maritbet girişmaritbet
Bakan Ağbal'dan flaş Emlak Vergisi açıklaması!

Bakan Ağbal'dan flaş Emlak Vergisi açıklaması!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Emlak Vergisi artışlarıyla ilgili çalışma yaptıklarını ve yüzde 50 sınır getirildiğini belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, son düzenlemeleri ülkenin ihtiyaçlarını dikkate alarak hayata geçirdiklerini belirterek, "Şu anda böyle bir ihtiyaç var. Biz her zaman vatandaşımızın ihtiyacını ve taleplerini dikkate alarak, vergi oranlarında her zaman için aşağı yönlü indirim yapmayı hedefleyen bir hükümetiz. İleride herhangi bir zamanda ekonomimizin imkanları dahilinde vergi oranlarını her zaman aşağı çekebiliriz." dedi. 

Ağbal, İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2017) sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bazı belediyelerin emlak vergisinde çok ciddi artışlar yaptığını belirten Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak bir çalışma yaptıklarını, gelecek yıl emlak vergilerinin en fazla yüzde 50 artırılabileceğini söyledi.

2017'de bin 500 lira emlak vergisi ödeyecek bir vatandaştan, gelecek yıl aynı yer için en fazla 2 bin 250 lira talep edilebileceğini bildiren Ağbal, büyük bir yanlıştan dönülmesini sağladıklarını kaydetti. 

Özel İletişim Vergisi'nde (ÖİV) bir indirim yapılacağına yönelik yorum üzerine Ağbal, şu anda cep telefonlarında yapılan konuşmalardan yüzde 25, sabit telefonlardan yüzde 15, data ve internetten yüzde 5 ÖİV alındığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bu çok karmaşık bir vergileme sistemi. Faturaya bakıyorsunuz birbirinden farklı 3 vergi oranı... Burada sektörle de görüşmek suretiyle vergi sistemini basitleştirmek ve vatandaşımızın üzerindeki vergi yükünü hafifletmek istedik. Bunun için yüzde 25 ve yüzde 15 olan oranları yüzde 7,5'e indirdik. Vatandaşımız, artık telefon konuşmalarında veya sabit telefon görüşmelerinde daha az vergi ödeyecek. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Meclis'e sevk ettiğimiz paketin içerisinde vatandaşımızın lehine çok önemli düzenlemeler de getirdik."

Önümüzdeki 3 yıllık sürede kamu küçülecek

Naci Ağbal, "Gelir vergisi ve kurumlar vergisinde düzenlemeler yapıldı. Bunların içerisinde finans kuruluşlarının durumu nedir?" şeklindeki soru üzerine, finans kuruluşlarına iyi haberi olmadığını söyledi.

2018-2020 döneminde ekonomik ve finansal istikrarı devam ettireceklerini, bu dönemde bütçe disiplininin çok önemli olduğunu vurgulayan Ağbal, başta savunma güvenlik harcamaları olmak üzere jeopolitik gelişmelerden kaynaklı ilave kaçınılmaz harcamalar olacağını kaydetti.

Ağbal, devamla şu görüşleri dile getirdi:

"Bunları karşılamak amacıyla bir paket çalıştık. Bu paketi de dün Meclis'e sunduk. Burada gelir vergisi, kurumlar vergisi, MTV ile ilgili farklı farklı yerlerde vergi artışı yaptık. Burada vatandaşımız daha fazla vergi verecek. Devlet olarak bunları yaparken aslında kamu harcamalarında da önemli kesintilere gidiyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık sürede kamu küçülecek, daha az harcayacak, cari harcamalarında çok daha dikkatli ve özenli olacak."

Ağbal, vatandaşa "vergiyi öde" diyen kamunun öncelikle kendisine yönelmesi gerektiğini, bu konuda hassas olduklarını, kamunun büyümesini durdurmak bir yana kamuyu küçülteceklerini, gereksiz harcamaların ve israfın üzerine gideceklerini söyledi.

