kaş, Patara bu vesileyle turizm anlamında öne çıkacak” dedi.

AK Parti Grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Konuşmamı turizm açısından bir müjde ile tamamlamak istiyorum. 2020 yılını Patara yılı ilan ettik” dedi.

Bu yılın Patara yılı ilan edilmesinin Antalya ve Kaş için önemli olduğunu belirten Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, “Turizm de tanıtılmamızda, ilçemizin daha iyi noktaya gelmesinde, tanınırlık anlamında çok önemli bir gelişme. Patara, Likya dönemine başkentlik yapmış bir liman şehri. Doğası, plajları, tarihi dokusu itibariyle öne çıkan yerleşim birimimiz. Ben inanıyorum ki, Antalya, Kaş, Patara bu vesileyle turizm anlamında öne çıkacak, bölgemizin her yönüyle daha iyi sergilenmesine vesile olacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımıza destekleri için şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

Patara hakkında

Patara antik kenti Antalya - Fethiye arasında, Ksanthos vadisinin güneybatı ucunda deniz kıyısında yer alır. Apollon'un doğduğu yer ve Apollon kehanet merkezi olarak bilinen Patara, Lykia'nın en önemli ve en eski kentlerindendir.

Patara'nın tarihsel varlığına ilişkin ilk verileri Apollon kehanetiyle ilgili olarak tarihçiler Herodotos ve Hekataios'tan öğrenmekteyiz. Pers komutanı Harpagos yönetiminde ordunun İ.Ö. 540 yıllarındaki Lykia seferini anlatan ilk bilgiler Herodotos'a aittir.

Önceleri kent hakkında 6. yüzyıl öncesi hakkında yeterli tarihsel ve arkeolojik bilgi bulunmamaktayken, 1988 yılından beri kesintisiz yürütülen Patara kazılarında, Tepecik'te Tunç Çağı buluntularıyla bir arada ele geçen Protogeometrik çömlek parçaları, İ.Ö. 11. ve 10. yüzyıla tarihlenerek daha erken dönemler hakkında bilgi sahibi olmamız sağlanmıştır. Ayrıca Tepecik Sarnıcı içinden çıkan iki adet terrakotta heykelciğin Geç Tunç Çağ ya da Erken Demir Çağ içlerinden olması da sürekli bir yerleşimin izlerini işaret etmektedir.

Patara'nın en önemli yapılarından biriside Erken Roma Dönemi'nde yapılan Yol Kılavuz Anıtı'dır (Miliarium Lyciae). Bunun yanı sıra Patara Nekropolü ve mezar mimarisi kentin önemine koşut olacak denli çeşitli ve zengindir. Klasik bir Lykia kentine göre az sayıda da olsa, erken dönemi simgeleyen mezar bulunmaktadır. Buna karşın özellikle Hellenistik ve Roma Dönemi'ne ait çok sayıda farklı mezar mimarisi de Patara'ya özgüdür. Faklı tipte anıt mezarları yansıtan yapılar genelde limanın çevresinde yer almaktadır. Kentin mimarisine genel olarak bakıldığında da hem dönemsel hem de mimari açıdan oldukça geniş ve gelişmiş bir düzeyde olduğu görülmektedir.

  • Etiketler:

Yorum Yaz