maritbet girişmaritbet
Bursa Yenişehir'de Otomotiv Test Merkezi kurulacak!

Bursa Yenişehir'de Otomotiv Test Merkezi kurulacak!

TSE Başkanı Şentürk: "Türkiye'nin 30 yıllık bir hayali, inşallah Bursa'da Yenişehir bölgesinde Otomotiv Test Merkezi olarak hayata geçecek."

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Otomotiv Test Merkezi'ne ilişkin, Türkiye'nin 30 yıllık hayalinin, Bursa'da Yenişehir bölgesinde Otomotiv Test Merkezi olarak hayata geçeceğini belirtti.

Şentürk, TSE İnegöl Temsilciliği açılış töreni öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Otomotiv Test Merkezi ile ilgili çalışmaların tamamlandığını söyledi. Bundan dolayı mutlu olduklarını belirten Şentürk, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'nin 30 yıllık bir hayali, inşallah Bursa'da Yenişehir bölgesinde Otomotiv Test Merkezi olarak hayata geçecek. Sayın Başbakanımız bunu onayladı. Arkasından bununla ilgili resmi bir yazı bize çekildi. Resmi yazı kapsamında arkadaşlarımız Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile görüşme yaptı. Şu anda ot bedeline takılacak durumda değiliz. Böylesine devasa yatırımı üç kuruşluk ot bedeliyle konuşacak durumda değiliz."
 
Ekonomiye yılda 35 milyon dolarlık katkı
 
Balkanlar ve Ortadoğu bölgelerinin en büyük test merkezini yapacaklarını belirten Şentürk, şöyle devam etti: "Bir yandan istihdama katkı sağlarken, diğer yandan Türkiye'nin her yıl yurt dışına giden 30-35 milyon dolarlık test bedellerinin Türk ekonomisine kazandırılmasını sağlamış olacağız. Özellikle yaylı otomobil markasını üretebilmek ve çok güçlü olan otomotiv yan sanayimizde yeni ürün tasarımlarının önünü açabilmek için böyle bir test merkezi olmazsa olmaz şarttır. İlk başta arsa nereden verilirse, oraya yapmaya hazırdım. Bursa milletvekillerimiz gerçekten müthiş bir gayret ortaya koydu. Beni de çok sıkıştırdılar. Sayın Valimiz gerçekten bir bürokrattan beklenmeyecek bir hızda hareket etti. Hatta bizim eksiğimizi bile kendisi gidererek, çok hızlı bir karar almamızı sağladı. Sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'a da bu konudaki desteklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sonuçta ülkemiz, Bursa ve TSE için çok önemli olan büyük bir yatırımı inşallah Bursa'ya kazandıracağız."
 
250 mühendis çalışacak
 
Şentürk, sadece rutin prosedür gereği işlemler kaldığını anlatarak, şunları belirtti: "Burada da çok hızlı hareket edeceğimizden kimsenin bir kuşkusu olmasın. Her şeyden evvel tamamı TSE'nin mevcut finans gücüyle çözülecek. Herhangi bir kredi falan kullanılmadan doğrudan öz sermayemizi kullanacağız. Dolayısıyla yatırım hem elimizdeki kaynakların yatırıma dönmesi açısından, hem de tamamı öz kaynaklı olacağı içinde Türkiye açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Merkezin kurulması için net bir tarih veremem. Plan ve imar uygulamaları belli bir süreç alacaktır. Ondan sonra uygulama projesini yapıp, akabinde ihaleye çıkacağız. Küçük bir yatırımdan bahsetmiyoruz. Kendi alanında dünyanın en ileri test teknolojilerinin kullanıldığı bir merkez olacak. Yani birkaç merkez içerisine girmiş olacak kapasite itibariyle. İlk başta yaklaşık 250 mühendis olacak, ancak bu zamanla, buranın iş hacmi arttıkça istihdam da artacak. Dünyadaki birçok test merkezi 20-30 yıllık teknolojileri kullanıyor. Oysa biz son teknolojiyi kullanacağımız için gerçekten hassasiyet derecesi çok yüksek bir test merkezi olacaktır."
 
Test merkezinin sadece Türkiye'ye hizmet etmeyeceğini vurgulayan Şentürk, "Komşu ülkelerimiz başta olmak üzere geniş bir coğrafyadan da Türkiye'ye araç testiyle ilgili müşteri gelecek. Onlarca milyon dolarlık bir döviz getirisini ülkeye kazandıracağımıza inanıyorum. Ama birinci önceliğimiz yurt dışına giden 35 milyon doları içeride tutabilmek. İkinci öncelik buna benzer bir rakamı da yurt dışından Türkiye'ye getirebilmek olacak. Bunu da başarabileceğimize inanıyorum" dedi.
 
Merkezin maliyeti 100 milyon euro civarında olacak
 
Şentürk, test merkezinin maliyeti ile ilgili soru karşısında şunları söyledi: "Büyük ihtimalle 100 milyon euro civarında aşağı yukarı oynayabilir. 80-90 milyon euroya da inebilir, 120-130 milyon euroya da çıkabilir. Arazinin konumu önemli. Arazinin sınırları elimize geçmeden net bir rakam veremiyoruz, ancak çok büyük bir yatırım miktarı olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü dünyada bu kadar büyüklükte otomotiv test merkezi yatırımı, ancak 5-6 tanedir. 'Türkiye için bu kadar büyük bir test merkezi lüks değil midir?' diye sorulabilir. Bunu soracak olanlara sadece Türkiye'nin ufkunu yakalayamayacakları için üzülürüm. Türkiye'nin bu tür test merkezlerini 20-30 yıl önce kazanmış olması gerekiyordu. Biz 20-30 yıl arkadan geliyoruz. Türkiye, bunun gibi test merkezlerine artık sahip olması gereken küresel güç olma yolunda ilerleyen bir ülkedir."
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg seri üretim öncesi AB mevzuatıyla uyumlu 41 testten geçti
  • 04.04.2023 11:45

Togg seri üretim öncesi AB mevzuatıyla uyumlu 41 testten geçti

Türkiye'nin otomobili Togg, yola çıkmadan önce onlarca testten başarıyla geçerke ...

Asansör yetkili servislerine yönelik düzenleme geliyor!
  • 13.07.2021 11:10

Asansör yetkili servislerine yönelik düzenleme geliyor!

Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, ...

"AVM’lere TSE Güvenli Hizmet Belgesi verilecek"
  • 09.09.2020 15:49

"AVM’lere TSE Güvenli Hizmet Belgesi verilecek"

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, yeni dönemd ...

Baymak’a COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi!
  • 06.11.2020 11:16

Baymak’a COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi!

Baymak, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen COVID-19 Güvenli Ür ...

Park Afyon Güvenli Hizmet Belgesi’ni aldı
  • 20.10.2020 13:56

Park Afyon Güvenli Hizmet Belgesi’ni aldı

Park Afyon, aldığı koronavirüs önlemleriyle (TSE) tarafından yapılan denetimleri ...

Panora Alışveriş Merkezi artık tescilli
  • 16.10.2020 11:59

Panora Alışveriş Merkezi artık tescilli

Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Türk Standartları Enstitüsü tarafından verile ...