Düzenlemeler büyüme ve refahı getirecek

Maliye Bakanı Ağbal, bundan önce vatandaşa gerçekleri nasıl tam ve doğru olarak söyledilerse şimdi de tam ve doğru olarak söylediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Allah'ın izniyle önümüzdeki süreçte Türkiye ekonomisi yine güçlenecek. Belki vatandaşımız bir miktar fazla vergi verecek. Biz kamuda çok daha dikkatli davranacağız ve harcamalarımızı çok daha aşağıya çekeceğiz. Ama bu ekonomik büyümeyi, refahı, istihdamı getirecek. Bugün istihdam artmazsa, ekonomi büyümezse, kimse buna katkı sağlamazsa, biz bunları nasıl sağlayacağız? Finans sektörü üzerindeki kurumlar vergisi yükünü 2 puan artırdık. Burada açıkçası ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanmasında finans sektörüne böyle bir vergi yükünün sürdürülebilir gördüğümüzü söyleyeyim."

Ağbal, vatandaşlardan gelen tepkileri anlayabildiklerini, bu tepkilerin hepsinin haklı olduğunu, vatandaşlarla aralarında samimi bir bağ bulunduğunu söyledi.

Düzenleme yapmasaydık MTV gelecek yıl için yüzde 15 oranında artacaktı

Naci Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) yapılan yüzde 40'lık zamma ilişkin bir soru üzerine, bugün bir köşe yazarının, "Yüzde 15'ten fazla artırılamaz. Tüketici hakem heyetlerine müracaat edin" diye yazdığını hatırlattı.

Düzenlemeleri yasayla yaptıklarını ifade eden Ağbal, MTV'nin her yıl enflasyon rakamı kadar otomatik olarak arttığını söyledi.

Ağbal, "Biz düzenleme yapmasaydık MTV gelecek yıl için yüzde 15 oranında artacaktı. Biz yasal düzenleme yaptık ve yeni bir tarife ürettik. 'Kanuni tarife budur' dedik. Bu tarifeye göre rakamlar bunlardır. Bu rakamlarla öncekileri kıyasladığımızda bir artış çıkıyor. Bu yıl 500 lira ödeyen birisi, gelecek yıl 575 lira ödeyecekti. Şimdi vatandaşlarımıza 700 lira diyoruz. Bu herkes için farklı farklı." ifadelerini kullandı. 

MTV zammı bu yıl geçerli değil

Maliye Bakanı Ağbal, herkesin otomobile göre MTV ödeyeceğini, daha önce 50 bin liralık da 200 bin liralık da aracı olanların aynı rakamı ödediğini anımsattı.

Ağbal, "MTV zammı bu yıl geçerli değil. Bu yıl alınacak araçlardan mevcut tarife geçerli. Ama gelecek yılbaşından itibaren 50 bin liralık araç alanlardan daha düşük, daha pahalı araç alanların vergisi daha yüksek olacak. Bana, 'bu neden geldi' diye kızıyorlar. Hakkaniyete, adalete uygun. 300 bin lira ila 50 bin liraya araç alanın vergisinin aynı olması adalet mi?" diye konuştu. 

Bu uygulamayı geçen yıl otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi'nde hayata geçirdiklerini belirten Ağbal, "Bu yılın sonuna kadar eski sistem geçerli. Yıl sonuna kadar kim araç alırsa eski sistemden önümüzdeki yıllarda vergi ödeyecek. Aslında avantaj var. Araba almak isteyenler için bu yıl içinde araba almak gelecek yıllarda ödenecek vergiler açısından avantaj getiriyor." dedi.

Ağbal, tüketicilerin yeni yılda alacağı yüksek bedelli otomobiller için daha yüksek MTV ödeyeceğini bildirdi.

Özelleştirme gelirleri gelecek yıl artacak

Naci Ağbal, vergilere getirilen zamların savunma güvenliğine harcanacağına ilişkin bir yorum üzerine, "Bütün bu topladığımız ilave gelirleri sadece savunma güvenlik harcamalarına aktarıyoruz. Kanununu da böyle yaptık. Yani bütçenin havuzuna gitmeyecek. Bu parayı toplayacağız. Savunma güvenlik projelerine aktaracağız." diye konuştu.

