maritbet girişmaritbet
Borsanın yarısı 6 grubun bünyesinde

Borsanın yarısı 6 grubun bünyesinde

Türkiye'de borsadaki şirketlerin piyasa değerinin yüzde 51.13’ü altı grubun bünyesinde bulunuyor

Borsadaki şirketlerin piyasa değerinin yüzde 51.13'ü altı grubun bünyesinde bulunuyor. 2013 yılında Borsa'da işlem gören 27 grubun sadece 9'unun piyasa değerinde artış yaşanırken diğerleri değer yitirdi. Borsa İstanbul'un yarısı altı grubun şirketlerinden oluşuyor. Koç, Sabancı, İş Bankası, Anadolu Doguş ve Enka grubuna ait şirketler borsanın toplam piyasa değerinin yüzde 51.13'ünü oluşturuyor. Bu gruplar faaliyet gösterdikleri sektörlerde belirleyici bir güce sahip oldukları gibi yurtdışına da açılmasını bilen firmalara sahip bulunuyorlar. Yurtdışı ile sıkı bağlantı içeride olduğu kadar dışarıda yaşanan dalgalanmalardan da etkilenmelerine neden oluyor. Borsa İstanbul'da işlem gören toplam 131 şirket, 27 grubun çatısı altında bulunuyor. Bu şirketlerin piyasa değeri Aralık 2012'nin son günü 355.7 milyar TL iken, 2013'ün son günü 323.4 milyar TL'ye düştü. Bu grupların değeri yüzde 9 oranında gerilerken hisseleri yüzde 8 düştü. Bir yıllık süre içinde en fazla değer yitiren gruplar Kiler, Koza ve İhlas olurken 9 grubun değeri arttı. En fazla değeri artan gruplar Akfen, Boyner, Ülker, Net ve Enka oldu.  

Koç'un 14 şirketi var
Borsa'da bulunan gruplar içinde en büyüğü Koç Topluluğu. Grubun Borsa'da toplam 14 şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin piyasa değeri son bir yılda yüzde 7.6 oranında gerilerken 90.4 milyar TL'den 83.5 milyar TL'ye indi. Milliyet'in haberine göre değer yitiren firmalar arasında enerji grubuna ait şirketler ile Yapı Kredi Bankası dikkat çekerken otomobil grubuna dahil şirketlerin değer kazandığı gözlendi. Koç Holding, 22.3 milyar TL ile hâlâ topluluğun Borsa'daki en değerli şirketi unvanına sahip bulunuyor. Yapı ve Kredi Bankası 16.1 milyar TL ile ikinci, Tüpraş 10.7 milyar TL ile üçüncü sırada geliyor. Grubun Borsa'daki toplam piyasa değeri ise piyasanın yüzde 16.67'sine denk geliyor. KoçHolding CEO'su Turgay Durak, Koç Holding bünyesinde yayınlanan Bizden Haberler dergisine yazdığı makalede; 2013 yılında dünya ekonomisinin beklenenden daha kötü bir performans çizdiğini, belirtti.

Durak, “Bu dönemde gelişmiş ekonomiler iyileşme sinyalleri verirken, gelişmekte olanlar yavaşladı. Türkiye'nin ise 2013 yılında gerçekleştirilen önemli yatırımlarla yüzde 3.5 civarında büyümesi bekleniyor. 2014'te ise bu oranın yüzde 4.5 olacağını öngörerek şirketlerimizin bütçelerini de buna göre planlıyoruz,.” dedi. Buna karşın Holding 2014 yılında 2013'e göre daha az yatırım planlıyor.

Sabancı'nın ağırlığı yüzde 11
Borsanın toplam piyasa değeri içerisinde Sabancı Grubu'nun ağırlığı yüzde 10.9 seviyesinde. Grubun borsada 12 şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin toplam piyasa değeri 54.8 milyar TL. Son bir yıl içinde Grubun piyasa değeri yüzde 16.58 oranında azalma gösterdi. Gruba ait çimento, teknoloji ve sigorta şirketlerinin piyasa değerinde artış gözlenirken tekstil, kimya ve banka sektöründe yer alan firmaların piyasa değeri yüzde 20'nin üzerinde düştü.

Mgdtv.com

Yorum Yaz