maritbet girişmaritbet
Çamlıca Camisi’nin inşaatının yarısı tamamlandı

Çamlıca Camisi’nin inşaatının yarısı tamamlandı

İstanbul'da yapımına geçen yıl başlanan Çamlıca Camisi'nin inşaatının yarısı tamamlandı

İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumhuriyet tarihinde inşa edilen en büyük cami olma özelliği taşıyacak Çamlıca Camisi'nin inşaatında fiziki gerçekleşmenin yüzde 50'yi bulduğunu söyledi.

Külünk, inşaatta şu anda 286 kişinin görev yaptığını belirterek, "Aylık ise ortalama 250 kişiyi geçen bir rakam inşaatımızda görev yapıyor. Bunun içerisinde yaklaşık 40 kişilik bir teknik ekibimiz var. Mühendis, mimar, tekniker, haritacı gibi..." diye konuştu.

Çalışmalar esnasında projenin her anını, yaşadıklarını tarihe not düşmek adına belgelemeye çalıştıklarını ifade eden Külünk, hem resimleme hem video ile belgeleme çalışması yaptıklarını dile getirdi. Külünk ayrıca, projede önceliklerinin daima iş güvenliği olduğunu ve bunun akabinde de kalitenin geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Projenin hafriyat çalışmalarına 29 Mart 2013 günü başladık. 3 Ağustos 2013 günü temel atma merasimimizi yaptık. 3 Ağustos'tan bu tarafa geçen 8 aylık bir dönemde inşaatımızın yüzde 50'lik kısmını tamamladık. Arkadaşlarımızın çok ciddi gayretleriyle bu noktaya geldik. Mimarından işçisine kadar arkadaşlarımız amatör ruhla profesyonelce bir çalışmayı sergilemenin gayreti içerisinde."

Merakla beklenen minareler

Külünk, herkes gibi kendilerinin de sabırsızlıkla beklediği minarelerin belirmeye başladığını aktararak, birkaç ay içerisinde bir veya iki minarenin görülebileceğini söyledi. Şu anda minarelerin kütüğünün görüldüğünü anlatan Külünk, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Peşinden 7-8 diye tabir ettiğimiz yuvarlağın altındaki bölüm yapılacak. Şu anda minarelerimizin içdemir donatıları bağlanmakta. Minare normal inşaat hızından çok farklı bir hızla yapılmak zorunda. Minareler için özel çelik kalıplar yapıldı. Zannedersem birkaç ay sonra bir veya iki tane minaremizi bayağı yükselmiş olarak görebilirsiniz. 

Minarelerimizin yanında işimizin yüzde 50'sini tamamladık. Otopark bölümümüzün çok büyük bir kısmı tamamlandı. Sergi salonu ve müze bölümümüz tamamlandı, kütüphane bölümümüz tamamlanmak üzere. Konferans salonumuzun çalışmaları yapılmakta. Çok sayıda mimar arkadaşımız da camimizin ince işlerinin proje ve detay çalışmalarına devam ediyor."

Açılış 2016'da Kadir Gecesi'nde yapılacak

Külünk, "Rabbim müsaade ederse 1 Temmuz 2016'da Kadir Gecesi'nde, cuma namazında camimizi ibadete açacağız" dedi. Açılış tarihinin güzel bir güne rastlayacağına işaret eden Külünk, "İş programımız buna denk geldi. Bu programı tutturmak için ciddi bir gayret içerisindeyiz. Teknik ekibimiz, derneğimiz, bize gönül veren arkadaşlarımız destek olmakta. Anadolu Ajansı da haberlerimizi yaparak bizim kamuoyu tarafından bilinmemizi sağlıyor, teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Külünk, caminin şadırvan avlusunda 30 kubbe olacağını anlatarak, şu an inşaatta bu kubbe kalıplarının da görülebildiğini dile getirdi. Külünk, caminin belgeselinin de çekilmeye başlandığını aktararak, "Şu anda TRT ekibi tarafından inşaatın belgesel çalışması yapılıyor. Açılış gününde noktası konulacak olan bir belgesel çalışması olacak" ifadelerini kullandı.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Asrın mührü Büyük Çamlıca Camisi 3 yılda 25 milyon kişiyi ağırladı!
  • 04.05.2022 00:08

Asrın mührü Büyük Çamlıca Camisi 3 yılda 25 milyon kişiyi ağırladı!

Görkemli mimarisiyle İstanbul'un yeni sembollerinden biri haline gelen, aynı zam ...

Bakan Kurum, Büyük Çamlıca Camisi külliyesinde yapımı süren müzeyi inceledi
  • 26.04.2021 10:27

Bakan Kurum, Büyük Çamlıca Camisi külliyesinde yapımı süren müzeyi inceledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'un yeni sembollerinden biri hal ...

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu
  • 23.11.2020 14:02

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Üsküdar ilçesinde Kirazlıtepe Mahallesi Ç ...

Çamlıca Cami ibadete açıldı
  • 07.03.2019 11:02

Çamlıca Cami ibadete açıldı

Yapımına 2013 yılında başlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca ...

Çamlıca Camisi'nde inşaat son hız ilerliyor
  • 11.04.2017 13:17

Çamlıca Camisi'nde inşaat son hız ilerliyor

Yüzde 80'i tamamlanan Çamlıca Camisi'nde inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. ...

Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi'nde ibadete açıldı!
  • 02.07.2016 21:31

Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi'nde ibadete açıldı!

İstanbul'un Çamlıca Tepesi'nde inşa edilen Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi'nde kılı ...