maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon Uzungöl'ün temizliğine 10 milyon lira ayırdı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon Uzungöl'ün temizliğine 10 milyon lira ayırdı!

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl'ün çevresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ayrılan 10 milyon liralık kaynak kullanılarak temizleniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin en gözde yerlerinden biri olmasına karşın imar planı olmadığı için kaçak yapılaşmanın Uzungöl'ü tahrip ettiğini belirtti.

Uzungöl Deresi'nde 10'un üzerinde sadece alabalık türü bulunduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak biyolojik çeşitlilik araştırması yaptık. Burada 59 memeli hayvan türü var. Başka yerde olmayan 40-50 endemik bitki türü bulunuyor. Uzungöl'de çok ciddi imar sıkıntısı var. Uzungöl çevresinin imar planı yoktu. 2013'te imar planını hazırladık. Kıyı kenar çizgisi tespit edildi. Artık vatandaş neyi, neye göre yapacağını biliyor."

Bayraktar, Uzungöl'deki mısır tarlalarının dahi imar planına işlendiğini ve böylece doğal dokuyu bozacak her türlü yapılaşmanın engellendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki yıl 1,5 milyon turist beklenen Uzungöl'deki mevcut 3 bin 200 yatak kapasitesi, yeni yapılan otel inşaatlarıyla 3 bin 600'e çıkarılıyor. Tamamen ahşap yapılardan oluşan otellerin yanında konferans ve kongre amaçlı tesisler de yer alıyor. Arap turistlerin iletişimini kolaylaştırmak amacıyla her tarafa Arapça, İngilizce ve Türkçe tabelalar yerleştirildi. Havaalanındaki uçak seferleri de artırılarak turistlerin ulaşımı için kolaylıklar sağlandı."

Davos modeli

Göl çevresindeki temizlik ve bakım çalışmaları için bakanlık bütçesinden 10 milyon liralık kaynak ayrıldığını belirten Bayraktar, şunları belirtti:

"Gölün çevresinde 'fil' adı verilen süpürgeler çalışıyor ve en ufak çöpleri dahi temizliyor. Gölün çevresindeki tüm yapıların atıksuları arıtma sistemine bağlandı. Çevre mühendisleri tarafından düzenli olarak denetlenen temizlik çalışmaları için özel konteyner ve çöp toplama sistemleri de yerleştirildi. Dinlenme turizmi dışında toplantı ve kongre turizmi için de çalışmalar yürütülüyor. Uluslararası kongre ve toplantılara ev sahipliği yapmaya hazırlanan bölgedeki yayla evleri de kiralık pansiyon olarak hazırlandı."

Yılda 1 milyon 200 bin turistin ziyaret ettiği Uzungöl'ün, İsviçre'nin turizm cenneti Davos kasabası gibi turistik bir merkez haline getirilmesine çalışıldığını vurgulayan Bayraktar, Arap turistlerin akın ettiği bölgede yaylalara erişimi sağlamak amacıyla 2 kilometre uzunluğunda teleferik projesinin de hayata geçirileceğini kaydetti.

Tuğba Yardımcı Mısır-Murat Kaban/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

IIFF 2026 ile mobilya sektörünün yeni pazar hedefleri güçleniyor
  • 02.02.2026 13:40

IIFF 2026 ile mobilya sektörünün yeni pazar hedefleri güçleniyor

Türk mobilya sektörü, 4,7 milyar dolarlık ihracat hacmini katma değer, tasarım v ...

Hilton beş yeni otelle büyümesini sürdürüyor
  • 02.02.2026 13:19

Hilton beş yeni otelle büyümesini sürdürüyor

Hilton’un Türkiye’deki proje portföyünün yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan lifest ...

İşbir Yatak ve Bedgear’dan stratejik işbirliği
  • 30.01.2026 14:26

İşbir Yatak ve Bedgear’dan stratejik işbirliği

Bedgear, İşbir Yatak ile stratejik iş birliği kapsamında Türkiye pazarına giriş ...

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı sektörü buluşturuyor
  • 29.01.2026 14:19

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı sektörü buluşturuyor

Türkiye mobilya sektörünün en kapsamlı uluslararası buluşması olan Uluslararası ...

Daikin’den ısı pompaları için 12 şehirde eğitim turu
  • 26.01.2026 14:01

Daikin’den ısı pompaları için 12 şehirde eğitim turu

Daikin, sürdürülebilir geleceğin en önemli teknolojisi olan ısı pompaları konusu ...

Türkiye genelinde 2025 yılında 1 milyon 688 bin 910 konut satıldı
  • 20.01.2026 12:11

Türkiye genelinde 2025 yılında 1 milyon 688 bin 910 konut satıldı

Türkiye genelinde Aralık ayında 254 bin 777, 2025 yılında ise 1 milyon 688 bin 9 ...