İlave gelir üreten düzenlemeler yaptıklarını, sadece gelir vergilerinde değil, gelecek yıl özelleştirme gelirlerinde de artışa gideceklerini vurgulayan Ağbal, gelecek yıl daha fazla varlık satışına giderek bütçeye girdiyi artıracaklarını, kamuya ait atıl vaziyette duran taşınmazların değerlendirileceğini bildirdi.

KDV reformu konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Ağbal, reel sektörü rahatlatacak bir düzenlemenin hayata geçeceğini söyledi. Ağbal, gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde olan yüzde 27'lik oranın yüzde 30'a yükseltildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Buradaki değişiklik, ücretliler bakımından 1 Ocak 2018'den sonra elde edilecek ücretlerde geçerli. Ücret dışındaki diğer kazançlar yani ticari, zirai, mesleki kazançlar açısından bu düzenleme bu yılki kazançlara da uygulanacak. Biz burada ücretlilerin durumunu dikkate alarak onların lehine olmak üzere 1 Ocak'ta başlatıyoruz." 

Ağbal, bu durumun işveren ve işçi arasında sorun yaratıp yaratmayacağına ilişkin soru üzerine, henüz bütçelerin yapılmadığını, yeni yıl bütçelerinin bu düzenlemelere göre yapılabileceğini söyledi.

Kamunun küçülmesine inanıyoruz

Maliye Bakanı Ağbal, son yapılan düzenlemelere ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Ülkenin ihtiyaçlarını dikkate alarak bu düzenlemeyi yaptık. AK Parti olarak biz aslında hem kurumlar vergisinde hem de gelir vergisinde önemli azalışlar yapan bir hükümetiz. Türkiye'de kurumlar vergisi oranını yüzde 33'ten yüzde 20'ye biz indirdik. Gelir vergisi oranları yüzde 45'lerdeydi, biz onu yüzde 35'lere kadar çektik. Şu anda böyle bir ihtiyaç var. Biz her zaman vatandaşımızın ihtiyacını ve taleplerini dikkate alarak, vergi oranlarında her zaman için aşağı yönlü indirim yapmayı hedefleyen bir hükümetiz. Serbest piyasa ekonomisine, kamunun küçülmesine inanıyoruz. Bu açıdan burada bu değişiklikleri yaptık. İleride herhangi bir zamanda ekonomimizin imkanları dahilinde vergi oranlarını her zaman aşağı çekebiliriz. Buradaki yaptığımız düzenlemeler önümüzdeki döneme dair alınmış kararlardır."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Vergisi 2023 yılı vergi değerleri belli oldu!
  • 31.12.2022 09:05

Emlak Vergisi 2023 yılı vergi değerleri belli oldu!

Gelecek yıl çeşitli hizmetlerde uygulanacak vergi ve harç miktarları belirlendi. ...

Emlak Vergisi'nde 2022 yılı ilk taksit ödemesi için son 8 gün!
  • 24.05.2022 10:08

Emlak Vergisi'nde 2022 yılı ilk taksit ödemesi için son 8 gün!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi’nin ilk taksit ödeme ...

Emlak Vergisi'nde muafiyet kılavuzu!
  • 28.03.2022 11:18

Emlak Vergisi'nde muafiyet kılavuzu!

Emlak Vergisi’nin ilk taksit ödemeleri devam ediyor. Bu vergiden muaf olduğu hal ...

Emlak ve temizlik vergilerinde ilk taksit dönemi başladı
  • 01.03.2022 15:25

Emlak ve temizlik vergilerinde ilk taksit dönemi başladı

Geçen yıla ilişkin yıllık gelir vergisi ile 2022 yılı emlak ve çevre temizlik ve ...

Emlak Vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor!
  • 09.02.2022 09:39

Emlak Vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor!

Emlak Vergisi geçen yıl belirlenen yeni oranlar üzerinden hesaplanacak. İlk taks ...