maritbet girişmaritbet
Bursa Bilim Teknoloji Merkezi'nin yeni binası hizmete girdi

Bursa Bilim Teknoloji Merkezi'nin yeni binası hizmete girdi

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Bilim ve Teknoloji Merkezi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından hizmete açıldı


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından hizmete açıldı. Bakan Işık, 81 ilde bilim merkezleri kurmak istediklerini belirterek, "Medeniyetimizin ve kültürümüzün bize yüklediği sorumluluğu yerine getiriyoruz. Bugün Bursa Büyükşehir Belediyemiz tarafından açılan bu merkezde çocuklarımız, bilim tarihini İslam medeniyeti boyutuyla da öğrenecek. ‘Ceddimiz yaptı, biz de yapabiliriz' diyecekler" ifadelerini kullandı. Bakan Fikri Işık'ı kapasite ve teknik donanım açısından dünyadaki ilk 5 merkez arasına girecek olan BTM´nin açılışında izciler karşıladı. İzci selamı veren Bakan Işık, Bursa´nın Türkiye´nin ön önemli şehirlerinden birisi olduğunu söyledi. Çok önemli ilim ve irfan sahibi insanların Bursa´da yetiştiğini kaydeden Işık, Bursa´nın her geçen gün çok daha iyi noktalara geldiğini belirtti. Işık, BTM´nin en fazla takdir edilmesi gereken bir eser olduğunu anlatarak, "Milyonlarca lira harcanarak kazandırılan bu eser, her türlü övgüyü hak ediyor. Büyükşehir Belediyesi´ne ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. Bursa, Türkiye´nin en önemli üretim merkezlerinden birisi" diye konuştu. Türkiye´nin 81 ilinde teker teker bilim merkezleri kuracaklarını söyleyen Işık, "Hedefimiz bütün şehirlerimizde bilim merkezlerini kurmak. ´Niçin bu kadar kaynak ayırıyoruz´ derseniz, medeniyetimizin ve kültürümüzün bize yüklediği sorumluluğu yerine getiriyoruz. Maalesef bilim tarihi kitaplarına bakarsanız sanki bilim tarihi antik Yunan´dan Rönesans´a bir anda atlamış gibi gösterilir. İslam medeniyetinin bilime kazandırdıklarını görmezden gelirler. Bugün bu merkezde çocuklarımız bilim tarihini İslam medeniyeti boyutuyla da öğrenecek. ‘Ceddimiz de yaptı, biz de yapabiliriz, diyecekler" dedi.

"ARTIK ÇOCUKLARIMIZA KURBAĞANIN SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÖĞRETMİYORUZ"
Bilimin evrensel olduğunu, ´şu millet bu millet´ ayrımının asla olmadığını kaydeden Işık, şöyle devam etti:
"Bilim ayrımcılık yapmaz. Biz bilimin evrenselliği ve kendi değerlerimizi buluşturan anlayışla bu bilim merkezlerini açacağız. Yavrularımız bu bilim merkezlerinde eğlenerek öğrenecekler. Deneme ve yanılma yöntemini göreceksiniz. Artık çok şükür eğitim kitaplarımız, ezbere dayalı olmaktan kurtuluyor. Artık yavrularımıza kurbağaların sindirim sistemini öğretmiyoruz. Artık öğrenciler içinde yaşayarak öğreniyor. Çocuklar sizler bizden şanslısınız. Biz bazı şeyleri kitaptan öğrenmek zorundaydık. Biz istiyoruz ki, yavrularımız bilimi sevsin, kitabı sevsin, okumayı sevsin, okulu sevsin."

"DÜNYANIN EN ZEKİ MİLLETLERDEN BİRİSİYİZ AMA EKSİKLERİMİZ VAR"
Milli Eğitim Bakanlığı ile güçlü bir iş birliğine gittiklerini, çocuklara öncelikli olarak bilim sevgisini aşılamak istediklerini kaydeden Işık, "Çocuklarımızı kendi değerlerimizle ve bilim sevgisiyle yetiştirmek bizim hedefimiz. Aynı zamanda çocuklarımıza küçük yaşlarda girişimcilik ruhu kazandırmalıyız. Bunları öncelikli hedefler olarak görüyoruz. Milletimiz bireysel zeka olarak dünyadaki en zeki milletlerden birisi. Bizim kazanmamız gereken asıl şey, çalışma disiplini ve organizasyon kabiliyetidir. Bunlar üzerinde ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bilim Merkezleri Projesi´ne bakanlık olarak önem veriyoruz. Buradaki tüm sergilerin mümkün olduğu ölçüde yerli üretimini hedefliyoruz. Bunlar Türkiye´de üretilsin. Kaynağımız Türkiye´de kalsın istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ALTEPE: "HER ÜLKEDE OLMASI GEREKEN BİR MERKEZ"
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Bursa'ya bilimin serüvene dönüştüğü bir merkez kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Gelecek için iddialı olan her ülkede bu tür merkezlerin olması gerektiğini anlatan Altepe, "Tüm dünyadaki bilim ve teknoloji merkezleri tarandı. Dünyada müze şeklinde olan bilim merkezleri, hocalarımız tarafından kayda alındı. BTM toplam 12 bin metrekare alanda planlandı. Projeleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarlandı. Dış konseptinde bor ve atom teorisinden ilham alındı. Alanın yaklaşık 3 bin 500 metrekaresi ziyaretçilerin deneylerini kendi elleriyle yapabileceği düzeneklerle dolu. 80-90 yaşlara kadar her vatandaşın ilgisini çekecek, pratik uygulamaların yapılacağı bir sistem oluşturuldu" dedi.

