maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göre ısı pay ölçerler, enerji sarfiyatını engelleyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göre ısı pay ölçerler, enerji sarfiyatını engelleyecek!

Merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılması zorunlu olan ısı ölçerler ve ısı sayaçları giderek yaygınlaşıyor. Binalarda kullanılan bu cihazlarla birlikte artık herkes kullandığı enerjinin ücretini ödüyor. Ayrıca enerji israfının da önüne geçiliyor

Merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılması zorunlu olan ısı ölçerler ve ısı sayaçları giderek yaygınlaşıyor.  Binalarda kullanılan bu cihazlarla birlikte artık herkes kullandığı enerjinin ücretini ödüyor. Ayrıca enerji israfının da önüne geçiliyor.

Bu sistemlerin teşkili için vatandaşın önünde 3 yol mevcut:

Birinci yolla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından  yetki belgesi almış olan Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketlerinden faydalanılabilir. Bu şirketler montaj ve okuma işlemini bina yönetimleri ile protokole bağlayarak gerçekleştiriyor. Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketleri Bakanlıktan yetki belgesi almış olması sebebiyle Bakanlığın denetimine tabiler.

İkinci yol olarak bina yönetimi ekipmanları temin ederek okuma işini kendi bünyesinde çözümleyebilir.

Üçüncü yol ise yönetim herhangi bir firma ile anlaşarak montaj ve okuma hizmeti satın alabilir.

Firma yetkilileri binanın durumuna göre ısı pay ölçer ve diğer cihazları binaya monte ediyor. Sıcaklık minimum 15 °C ye ayarlanabiliyor. İsteyen istediği kadar enerji kullanıyor. Herkes kullandığı enerjinin ücretini ödüyor.

YETKİLENDİRİLMİŞ ÖLÇÜM ŞİRKETLERİ KİMLER?

Yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri; bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu veya enerji yöneticisinin ölçümleri yapabilecek yeterli personel ve donanıma sahip olmadığı durumlarda ölçüm yapmak üzere Bakanlık tarafından yetki belgesi verilmiş yüklenici konumundaki kişiler. Bugüne kadar 29 şirket ölçüm yapmak üzere yetkilendirildi.

KULLANILAN CİHAZLAR NELER?

Isı Kontrol ve Ölçüm Ekipmanları; her bir radyatör üzerine yerleştirilecek ve radyatörün sıcaklığını ayarlayacak termostatik vana ile binanın tesisat özelliğine göre ölçüm okuma ve faturalandırma işlemi için kullanılacak ısı ölçer (pay ölçer)  veya ısı sayacından (kalorimetre) oluşuyor.

Bina yönetimi veya sahibi bu cihazların montajını ilgili firmaya yaptırdıktan sonra ölçüm ve gider paylaşım belgesi düzenleme işlemini ya kendisi yapıyor ya da Bakanlıktan yetki almış “Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketine” yaptırıyor.

HERKES KULLANDIĞI ENERJİNİN MİKTARINI VE ÜCRETİNİ GÖREBİLECEK

Apartman yöneticileri; ısı veya sıhhî sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçüyor ve bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgelerini düzenliyor. Yönetici paylaşım bilgilerini asgari üç gün süre ile liste halinde bina girişindeki panoda ilan ediyor. Böylece herkes ne kadar enerji kullandığını ve ne kadar ücret ödediğini görmüş oluyor.

5627 Sayılı Kanun gereğince bina yaşı, yakıt cinsi, toplam inşaat alanı, bağımsız bölüm sayısı türünden kıstaslar ekipman kullanımına geçiş için engel oluşturmamakta.

Bu uygulama kanun hükmü olmasından dolayı bina yönetimlerinin gerek oy birliği gerekse de oy çokluğu ile almış olduğu aksi yönde kararlar ise kanunen geçerli değil.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...