maritbet girişmaritbet
Ayasofya'dan sonra Topkapı'da da eklenti yapılar yıkılacak!

Ayasofya'dan sonra Topkapı'da da eklenti yapılar yıkılacak!

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ayrılmasının ardından Ayasofya Müzesi Başkanlığı’ndan Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı’na getirilen Doç. Dr. Dursun, “Ayasofya’ya yapılan çirkin ilaveleri yıktık, şimdi sıra Topkapı’da” dedi

 

Topkapı Sarayı'nın çiçeği burnunda başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, Ayasofya Müzesi Başkanlığı döneminde yaptıklarını ve Topkapı'da yapacaklarını VATAN'a değerlendirdi. 
 
‘Ayasofya bir dünya '
 
“Bana göre Ayasofya, bu topraklarda medeniyetler buluşmasının en kalıcı örneklerinden birisidir. İmparatorlukların kültürel potansiyelinin bir arada sergilendiği bir dünya harikasıdır. Ayasofya'da Hıristiyanlık öncesinden Doğu Roma - Ortodoks kültürüne ve oradan da Osmanlı- İslam kültürüne uzanan derin bir çizgi mevcuttur. Bu açıdan burası aslında müzeye dönüştürülmüş bir ulu mabettir. Ayasofya'nın vaftizhanesi ve atriumu ne kadar önemliyse türbeleri, medresesi, kütüphanesi, imareti, muvakkithanesi, sıbyan mektebi, şadırvanı, sebilleri de o oranda önemlidir. Ortodoks mozaikleri ne kadar değerliyse, Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin devasa levhaları, padişahların bizzat yazıp hediye ettikleri hatlar da aynı oranda kıymetlidir.”
 
‘Sanat Kurtarıcısı' ödülü
 
“Daha önce lojman olarak kullanılan sıbyan mektebini ‘Ayasofya Araştırmaları Merkezi' olarak kullandık. Ayasofya türbeleri, bakanlarımız Atilla Koç ve Ertuğrul Günay'ın da katkısıyla bir ‘Ölüm kültürü' müzesi olarak açıldı. Ayasofya türbelerinin önünü kapatan çirkin ve sonradan yapılmış yapılar ortadan kaldırıldı. Bakanlığın, valiliğin ve 2010 ajansının katkıları ile yıllar sonra iskelesiz bir kubbe ortaya çıktı. Bu düzenlemelere 2010 yılında İtalya'da yılın ‘Sanat Kurtarıcısı' ödülü verildi. Ayasofya müze arşivi, dijital hale getirildi. Ayasofya'nın sebilinden turistlere şerbetler ikram edildi. Bahçeye binlerce gül dikildi.”
 
‘Ayasofya'da gönlüm kaldı'
 
“Külliyenin en önemli parçalarından I. Mahmud Kütüphanesi'nin restorasyonu bitirilerek açılmasına çok uğraştık. Ayasofya'nın Fossati tarafından yapılan muvakkithanesi, yine ‘Zaman Müzesi' olarak açılmalı. Ayasofya İmareti yapılış amacına uygun olarak kullanılarak ‘Yemek Kültürü Müzesi' haline dönüştürülmeli. En büyük tesellim, birlikte Ayasofya'ya hizmet ettiğimiz Hayrullah Cengiz'in Ayasofya'daki görevinin devam etmesidir. Ayasofya'da aklım kalmadı ama gönlüm kaldı.”
 
Mekanın değerini öne çıkaracağım
 
Papa'dan Obama'ya, Sudanlı Ömer El Beşir'den Alman Merkel'e kadar protokol gezileri sırasındaki anılarını “Meraklısına Ayasofya” adıyla kitaplaştıracağını söyleyen Dursun, Topkapı Sarayı ile ilgili planlarını ise şöyle anlattı: “Ayasofya'da yaptıklarımı, Topkapı'da da uygulayacağım. Önce mekânın değerini ön plana çıkaracağım. Sonradan yapılan yanlış ve çirkin ilaveleri, müdahaleleri asgariye indireceğim. Bu konuda Sayın Bakan da çok duyarlı.”
 
Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ayasofya'nın en büyük yer altı yapıları ve tünelleri görüntülendi!
  • 30.08.2022 10:41

Ayasofya'nın en büyük yer altı yapıları ve tünelleri görüntülendi!

Aynı bölgede 3 kez inşa edilen Ayasofya'nın altında okuyup keşfedildik ...

Ayasofya Fatih Medresesi açıldı!
  • 16.04.2022 10:21

Ayasofya Fatih Medresesi açıldı!

Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden inşa edilen Medrese, Ayasofya Yerleşkesi ola ...

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor
  • 15.04.2022 10:55

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden inşa edilen ve Ay ...

Akzirve Topkapı 29 projesinin maket görüntüleri yayında!
  • 28.01.2022 16:20

Akzirve Topkapı 29 projesinin maket görüntüleri yayında!

Akzirve Gayrimenkul tarafından Topkapı'da gerçekleştirilen Topkapı 29 projesinin ...

Akzirve Topkapı 29 şantiyesinden son görüntüler!
  • 28.01.2022 14:56

Akzirve Topkapı 29 şantiyesinden son görüntüler!

Akzirve Gayrimenkul tarafından Topkapı'da geliştirilen Topkapı 29 şantiyesinde ç ...