"GENÇLERİN KAFASINDA FIRILDAKLAR DÖNMELİ"
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak
, büyükşehir belediyelerinde bilim merkezlerinin kurulması için hükümetin 1 milyar lira para ayırdığını söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin karar alınmadan önce BTM´yi inşa etmeye başladığını ifade eden Altunbaşak, ilk etapta 27 büyük şehirde bu projenin hayata geçeceğini ifade etti. Sürdürülebilir gelişmede en önemli faktörün insan olduğuna işaret eden Altunbaşak, "İnsan çok önemli. Eğer 2023 hedeflerine ulaşacaksak buna inancımız tam. Bunun kaynağını sağlam ve nitelikli yapmak zorundayız. Kalıplar dışında düşünen, proje yapabilen, yani yerinde duramayan gençler yetiştirmemiz lazım. Daima kafalarında birtakım fırıldakların döndüğü gençleri yetiştirmemiz lazım. İşte bu gençler buralardan çıkacak" dedi.

"BİLİMİ KİTAPLARLA ÖĞRENEMEYİZ"
Kendi hayat hikayesinden örnekler veren Altunbaşak, bilimin asla kitaplarda öğrenilemeyeceğini anlatarak şöyle devam etti:
"Üniversite sonuçlarına göre Türkiye´nin en iyi okulundan mezun oldum. Bir fen lisesiydi. Orada bile biz bilimi kitaplarda öğrendik. 3-5 kere laboratuvara ya girdik ya girmedik çünkü bilim yaşanılarak öğrenilir. Bilimi kitaplarla öğrenemeyiz. Bir miktar öğrenirsiniz, onun ötesine gerçekten kalbinizle bilimin sıcaklığını duymak istiyorsanız bu merkezlerde öğrenebilirsiniz. Bu yüzden bu merkezleri önemsiyoruz. Bu çerçevede buralardan istifade etsin, kalp ve gönüllerinde bilim sevgisi oluşsun istiyoruz."

BAŞKAN ALTEPE'YE TEŞEKKÜR
Vali Münir Karaloğlu, Başkan Altepe'nin vizyonuyla gerçekleşen yatırımın gençleri daha da üretici hale getireceğini vurguladı. 12 yıldır Türkiye'de bilim ve teknolojiye, Arge ve inovasyona çok büyük önem verildiğini ve bu yönde hizmetler yapıldığını kaydeden Karaloğlu, “Büyükşehir Belediyemiz de hükümetimiz bazında gerçekleşen bu rüzgarı arkasına alarak, Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birisi olan BTM'yi inşa etti. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'yi kutluyor, Bursa'ya kazandırdığı bu önemli yatırım için halkımız adına teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.  

BTM'nın proje ortaklarından olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay da, refah toplumu olmanın yolunun bilim ve teknolojiden geçtiğini hatırlatarak, gençleri bilim ve teknolojiye sevk eden merkez nedeniyle Bursa adına Başkan Altepe'ye teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bakan Işık ve Bursa protokolü, merkezin açılışını yaptı. Bursa protokolü daha sonra ´Bilimin Sultanları´ sergisini inceledi. Başkan Altepe, Bakan Işık'a plaket takdim etti. Osmangazi Koleji öğrencileri, program öncesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Vali Karaloğlu'na birer buket çiçek takdim etti.

Bursa´nın yanı sıra Türkiye´nin bütün illerine hizmet verecek olan BTM, ´Dokunmamak yasaktır´ sloganıyla yola çıktı. 14 bölümden oluşan BTM´de aynı anda bin kişinin gezebileceği sergi alanı bulunuyor. 20 dekarlık alanda 12 bin metrekare kapalı alana sahip merkez, diğer büyük şehirlere de örnek olarak gösteriliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak
  • 16.11.2021 11:38

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Konutu ile etrafını ka ...

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı
  • 01.12.2020 13:08

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesine kesintisiz ulaşımın sağ ...

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak
  • 23.06.2021 16:53

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak

Bursa'da restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olarak hizmet verecek. ...

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı
  • 24.04.2021 13:56

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı acele k ...