maritbet girişmaritbet
Beşiktaş'ta imar barışında photoshop'lu kurnazlık!

Beşiktaş'ta imar barışında photoshop'lu kurnazlık!

İmar barışına başvurular 7 milyonu bulunca bazı vatandaşlar hileye yöneldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yoğunluk nedeniyle her başvuranın adresine denetime gidilmeyeceğini düşünenler internetten başvuru yaparken kaçak yapının kat sayısını 'photoshop'la değiştiriyor, sanal ortamda kat üstüne kat çıkıyor. Özellikle Doğu Karadeniz'deki yaylalar ile İstanbul'da Şişli ve Okmeydanı gibi ilçelerde kaçak yapılara yeni katı çıktıktan sonra imar barışına başvuranlar bile var.

Habertürk muhabiri Öznur Karslı'nın özel haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kaçak yapıların kayıt altına alınması için uygulamaya koyduğu imar barışında sona gelinmek üzere. İmar barışından yararlanmak için 8 Haziran'da başlayan başvurular için son gün 31 Ekim.

13 milyon konutu kapsayan imar barışına bu zamana kadar yaklaşık 7 milyon vatandaş başvuru yaptı. En yoğun ilgi ise 170 bin yapı sahibinin başvurusuyla Doğu Karadeniz Bölgesi, burada da 70 bin yapı sahibi başvurusuyla Trabzon'dan oldu.

İmara ya da ruhsata aykırı yapılar için çıkarılan imar barışı uygulamasına talep patlaması yaşansa da fırsatçılar kaçak inşaat yapmaya devam ediyor. Peki imar barışından yararlanmak için başvuru nasıl yapılıyor, vatandaş bu süreçte ne tür hilelere yöneliyor?

İMARA AYKIRI İNŞAATLARA DEVAM

Öncelikle imar barışında imara ve ruhsata aykırı yapı için yapı kayıt belgesinin alınması gerekiyor. Bu belge için e-devlet sistemindeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sayfasından başvuru yapılabiliyor. E-devlet üzerinden yapılan başvuruda ilk adım kaçak yapıyı bildirmekten geçiyor. İlk olarak sisteme yapı sahibinin kişisel bilgileri sonra kaçak yapının mevcut şekli ve bilgileri yazılıyor. Bunun için de mülk sahibinin doldurması gereken bir form var. Kaçak yapının bilgilerinin girildiği yapı kayıt formu.

FORMDA 'PHOTOSHOP'LU HİLE

İşte bu form doldurulurken vatandaş akla gelmeyecek yollara başvuruyor. Kaçak yapılar için yapılan başvurular sonrasında bakanlık yetkililerin adrese denetime gelmeyeceğini düşünenler yapı kayıt formunda yapının bilgileri ya da fotoğrafı üzerinde oynama yapıyor. Bu forma yapının genel bir fotoğrafının yüklenmesi gerekiyor. Ancak bazı vatandaşlar bunun üzerinde photoshop ile oynayıp mevcut yapıyı daha fazla katlıymış gibi gösterebiliyor.

HER BAŞVURU YAPANIN ADRESİNE DENETİM YAPILIYOR MU?

Şehir plancılarına göre usulsüz imar barışı başvurularının önüne geçilebilmesi için bakanlık yetkililerinin başvuruya konu her adrese denetime gitmesi gerekiyor. Zira yoğunluk nedeniyle son katlarda devam eden kaçak inşaatlar da e-devletten yapılan hileli başvurular gözden kaçabilir.

"KAÇAK YAPIYI BİLDİRİRKEN YANLIŞ BEYAN VE FOTOĞRAF PAYLAŞMAK SUÇTUR"

İstanbul Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Akif Burak Atlar, imar barışını suistimal konusunda şunları söylüyor: 
"Ciddi bir başvuru adedi var. Bakanlığın mevcut başvuruları tek tek denetleyebilecek kapasitesi ve birimi var mı ya da böyle bir denetim çalışmasını ne kadar sürede tamamlayabilir bu soru. Boşluktan yararlanmış olabilir suistimal eden vatandaşlar. Hukukta sadece bu konuda değil her türlü boşluğu görüp, bundan istifade etmeye çalışan her koşulda örnekler mevcut. Fakat imar affı konusu bu anlamda ciddi bir denetimin de beraberinde gelmesini gerektiriyor. Hukuken bu suçtur, yanlış beyanda bulunmaktır, yalan beyandır, dolayısıyla bunların cezai karşılığının olması gerekiyor. Yanlış beyan, hatalı beyan ya da yasa yürürlüğe girdikten sonra ortaya çıkmış kaçak durumların da başvuruya konu edinmesi mümkün".

6 KATLI İMARA RAĞMEN BİNA 8 KATA ÇIKTI

İstanbul da imar barışı düzenlemesinin suistimal edildiği yerlerden. Şehrin göbeğindeki Şişli, Beşiktaş, Okmeydanı gibi bölgelerde son katlarda yeni inşaatlar tüm hızıyla sürüyor. Örneğin Beşiktaş Süleyman Seba Caddesi üzerindeki Melih Turan'a ait Emta Entegre Mühendislik İnşaat A.Ş. tarafından yapılan 8 katlı binanın yapımı da imar barışı ile hız kazandı. Binanın son katı itibari ile hemen yanındaki diğer binalardan yüksek olduğu görülüyor. Semtteki diğer binaların kat izninin 6 katla sınırlı olduğu belirtiliyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!
  • 24.08.2021 07:45

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!

3194 saylı İmar Karunu’nun 16. Maddesiyle getirilen düzenlemeyle kaçak yapıların ...

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor
  • 10.10.2019 09:39

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kaçak yapıları incelemesinin ...

Bodrum'da yıkımlar sürüyor
  • 01.10.2019 11:18

Bodrum'da yıkımlar sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kaçak yapıları incelemesinin ...

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor
  • 05.09.2019 13:53

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor

Turizm sezonunun sona ermesinin ardından Uzungöl'de imar barışına uygun olmayan ...

Bodrum'da 8 proje, 4 otel inşaatı durduruldu
  • 21.08.2019 08:56

Bodrum'da 8 proje, 4 otel inşaatı durduruldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Muğla'nın Bodrum ilçesinde incelemelerde ...

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”
  • 13.07.2019 14:18

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl’de dönüşümün başlayacağını belir ...